De 3 mooiste watervallen in Kroatië (plus een bonustip)

De natuur in Kroatië is adembenemend mooi. De stranden van Kroatië langs de azuurblauwe Adriatische zee vormen een populaire bestemming voor een zonvakantie. Maar bezoek vooral ook het binnenland tijdens je Kroatië vakantie: het land is bedekt vijftig tinten groen – en meer. Vooral rondom de betoverende watervallen in Kroatië. In de diverse nationale parken in Kroatië liggen namelijk ontelbaar veel watervallen.

In deze blog neem ik je mee naar de mooiste watervallen in Kroatië.  

1. Kroatië watervallen: Pitvice watervallen en meren

De Plitvice meren en watervallen liggen op een paar uur rijden vanaf de kustlijn van Kroatië tegen de grens met Bosnië. Nationaal Park Plitvicemeren is een van de Kroatie bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen tijdens je rondreis. De Plitvice Meren in Kroatie zijn verbonden met de mooiste watervallen. Je kunt uren tussen de meren en watervallen wandelen over smalle paadjes en houten burggetjes

De bekende meren in Kroatië kun je grofweg onderverdelen in twee delen: Plitvice Upper Lakes en Lower Lakes. De Upper Lakes gedomineerd worden door kleine meren en watervallen. Voor de beroemde watervallen kun je het beste Plitvice Meren entree 2 nemen, deze is bovendien wat rustiger dan ingang 1.

plitvice watervallen in kroatie

De meest beroemde waterval van Plitvice is de Veliki Slap. Dit is de grootste waterval van het natuurpark. De waterval is zo’n 78 meter hoog.

 • Ligging Plitvice Meren Kroatië: De Plitvice Meren in Kroatië liggen in het binnenland van Kroatië tussen hoofdstad Zagreb en de kust
 • Adres Plitvice Park: 53231 Rastovaca  
 • Plitvice Meren openingstijden: De Plitvice watervallen zijn geopend van 8-16u in de winter en van 7-20u in de zomer. Hier lees je meer over de openingstijden
 • Tip Plitvice Meren hotel: Plitvice hotel ligt heel comfortabel bij ingang 2. Het hotel heeft een eigen parkeerplaats
 • Heb je geen eigen wielen? Boek dan een Plitvice excursie vanuit bijvoorbeeld ZadarSplit of Togir.

Tip: Wil je de Plitvice meren bezoeken? Hier vind je alles wat je moet weten voor je bezoek aan nationaal park Plitvice en de mooie watervallen in Kroatië. Kaarten boek je eenvoudig hier.

2. Krka National Park en Krka watervallen in Kroatië

Tussen Split en Zadar aan de Adriatische kust liggen de Krka watervallen. Deze watervallen bij Split horen tot de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden in Kroatië.

Net als Plitvic Park is ook natuurpark Krka een aaneenschakeling van meren en watervallen im Kroatië. In een aantal van deze meren mag je ’s zomers zwemmen!

De bekende waterval van Nationaal Park Krka is de Skradinski Buk waterval. Deze grote waterval ligt bij Skradin ingang, welke te bereiken is met een boot vanuit Skradin. Dit is een spectaculaire boottocht door een kloof met kraakhelder water. De bergen aan weerszijden van de kloof zijn bedekt met weelderige bossen – welke tijdens mijn bezoek aan de watervallen van Krka zijn gehuld in prachtige herfstkleuren. De prijs van de boot zit inbegrepen bij de entree van Krka National Park.

 • Ligging Krka waterval Kroatië: De Krka watervallen liggen vlak bij Sibenik aan de Dalmatische kust
 • Openingstijden Krka watervallen: Krka National Park is in de winter geopend van 9-16u en in de zomer van 8-20u. Op de Krka NP website vind je de actuele openingstijden
 • Tip Krka Hotel: In Skradin ligt dit fraaie guesthouse met jaccuzi in de tuin! 

