5 tempels in Bangkok die je móet zien

Bangkok en tempels…. Ze zijn niet te missen. In Bangkok zijn in totaal meer dan 400 tempels. Natuurlijk is het niet mogelijk om al deze tempels te zijn, daarom zet ik de mooiste tempels in Bangkok voor je op een rijtje.

Een Thaise tempel is een ‘Wat’. Dat dus.

Dit zijn de 5 mooiste tempels in Bangkok die je MOET zien.

1. De Wat Pho: de tempel van de liggende Boeddha

De Wat Pho is de oudste en grootste tempel van Bangkok. In deze tempel ligt een Boeddha van maar liefst 46 meter lang en 15 meter hoog. De Wat Po wordt daarom ook wel de tempel van de liggende Boeddha genoemd (temple of the reclining Buddha).

De Wat Pho is een oase van rust in het hectische Bangkok. Om de tempel heen liggen kleine, fraai aangelegde tuintjes. Wanneer de wind speels door de bonsaibomen waait, klinken er belletjes. Kabbelende watervallen maken het plaatje compleet.

tempel bangkok wat pho

Wanneer ik de eigenlijke tempel binnenstap, is het gedaan met de rust. Hordes toeristen proberen de grote Boeddha op de foto te krijgen. Ik irriteer me al snel aan de grote hoeveelheid selfie stokken.

In de Wat Pho zit de beste massageschool van Thailand. Wil je een goede Thaise massage? Dan kun je zeker hier terecht.

2. De Wat Phra Kaew: de tempel van de Emerald Boeddha

De Wat Phra Kaew mag niet ontbreken in het overzicht van de must visit tempels in Bangkok. Een bezoek aan de Wat Phra Kaew kun je prima combineren met een bezoek aan de Wat Pho, deze tempels liggen praktisch naast elkaar.

De Wat Phra Kaew is een van de hoogtepunten bij een bezoek aan het koninklijk paleis van Bangkok. In deze tempel met veel goud en blingbling staat een klein jaden standbeeld, de Kaew. Eigenlijk is er niet één standbeeld, maar zijn er drie. De groene Kaew heeft elk seizoen (zomer, winter, regenseizoen) een ander jasje aan. In het regenseizoen heeft de Kaew zelfs een gouden paraplu!

In de Wat Phra Kaew wonen geen monniken, dit in tegenstelling tot andere tempels in Bangkok. Het tempelcomplex bestaat enkel uit pagodes en uitbundig versierde heilige gebouwen.

Je mag foto’s maken in het Grand Palace, maar niet binnen in de Wat Phra Kaew.

3. De Wat Arun: de tempel van de dagenraad

Aan de overkant van de rivier de Chao Phraya ligt de beroemde Wat Arun, de tempel van de dageraad (Temple of Dawn). Dit is een van de meest bekende tempels in Bangkok, de Wat Arun pronkt in bijna iedere reisgids. Een eenvoudig bootje brengt je voor een paar bath van de Wat Pho naar de Wat Arun.

De Wat Arun is 97 meter en versierd met schelpen en porselein. De tempel schittert minder in de zon dan de Wat Pho en de Wat Phra Kaew, maar in het ligt van de ondergaande zon komt deze tempel optimaal tot zijn recht. ’s Avonds is de Wat Arun mooi verlicht.

4. De Wat Saket: de Gouden Berg

Sommige tempels in Bangkok lijken een beetje verscholen te liggen. Dit geldt niet voor de Wat Saket. De Gouden Berg (Golden Mount) zie je al van verre uittorenen boven de skyline van Bangkok.

Via een fraai aangelegde tuin en heel veel trappen kom je bij de gouden chedi die bovenop de berg staat.

5. Wat Benchamabophit: de Marmeren Tempel

De Wat Benchamabophit valt op door zijn zuiverheid en eenvoud. Hier vind je geen hordes toeristen. De Wat Benchamabophit ligt buiten de gebaande paden van Bangkok in de Dusit area.

Rondom de tempel ligt een fraai aangelegd plein met veel Boeddhabeelden.

Tip: Wist je dat toeristen in sommige tempels in Bangkok mogen mediteren? Op Worldlife lees je meer over mediteren in Bangkok bij de Wat Mahathat.

PRAKTISCHE TIPS VOOR EEN BEZOEK AAN DE TEMPELS

Kledingvoorschriften voor de tempels in Bangkok

Bovenstaande tempels in Bangkok zijn heilige gebouwen. Misschien lijkt het soms niet zo, maar ze worden nog dagelijks gebruikt! Het is dus wel zo netjes om respect te tonen en passende kleding te dragen.

In het algemeen geldt:

  • Geen blote schouders
  • Geen diep decolleté 
  • Een lange broek of lange rok. Vrouwen mogen eventueel een sarong aan, van mannen wordt dit steeds minder gewaardeerd 
  • In de tempel moet je je schoenen uitdoen. (En je mag niet met je voeten naar Boeddha wijzen.) 

Vaak kun je kleding lenen of huren bij de ingang van een tempel. Aan de andere kant: het is een kleine moeite een dun setje kleding mee te nemen in je tas. 

Fotograferen tempels in Bangkok

Wil je foto’s maken van de tempels in Bangkok? Vaak is dit geen probleem. Er staat duidelijk aangegeven wat je wel en niet mag fotograferen.

Tempel scam

In de straten rondom de Wat Po, Wat Phra Kaew en Wat Arun hangen van ’tourguides’ rond, die beweren dat een tempel gesloten is. Voor een klein prijsje willen ze je wel meenemen naar een andere tempel. Vaak krijg je een extra stop bij een winkeltje dat zijden of sieraden verkoopt.

Je raadt het al. De tempel ís niet dicht. De slimme tourguide werkt samen met de winkelier en de tuktukdriver en hoopt op een dikke commissie. Dat is natuurlijk prima als je graag wilt shoppen in een te dure winkel, maar wees je hier in ieder geval van bewust!

Online vind je openingstijden van verschillende temoels in Bangkok. Of loop gewoon langs voor de zekerheid.