De 10 mooiste watervallen in IJsland

IJsland is het land van vuur en ijs. Daar waar het ijs smelt ontstaan watervallen en glaciermeren. IJsland heeft ontelbaar veel watervallen. In deze blog deel ik mijn top 10 watervallen in IJsland. Sta je al te popelen om deze mooie plekken in IJsland te bezoeken tijdens je volgende IJsland reis?

De mooiste watervallen in IJsland op de kaart

Tijdens mijn rondreizen door IJsland heb ik vooral het zuiden en het westen van het eiland verkend. De watervallen die ik deel in deze blog zijn daar te vinden. Op onderstaande kaart zie je de globale locatie van deze bezienswaardigheden in IJsland.

Het is niet mogelijk om al deze watervallen op één dag te bezoeken. Zelf heb ik er meer dan een week over gedaan – in deze blog vind je mijn route door IJsland

1. Kirkjufelsfoss: de meest gefotografeerde waterval van IJsland

De waterval Kirkjufelsfoss is een van de mooiste watervallen van IJsland. De waterval ligt midden in een fraai landschap met de berg Kirkjufelfoss en de zee op de achtergrond. In de winter is de waterval gehuld in schitterende ijspegels. In de zomer klettert het water door het groene landschap.

Snaelfellsnes wordt ook wel IJsland in het klein genoemd. Dat belooft wat voor de andere watervallen en bezienswaardigheden in IJsland!

Wil je overnachten in de buurt van de Kirkjufelsfoss? Bekijk dan eens deze accommodatie in het stadje Grundarfjordur, bijvoorbeeld Grundarfjordur Guesthouse and Apartments.

2. Hraunfossar: water uit het lava

In het westen van IJsland liggen de watervallen Hraunfossar en Barnafoss dicht bij elkaar. Deze bezienswaardigheden lopen bijna in elkaar over en toch zijn ze heel verschillend.

De mysterieuze Hraunfossar stroomt via het lavaveld Hallmundarhraun richting de rivier. Het water lijkt uit het niks uit het lava te verschijnen. Een aaneenschakeling van kleine stroompjes water. Het water is kraakhelder en heeft een betoverende blauwe kleur. Alles bij elkaar is de waterval maar liefst 900 meter breed!

3. Barnafoss IJsland

Barnafoss ligt aan de rivier Hvítá zo’n 50 meter stroomopwaarts van Hraunfossar. Deze waterval is als een wildwaterbaan in een pretpark. Vanaf de loopbrug heb je een mooi uitzicht over de waterval.

De waterval neemt elk jaar een beetje van de poreuze rots mee waar hij overheen stroomt. De groeve wordt langzaam maar zeker dieper en dieper door het snelstromende water.

Je kunt overnachten in Husafell, een hotel op een paar kilometer afstand van Hraunfossar en Barnafoss. Hiervandaan kun je makkelijk de Vidgelmir Cave bezoeken.

4. Waterval Gullfoss in de Gouden Cirkel

Gullfos is een waterval in de Hvítá rivier in het zuiden van IJsland. De waterval is onderdeel van de Golden Circle Route, een van de bekendste en mooiste routes in IJsland. In de Gouden Cirkel bevinden zicht verschillende watervallen en geisers. 

Omdat Gullfoss makkelijk te bereiken is vanuit Reykjavik is de waterval erg populair onder dagjesmensen uit Reykjavik. Het kan dan ook best druk zijn bij de Gullfoss waterval. 

Het water in de Gullfoss Waterval dendert ruim 30 meter naar beneden in een diepe kloof. De zon speelt met het opspattende water en creëert een kleine regenboog. Voetje voor voetje schuifelen de toeristen richting een van de uitkijkpunten over de waterval.

Wil je overnachten in de buurt van de Golden Cirkel? Dat kan in Selfoss. Hier vind je ruime kamers met een fijne hottub! Je kunt de Gouden Cirkel ook bezoeken met een excursie vanuit Reykjavik. Die kun je eenvoudig hier boeken.