Tip: Wil je de Krka watervallen in Kroatië bezoeken? In deze blog lees je alles wat je moet weten voor een dagtocht naar Krka NP vanuit Split Kroatië. Meteen boeken? Ik boekte deze tour naar de watervallen!

3. Kroatië watervallen: de minder bekende watervallen van Rastoke Slunj 

Ben je op zoek naar leuke dingen in Kroatië en bezienswaardigheden omgeving Plitvice Meren? Op ongeveer 25 kilometer ten noorden van Plitvice liggen de Rastoke watervallen.

De Rastoke watervallen behoren tot de minder bekende bezienswaardigheden in Kroatië. Het dorp Rastoke staat bekend om zijn watervallen en watermolens. Het dorpje ligt op de intersectie van de Korana-rivier en de Slunjcica-rivier.

Rastoke is geen uitgestrekt natuurpark als Plitvice of Krka. Het is echt een dorpje – of eigenlijk een openlucht museum. Een aantal watermolens van Rastoke kun je van binnen bekijken, sommige zijn nog altijd in gebruik. In het dorp zit een aantal goede restaurants en er zijn diverse streekproducten te koop. Je kunt je vingers aflikken bij de lokale forel en honing!

 • Ligging Rastoke Waterval: Het schattige dorpje Rastoke ligt ongeveer 25 kilometer ten noorden van Plitvice
 • Adres Rastoke Kroatië: 47240 Slunj, Rastoke 25b, aan de doorgaande weg van Zagreb naar Plitvice 
 • Openingstijdens watervallen: Veel watervallen zijn vanaf de weg al te zien. Winkeltjes en de taverne zijn open van 9-21u en dicht op dinsdag 
 • Tip Rastoke hotel: Dit fantastische vakantiehuis ligt vlak bij de mooiste watervallen
 • Vanuit de kust van Kroatië kun je geen excursies naar Rastoke boeken. Wil je de mooiste watervallen van Kroatië bezoeken tijdens je Zagreb stedentrip? Deze excursie combineert Plitvice en Rastoke. Ideaal als je niet veel tijd hebt!

Tip: Hier lees je meer tips voor de Rastoke waterval.

BONUS: Kravica Watervallen Bosnië

De Kravica Watervallen liggen niet in Kroatië, maar mogen niet ontbreken in dit overzicht met mooiste watervallen in Kroatië! De spectaculaire Kravice watervallen liggen in het n het zuiden van Bosnië tegen de grens met Kroatië.

De watervallen van Kravica (Kravice) zijn eenvoudig te bezoeken als dagtrip vanuit Dubrovnik of Split. Een boog van watervallen in de Trebizat rivier mondt uit in een kraakhelder meer.  In de zomer kun je een boottocht maken naar naastgelegen kleinere watervallen. Je kunt ook zwemmen in bij de Kravica waterval.

 • Ligging Kravica watervallen Bosnië: De Kravica waterval ligt in het zuiden van Bosnië vlak bij de grens met Kroatië 
 • Adres Kravica: Studenci bb, Studenci Ljubuski 88320, Bosnië en Herzegovina  
 • Openingstijden watervallen: De watervallen zijn in de winter geopend van 7-17u en van 7-22u in de zomer
 • Tip Kravica hotel: Rondom Kravica liggen verschillende leuke appartementen, bijvoorbeeld deze. Dit is een leuk appartement voor een gezinsvakantie

Tip: In deze blog lees je alles over de Kravica watervallen

De mooiste watervallen in Kroatië met kinderen

Kroatië is een heerlijke bestemming voor jong en oud! Bovenstaande watervallen kun je prima bezoeken met (kleine) kinderen tijdens je Kroatië vakantie.

Langs de Plitvice meren en watervallen ligt een route voor rolstoelgebruikers, welke ook zeer geschikt is voor de buggy of kinderwagen. Ook bij de Krka watervallen is een speciaal pad voor buggy’s. Oudere kinderen kunnen zelf langs de watervallen wandelen en genieten van de natuur in Kroatië.