Op avontuur in Nederland. Hoe leuk is dat? Je hoeft geen verre eb dure safari te boeken om mooie foto’s van dieren te maken. Met deze tips kun je gewoon op zondagmiddag dieren fotograferen.
Op de volgende plekken in Nederland (en net over de grens) kun je goed wilde dieren zien en fotograferen.
De Hoge Veluwe: herten en wilde zwijnen
Op de Hoge Veluwe kun je het hele jaar door wildlife spotten en dieren fotograferen. Wanneer je gaat fietsen of wandelen op de Veluwe is de kans groot dat je edelherten en damherten ziet. Edelherten zijn grote en indrukwekkende dieren. Je vindt ze in Nederland alleen in uitgestrekte natuurgebieden als de Veluwe en de Oostvaardersplassen.
Naast herten kun je ook wilde zwijnen zien op de Veluwe.
Beste tijd van het jaar
De beste tijd van het jaar om herten te fotograferen is de maand september. Dan start de bronst. De mannetjes gaan dan met elkaar in gevecht om hun territorium te verdedigen en een hinde het hof te maken. Dit levert spectaculaire beelden op van vechtende en burlende herten.
De kans om herten te spotten is het groots in de vroege ochtend en late middag.
Amsterdamse waterleidingduinen: vossen en damherten
Niet veel mensen weten dat er op veel plekken in Nederland wilde vossen leven. De beesten zijn schuw en laten zich bijna niet zien. Wanneer je vossen wilt fotograferen in Nederland is de kans op succes het grootst in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De vossen hier zijn enigszins aan mensen gewend en laten zich regelmatig zien. (Helaas worden ze soms gevoerd, dat mag hier niet!)
Op de Amsterdamse Waterleidingduinen wonen ook damherten. Deze dieren kun je het beste fotograferen in de maand oktober tijdens de bronst. De bronst van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen is namelijk net wat later in het seizoen dat de bronst van de edelherten op de Veluwe.
Beste tijd van het jaar
De vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn in principe het hele jaar te zien. De kans dat je ze ziet hangt af van het weer. Bij regen of veel zon schuilen de vossen en laten de dieren zich nauwelijks zien en fotograferen.
De boshut van Clinge: vogels en eekhoorns
Over het hele land verspreid zijn fotohutten. Dit zijn schuilhutten voor fotografen midden in de natuur. Een schuilhut biedt comfort: als het regent zit je droog. Sommige hutten zijn zelfs uitgerust van een kachel of koelkast.
In een schuilhut is ruimte om je camera verdekt op te stellen. De dieren komen relatief dicht bij de hut en laten zich zo goed fotograferen.
Beste tijd van het jaar
Vaak worden dieren met wat voer naar een schuilhut gelokt. Deze dieren kun je het beste fotograferen wanneer voedsel in de natuur schaars is – dat is veelal in de lente en in de herfst.
Tip: Ik fotografeerde vogels en eekhoorns in de Boshut in Clinge, Zeeland.
Vlinders in de Botanische Tuin in Utrecht
Helaas komen er in Nederland steeds minder vlinders voor. Dat is jammer, ik word altijd heel vrolijk bij het zien van het kleurrijke gefladder. Als je vlinders wilt fotograferen, kun je het beste vroeg opstaan. In de ochtend zijn ze minder beweeglijk en kun je de dieren makkelijker fotograferen.
Elke zomer (eind mei tot september) is er in de kassen van de Botanische Tuin van Utrecht het Tropisch Vlinderfestival. Ik probeer elk jaar minstens een keer naar dit festival te gaan. Er zijn veel verschillende soorten vlinders. Bovendien kun je de vlinder hier relatief makkelijk op de foto zetten. Echt een aanrader dus!
Anholter Schweiz: wilde dieren in hun natuurlijke biotoop
Net over de grens bij Arnhem ligt biotopwildpark Anholter Schweiz. In dit wildpark worden Europese dieren gehouden in het natuurlijke habitat. Dit betekent dat ze zeer ruime verblijven hebben – dit in tegenstelling tot een ‘normale dierentuin’.
Anholter Schweiz is een leuke plek om wildlife te fotograferen. De kans dat je dieren ziet is groot, al kunnen dieren zich nog altijd verstoppen en onvindbaar zijn.
Beste tijd van het jaar
Anholter Schweiz is het hele jaar door geopend, al zijn de openingstijden in de zomer wat ruimer dan in de winter. Op de website van Anholter Schweiz vind je de actuele openingstijden. Op de website staat ook een schema met de voedertijden van de dieren. Sommige fotografen passen daar hun route door het park op aan.
Persoonlijk vind ik vooral het voeren van de otters leuk. Ik vind het geweldig om te zien hoe een otter sierlijk het water in glijdt en met een vis in zijn bek er weer uit komt. De vis wordt vervolgens kundig in stukken gereten door zijn scherpe tanden. Ja, dat levert mooie plaatjes op.
Tips voor dieren fotograferen
Dieren fotograferen kan met iedere camera. Omdat je de meeste dieren van een afstand fotografeert, is het handig om een camera te hebben met een telelens.
Zelf fotografeer ik vooral met een spiegelcompactcamera met een Sigma lens (100-400mm). Deze lens is redelijk betaalbaar en heeft aardig wat bereik, zeker in combinatie met de cropfactor van mijn sensor.
Tip: In deze blog lees je meer tips en de beste instellingen voor het fotograferen van wildlife.