Weg in de kerstvakantie: 15 mooie plekken met kerst

De herfstvakantie is nog niet goed en wel voorbij en de eerste tuincentra beginnen de kerstafdeling al in te richten. Naast de pepernoten en chocoladeletters liggen de chocolade kerstkransjes en koekjes in de vorm van een dennenboom. Skyradio draait wekenlang non-stop kerstmuziek. Doordat de commercie van kerst al vroeg begint, heb ik er al snel genoeg van. Toch kijk ik reikhalzend uit naar de kerstvakantie.

Met kerst zit ik meestal in het buitenland. Sorry ouders, sorry schoonouders. Bij deze een overzicht van mooie plekken om kerst te vieren. Met de mooiste kerstfoto’s.

Kerstvakantie in Duitsland

Dit jaar ga ik in de kerstvakantie naar Duitsland. Ik ga een weekje in een huisje aan de Moezel zitten en van daaruit mooie steden en dorpen bezoeken. Natuurlijk ga ik ook lekker wandelen, onder andere rondom de beroemde Geierlay Hangbrug. Ik heb er zin in!

Tip: In deze blog lees je wat te doen in de Moezelstreek met kinderen.

Kerst op Texel

Je hoeft niet ver te reizen voor een ontspannen kerst. In 2020 ga ik in de kerstvakantie naar Texel. Ik kies voor het gemak en comfort van een vakantiepark van Landal.

Ik word een beetje verliefd op het waddeneiland, Texel in de winter is sprookjesachtig mooi! Ik maak een aantal mooie wandelingen en ik geniet van de hoge golven. De harde wind maakt Texel ijzig oud, maar dat mag de pret niet drukken.

Kerstvakantie 2021 staart Drenthe op de planning, maar dat heb ik door het plotselinge overlijden van mijn vader moeten annuleren. 

Gran Canaria, Spanje

Kerst 2019 ben ik op Gran Canaria in Spanje. Ik boekte mijn tickets al ergens in januari – prijzen voor vliegtickets in de kerstvakantie zijn gewoon niet grappig. Pas later kwam ik er achter dat Gran Canaria een populaire winterzonbestemming is (dat wist ik natuurlijk wel) en dat kerst zo ongeveer de drukste tijd van het jaar is (dat wist ik niet). In plaats van zon, zee en strand kies ik voor een leuk appartement in het binnenland.

Kerst in Brabant

2018 is een bijzonder jaar. In de zomer is mijn dochtertje geboren, waardoor ik in 2018 geniet van een lang zwangerschapsverlof. In november maak ik een verre reis naar Bali met de baby. De week voor de kerst zit ik in Zwitserland. Met kerst is het even mooi geweest, ik blijf in Nederland. Niet thuis, maar in een Bed and Breakfast in Oirschot.

Tip: Blijf je liever thuis met kerst? Hier vind je leuke tips voor een staycation in de kerstvakantie!

Kerst in Israël

In 2017 zal ik tijdens de kerst naar Tel Aviv vliegen. Israël is een bijzondere bestemming met een rijke cultuur en een prachtige natuur. Ik vind de kerstvakantie een fijne reistijd voor een vakantie in het Midden-Oosten: het klimaat is aangenaam en het is meestal droog.

Een paar dagen na de kerst sta ik in de geboortekerk in Bethlehem. Hier komt het kerstverhaal even tot leven.  

Kerstvakantie in Lapland

In 2016 trek ik opnieuw naar het hoge noorden. Ik slaap een week lang in een fijne blokhut mét openhaard en sauna. Overdag ben ik actief en ga ik sneeuwschoenlopen, rijd ik op een sneeuwscooter en maak ik een mooie winterwandeling. Zodra het donker word tuur ik naar de horizon en ga ik op jacht naar het noorderlicht.

Tip: Dit is een winterreis naar Lapland om nooit te vergeten. 

Iran in december

Kerst 2015, Ik zit in Iran! Aan kerst doen ze hier niet, maar Iran is wel een mooi land met heerlijk eten. Het heeft jaartelling, geen facebook, mondjesmaat internet – dit is zeker een alternatieve kerst.

Kerst in Bodo, Noorwegen 

Het klinkt zo idyllisch: kerst in Noorwegen. Je bent verzekerd van sneeuw, er zijn dennen genoeg en met een beetje geluk zie je ook nog het noorderlicht. Waar ik echter geen rekening mee had gehouden is dat op de meeste plekken in Noorwegen alles dicht zit tussen kerst en oud en nieuw. Door noodweer was bovendien de boot van Bodo naar Lofoten gecanceld, en dus zat ik kerst 2014 min of meer opgesloten in mijn hotel. Tja.

