Skadar Meer: meer dan het mooiste uitzichtpunt van Montenegro

Het Skadar Meer is het grootste meer van de Balkan en een van de grootste meren van Europa. Tijdens het plannen van mijn Montenegro vakantie kom ik online mooie foto’s van Skadar tegen. Het mooiste uitzichtpunt van Montenegro blijkt bij het Skadar Meer te liggen. Ik twijfel niet lang wat te doen in Montenegro: ik wil het Skadar meer bezoeken en genieten van dit uitzicht en de natuur in Montenegro!

Het Skadar Meer is sinds 1983 een nationaal park. Ik besluit om twee nachten bij het meer te blijven – dat blijkt achteraf te kort.  In deze blog neem ik je mee naar het mooiste uitzichtspunt over het Skadar Meer, vertel ik wat te doen in Skadar en deel ik een paar van de de mooiste bezienswaardigheden in Montenegro.

Tip: Tijdens mijn roadtrip door Montenegro huur ik een auto bij Sunny Cars

Op de grens tussen Montenegro en Albanië

Het Skadar Meer (Skadar Lake) is een groot zoetwatermeer op de grens tussen Montenegro en Albanië. De grens tussen de twee Balkan landen loopt door het meer: het Meer van Skadar ligt voor tweederde in Montenegro en voor eenderde in Albanië. Eerder bezocht ik de Albanese kant van het meer: Lake Shkodra. In deze blog vertel ik meer over mijn bezoek aan het Shkodra Meer vanuit de stad Shkoder, Albanië.

Je merkt het al, het grote meer heeft veel verschillende namen die nét een beetje anders worden gespeld. Gelukkig weet Google Maps er raad mee.

Het mooiste uitzichtpunt van Montenegro

Het mooiste uitzichtpunt over het Skadar Meer ligt aan de westkant van het meer. Het ligt (meestal) een beetje uit de route, maar ik kan je verzekeren dat het het omrijden waard is! Deze bezienswaardigheid in Montenegro mag je niet missen tijdens je roadtrip.

Tijdens mijn vakantie in Montenegro reis ik van Kotor naar het Skadar Meer. De snelste en kortste route is via de Baai van Kotor, Budva en Sveti Stefan aan de kust van Montenegro. Ik besluit echter om met de huurauto de bergen in te trekken via Lovcen National Park. De natuur in de Balkan is ongerept en zeer gevarieerd, zo ook op deze route.

Lees meer over mijn rondreis door Montenegro (en veel tips).

Vanuit Kotor en Lovcen National Park slingert een smalle weg door de bergen naar het Pavlova Strana Viewpoint. Ik weet dat we het meer naderen wanneer de weg begint te dalen en we de hoogte bergen gepasseerd zijn. Het wegennet in Montenegro is over het algemeen erg goed, maar deze smalle en bochtige weg laat te wensen over. Er is nauwelijks ruimte voor één auto, laat staan twee. Gelukkig kom ik tijdens de lange rit geen tegenligger tegen.

Ineens komt er ruimte in de begroeiing en eindelijk zie ik wat van het landschap. En wat voor een landschap!

Het mooiste uitzicht van Montenegro is níet het Pavlova Strana Viewpoint met zijn parkeerplaats en restaurant, maar een naamloos uitzichtpunt langs het weggetje met de haarspeldbochten vlak bij het restaurant.

Ga je reizen naar Montenegro? Dit uitzichtpunt is een van de hoogtepunten van Montenegro. Dit zijn de coördinaten: 42.363510, 19.060560. Wil je een boottocht door deze bijzondere hoefijzervormige bocht maken? Dat kan het beste vanuit Rijeka Crnojevica.

Hier vind je meer mooie uitzichtpunten in Montenegro.

Bijzonder overnachten in Montenegro: wijnboederijen en kleinschalig toerisme

Rondom het Skadar Meer liggen weinig grote hotels. In deze regio liggen vooral kleinschalige en duurzame initiatieven, van agrotoerisme tot ecoresort.

Mijn oog valt op Apartment Old House Pajovic. Dit appartement maakt deel uit van een oude wijnboederij. Vanuit de woonkamer heb ik een betoverend uitzicht over een kleine vallei en het Meer van Skadar. Het appartement is erg ruim, met een woonkamer en een open keuken, een slaapkamer en een ruime badkamer mét wasmachine.

De ware schoonheid ligt echter niet in het appartement zelf, maar in de lieve eigenaren. Jelica kookt iedere avond een heerlijke maaltijd voor me met vers gevangen vis en groenten uit eigen tuin. Het eten in Montenegro is puur en smakelijk. Deze maaltijd nuttig ik in de ‘wijnkamer’, de ruimte waar de flessen en vaten wijn liggen opgeslagen. Haar oude vader biedt me ’s ochtend een glaasje port aan bij de wijn ‘om de dag goed mee te beginnen’. Wanneer ik aangeef dat ik geen alcohol drink, wordt er een sinaasappel voor me uitgeperst. De baby krijgt verse melk van de koe aangeboden. En het ontbijt wordt geserveerd onder de druivenranken van het terras met een prachtig uitzicht.