5. Faxi IJsland: een onbekende parel

Faxi, ook wel Vatnsleysufoss genoemd, is een waterval die iets ten zuiden van Gullfoss noemt. Terwijl Gullfoss overspoeld wordt door reizigers, wordt Faxi bijna niet bezocht. De waterval ligt maar een klein stukje vanaf de grote weg en toch ligt de waterval verstopt.

Faxi is maar liefst honderd meter lang. Echt hoog is de waterval echter niet: het water van Taxi stroomt zo’n zeven meter naar beneden. De schoonheid van de waterval maakt dat het een stop waard is. 

6. Seljalandsfoss waterval 

Vlak naast de ringweg van Reykjavik naar Vik ligt de Seljalandsfoss waterval, je kunt deze bezienswaardigheid van IJsland al zien vanaf de weg. Seljalandsfoss is een van de meest beroemde watervallen van IJsland. De waterval ligt op slechts 120 kilometer rijden vanaf Reykjavik. 

Seljalandsfoss is zo’n 40 meter hoog. In de zomermaanden kun je achter de waterval langs lopen voor een betoverend uitzicht. Via een smal en glibberig pad kun je een omhoog klimmen langs de waterval. Hier kun je achter de waterval langs lopen en genieten van een spectaculair uitzicht door het vallende water. Helaas is dit pad te gevaarlijk in de wintermaanden en is het daarom afgezet. Maar ook zonder dit uitzicht moet je vooral ook naar Seljalandsfoss. Winter of zomer, deze waterval is geweldig!

In de zomermaanden kan het erg druk zijn bij Seljalandsfoss. Wil je deze bijzondere bezienswaardigheid niet delen met anderen? Overnacht dan dicht bij Seljalandsfoss, bijvoorbeeld in Nice Hostel Seljaland. Dit hostel ligt op slecht 5 minuten rijden van de waterval!

7. Gljufrabui en de Hermit Cave

Gljufrabui is maar een klein stukje lopen vanaf Seljalandsfoss IJsland. De waterval ligt in een natuurlijke grot, de Hermit Cave. Om optimaal te genieten van Gljufrabui in de Hermit Cave moet je een steile modderige wand bedwingen. 

Ik durf niet omhoog te klauteren met mijn zwangere buik. Ik beperk me tot een paar foto’s van de bovenkant van de waterval en de onderkant door de kloof.

8. Regenbogen bij Skogafoss

Skógafoss is een waterval in het zuiden van IJsland van 60 meter hoog en 25 meter breed. De Skoga rivier stroomt hier over de rand van een klif van de voormalige kustlijn van IJsland. Skogafoss is het mooist in de loop van de middag. Dan schijnt de zon in het heldere water en zorgen druppels voor kleurrijke regenbogen. Dit is een van de hoogtepunten van mijn IJsland reis!

Via een lange houten trap kun je naar de bovenkant van de Skogafoss waterval klimmen. Hier begint een bergpad dat voert langs de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull.

9. Foss a Sidu

Ook na het plaatsje Vik domineert de oude kustlijn van IJsland het landschap. Wanneer je ringweg 1 verder naar het oosten volgt zie je aan je linkerhand vele kleinere watervallen. Mijn persoonlijke favoriet is de Foss a Sidu, een waterval die half verscholen achter een paar woonhuizen ligt.

Je kunt de auto gewoon langs de kant van de weg parkeren. De waterval is slechts een klein stukje lopen.

10. Svartifoss in Skaftafell National Park

Skaftafell is mijn favoriete nationale park in IJsland. Hier kun je wandelen langs gletsjermeren, een gletsjerwandeling maken en prachtige hikes maken naar mooie watervallen. Vooral Svartifoss is populair.

Svartifoss betekent letterlijk zwarte waterval. Niet vanwege het zwarte water, dat is verfrissend en kraakhelder. Het water klettert echter naar beneden van een zwarte achtergrond van basalt. In de winter is de waterval soms sprookjesachtig bevroren. Hoewel ik de waterval in februari bevocht heb ik door het zachte weer dit schouwspel moeten missen.