Kerst in Hurghada, Egypte 

Egypte is niet nieuw voor mij en zelfs kerst in Egypte is niet nieuw voor mij. Ik ben echter nog nooit in Hurghada geweest, omdat ik vreesde dat het toeristisch zou zijn en niet zo mooi. Dat is zeker niet waar!

Ik geniet tijdens de kerst van 2013 van het prachtige onderwaterleven van Hurghada. Ook de oude haven en de moskee zijn een bezoekje waard.

Tip: Vier je kerst graag in Nederland en kies je juist voor een spetterend uiteinde? Dit zijn de beste plekken om het nieuwe jaar in te luiden

Weg in de kerstvakantie naar Dahab

Zowel in 2007 en 2011 ben ik met kerst in Dahab. Meer kerst in Egypte dus. Ik ken de duikstekken bij Dahab inmiddels op mijn duimpje, maar het blijft gewoon genieten. Daarnaast vind ik de sfeer in het bedouïne stadje erg goed: weinig opdringerige verkopers, lekker loungen langs het water en goed eten.

Ik combineer mijn bezoeken aan Dahab in de kerstvakanties met een korte rondreis door het land. In 2007 zak ik af langs de rivier de Nijl, terwijl ik in 2011 richting westen naar de Witte Woestijn ga.

Kerst in Syrië

Twee jaar achter elkaar vier ik kerst in Syrië, in 2009 en 2010. Daar kan je je nu weinig meer bij voorstellen… 

In 2009 reis ik met kerst naar het oosten van Syrië, van Palmyra naar Deir el-Zur. Deir el-Zur ligt op een steenworp afstand van de grens met Irak. Nergens ter wereld zag ik zoveel vrouwen in boerka als hier in Deir el-Zur. Verschillende restaurants hebben aparte eetzalen voor vrouwen en kinderen, maar omdat ik ‘begeleid’ word door een man mag ik gewoon in het algemene deel zitten. 

Hoewel de scheiding tussen mannen en vrouwen in Deir el-Zur vrij strikt lijkt, is het geen probleem wanneer ik er later in mijn eentje op uit trek met de camera. Mensen groeten vriendelijk en maken soms een praatjeIn 2010 breng ik de kerst door in Hama, toch wel één van mijn favoriete steden in Syrië. Ik geniet van de gastvrijheid van de Syriërs en ga op de thee in Jerada.

Kerst in Casablanca, Marokko

In 2008 ‘vier’ ik kerst in de Marokkaanse stad Casablanca. Ik bezoek een moskee en een kerk en ben op die manier toch nog een beetje met religie bezig. Althans, met religieuze bouwwerken en architectuur.

Kerst op Bali, indonesië

In 2006 reis ik een jaar door Azië en Europa. Ik sluit het jaar af met vrijwilligerswerk op Bali

Kerst 2006 ben ik bezig met de afronding van een reis En begin ik lamgzaam te denken aan mijn nieuwe leven in Nederland. Ik neem afscheid van de kinderen aan wie ik een aantal maanden les heb gegeven. Zij vieren geen kerst en zijn allemaal blij en uitgelaten vanwege de rapportuitreiking die dag.

Ook vouw ik kerstversiering van bamboe en ik ga een dagje duiken. Met kerst zijn er altijd veel Australiërs op Bali en één van hen neemt een kerstmuts mee onderwater. Kerst in de tropen, je moet wat…

Kerst in Bago, Myanmar

Mijn rondreis in Myanmar zit er bijna op met kerstmis in 2005, maar mijn reis door Azië van een jaar moet nog bijna beginnen. Heimwee naar huis heb ik niet en ik geniet van de vriendelijke mensen in het boeddhistische Myanmar. Ik ben dan ook enigszins verbaasd als ik ineens ‘Merry Christmas’ hoor zinnen.

Wanneer ik kijk waar het gezang vandaan komt zie ik achter een half openstaande deur een vertrek dat is ingericht als kerk. Ik blijf even staan en ik geniet van het onverwachtse sprookjesachtige gezang.

Kerst in Riga, Letland

Van alle plekken waar ik kerst heb gevierd is Riga misschien het meeste een ‘kerstbestemming’. Mijn eerste bezoek aan winterwonder Letland is kerst 2004. Riga is mooi verlicht en op veel plekken vind je kerstbomen met de meeste prachtige versiering. Er ligt sneeuw, het is koud, maar binnen geniet je van warme chocolademelk en glühwein. Als je besluit de koude toch te trotseren dan krijg je gepofte kastanjes als beloning. 

Daarnaast heeft Riga in tegenstelling tot het noorden van Noorwegen een aantal uur daglicht rond kerst, wat stiekem toch wel heel erg fijn is!