De mooiste gletsjermeren in IJsland

Jökulsárlón is een van de hoogtepunten van mijn rondreis door IJsland. Dit beroemde gletsjermeer ligt op 372 kilometer vanaf Reykjavik, een kleine vijf uur rijden. Maar wist je dat er rondom Jökulsárlón meer mooie gletsjermeren in IJsland in liggen?

Deze blog staat boordevol tips over gletsjers, ijsmeren en fijne accommodatie in het oosten van IJsland.

Bezienswaardigheden in IJsland: het mooiste gletsjermeer Jökulsárlón

Wanneer je een rondreis maakt over de route 1, de rondweg van IJsland, stuit je vanzelf op het gletsjermeer Jökulsárlón. De weg gaat over een smalle stalen brug, met aan beide kanten parkeerplaatsen (met veel auto’s) en in de diepte het gletsjermeer met dobberende ijsschotsen.

Jökulsárlón ligt ten zuiden van de Vatnajökull gletsjer, tussen het Skaftafell National Park en het stadje Höfn. Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. Het gletsjermeer is meer dan 200 meter diep. Door de werking van de aarde wordt Jökulsárlón steeds groter. 

De ijsschotsen worden door de wind of door stroming zachtjes meegedreven in de richting van de zee.

Fjallsárlón, een van de andere gletsjermeren in IJsland

Het gletsjermeer van Fjallsárlón ligt op minder dan een kwartier rijden van Jökulsárlón. De meeste reizigers slaan dit plekje echter over. Zonde, want Fjallsárlón is misschien nog wel mooier dan Jökulsárlón.

Het kruiende ijs kraakt. Soms subtiel, soms gevaarlijk hard. Een druppel water valt valt van een ijsschots en landt met een zachte plop in het water. De ijsschotsen zijn groter dan ikzelf. En terwijl de laatste stralen van de winterse zon het landschap belichten, loop ik een stukje in de richting van de gletsjer en de ijsbergen in de verte.

Jökulsárlón in de winter: Crystal Cave

Vlak bij Jökulsárlón ligt Crystal Cave. Crystalcave wordt sprookjesachtig verlicht door het diffuse licht dat door de dikke ijslaag de aarde indringt. De ijsgrot krijgt daardoor een betoverende blauwe kleur.

Er zijn meerdere ijsgrotten in IJsland in de winter. Ik koos voor excursie naar Crystal Cave, een makkelijk toegankelijke grot (want: zwanger) waar je maar liefst 45 minuten in rond mag lopen en foto’s kan maken. Wie wilt dat nou niet?

Om een lang verhaal kort te maken: het feest ging niet door. Door heftige regenval kwam de grot onder water te staan, en is mijn excursie geannuleerd. Als alternatief kreeg ik glacier walk en een bezoek aan een ijsgrot in Skaftafell aangeboden. Achteraf een prima alternatief. 

Accommodatie bij de gletsjermeren in IJsland

Het is in theorie mogelijk om Jökulsárlón te bezoeken als dagtrip vanuit Reykjavik. Bijvoorbeeld met eigen vervoer, maar er zijn ook verzorgde excursies. In de praktijk kun je beter in het oosten van IJsland te overnachten, twee keer vijf uur rijden is niet niks.

Mijn keus valt op Hólmur Guesthouse, een kleinschalige Bed and Breakfast op een half uurtje rijden van Jökulsárlón. De Bed and Breakfast is gevestigd in de omgebouwde varkensstal van een oude boerderij. De kamers zijn knus ingericht en erg ruim. Op de gang ligt het gedeelde douche en toilet, en is een kastje met een waterkoker voor koffie en thee.

Er zullen beslist kamers in IJsland zijn die luxer zijn dan deze kamer. Maar die kamers hebben vast niet zo’n mooie ligging. Met nieuwsgierige schapen die ‘s ochtends door je raam naar binnen gluren en hordes eenden die kwakend voorbij stappen. De vrouw des huizes werkt nog steeds als boerin, terwijl manlief vooral in de keuken te vinden is.

Lekker lokaal eten

Het restaurant bij de Airbnb is voor-tref-fe-lijk. In de zomer kun je à la carte bestellen, in de winter staat het menu vast en moet je vooraf reserveren. Logisch, het zou zonde zijn al dat lekkere eten weg te moeten gooien!

Guðrún en zijn vrouw staan niet om een praatje verlegen. Ze zijn dol op Utrecht en ze delen veel tips voor de hoogtepunten van IJsland met hun gasten.