Tip: Reis je naar Montenegro met kinderen? Dan is deze plek zeker een aanrader, ook omdat kinderen mogen helpen om de beesten te voeren. 

De wijnboerderij heeft een aantal fietsen voor gasten – helaas zijn er geen fietsen met fietsstoeltjes te huur. De kleine reiziger is sowieso te jong voor een lange fietstocht. Fietsen in Montenegro moet erg mooi zijn, langs het Skadar Meer lopen verschillende fietsroutes.

Een boottocht over het Skadar Meer, Montenegro

Wat te doen bij Lake Skadar? 

Een van de meest populaire activiteiten is een boottocht over het Skadar Meer. Er zijn korte boottochten mogelijk van 1 à 2 uur en er zijn boottochten mogelijk van een hele dag. Tijdens de lange boottochten kun je vaak ook vissen en zwemmen in het Skadar Meer. Ik reis naar Montenegro in april – het is nog echt te koud om te zwemmen in Lake Skadar.

Wil je vanuit Virpazar naar de hoefijzervormige bocht bij het mooiste uitzichtpunt van Montenegro? Dat is 2-3 uur varen enkele reis.

Ik kies voor een korte boottocht. De zon begint aan het eind van de middag al te zakken, dus de meeste waterlelies hebben hun prachtige bloemen al gesloten. Dat mag de pret echter niet drukken.

Skadar Lake National Park is een natuurgebied waar verschillende bijzondere (en beschermde) dieren voorkomen. Vanuit de auto zie ik een slang over de weg kruipen. Vanuit de boot zie ik vooral vogels.

Het nationale park is zeer in trek bij vogelaars. Hier zijn maar liefst 270 soorten vogels geregistreerd. Het meest bijzondere is misschien wel de populatie pelikanen die rondom het meer huist. Ik ben op vakantie in Montenegro in het rustige voorseizoen en ik kan ze goed zien – in tegenstelling tot het hoogseizoen wanneer de dieren de toeristen mijden en rust opzoeken.

De pelikanen zitten gemoedelijk op een klein eilandje in het meer. Op dit eilandje lag honderden jaren geleden een gevangenis, het Alcatraz van Montenegro. De pelikanenpopulatie bij het Skadar Meer behoren tot de laatste pelikanen in Europa. Gelukkig worden ze goed beschermd en is de populatie al jaren stabiel.

In de haven van Virpazar kun je op veel plekken een boottocht regelen. Je kunt ook online een boottocht over Lake Skadar reserveren. Deze boot stopt ook bij Kom Monastery.

Wandelen door de bergen

Rondom het Skadar Meer zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Je kunt hier prachtig wandelen door de bergen. Onderweg passeer je af en toe een wijnboederij en kun je genieten van het uitzicht over de bergen en meer.

Dit is een bijzondere plek om te wandelen in Montenegro.

Autorondreis Montenegro: bezoek Stari Bar en het strand van Montenegro

Heb je even genoeg van het Skadar National Park? Het meer en de bergen kun je makkelijk combineren met de culturele bezienswaardigheden van Stari Bar en het het strand van Bar in Montenegro. Met de auto ben je iets meer dan een half uur onderweg.

Reis je met het openbaar vervoer in Montenegro? Er gaan dagelijks bussen én de befaamde Montenegro Express. Dit is een van de mooiste treinreizen van Europa.

Montenegro of Albanië?

Misschien rijst de vraag: wat is mooier? Lake Skadar in Montenegro of Lake Shkodra in Albanië?

Ik zou de keus echt af laten hangen van mijn route door de Balkan. De Albanese kant van het meer kun je goed combineren met de beroemde ferry over het Koman Meer en Valbona. De Albanese kant is minder toeristisch en minder ontwikkeld.

Ben je aan het reizen door Montenegro? Dan ligt een bezoek aan het meer vanuit Virpazar of Rijeka Crnojevica meer voor de hand. Virpazar is dé uitvalsbasis als je behoefte hebt aan leuke restaurantjes en gezelligheid. Montenegro is duurder dan Albanië.

Hoewel Albanië de toffere bestemming is van de twee, vind ik Lake Skadar mooier aan de kant van Montenegro.

Meer tips voor Skadar

Reizen naar Lake Skadar

Vanuit Kotor of Podgorica kun je met de huurauto naar het Skadar Meer. Reizen met de auto is ideaal in deze regio omdat het je de vrijheid geeft overal te stoppen en te overnachten in een van de afgelegen wijnboerderijen. Reis je met het OV? Er gaan dagelijks bussen van Kotor en Podgorica naar het Skadar Meer. 

Tips om te overnachten

Als je geen eigen vervoer hebt zou ik zeker overnachten in Virpazar, hier zijn de meeste faciliteiten. Appartement Milena en het guesthouse Vida’s House hebben een centrale ligging.

Eten bij het Skadar Meer

Zoek je een leuke plek om te eten in Skadar National Park? Dicht bij het Skadar Lake Viewpoint zit een aantal restaurants. In Virpazar kun je lekker eten in Boat Restaurant Silistria, een sfeervol restaurant op een groot houten schip. Op de kaart staan traditionele gerechten als vissen uit het meer.