Bezoek de mooiste watervallen op Bali

In het groene hart van Bali liggen ontelbaar veel watervallen. Veel watervallen op Bali zijn gemakkelijk te bereiken met een auto met chauffeur (of met de scooter), gevolgd door een korte trekking. In veel watervallen op Bali kun je zwemmen, heerlijk verkoelend op een warme dag. Je snapt dat een bezoek aan een waterval een must-do tijdens je Bali vakantie is!

In deze blog deel ik de mooiste watervallen op Bali. Sommige zijn populaire bezienswaardigheden op Bali, andere worden nauwelijks bezocht.

Tegenungan Waterval bij Ubud

Op iets meer dan een half uur rijden vanuit Ubud ligt de Tegenungan Waterval. Deze brede waterval is ongeveer 25 meter hoog en het hele jaar te bezoeken. Sommige tours op Bali zeggen Tegenungan te combineren met Blangsinga. Laat je niet van de wijs brengen: de Tegenungan Waterval en de Blangsinga waterval zijn in wezen de zelfde waterval. De naam van deze bezienswaardigheid op Bali hangt af van bij welk dorp je de ingang neemt. Zelf kies ik voor de westelijke ingang, omdat deze tijdens de afdaling het mooiste uitzicht op de waterval geeft.

Vanaf de parkeerplaats loopt er een fraai aangelegd pad naar de waterval. Langs de vele trappen liggen kraampjes waar souvenirs verkocht worden. De rotsen waar de trap uitgehakt zijn zorgen samen met een aantal bomen voor de nodige schaduw. Dit is meer dan welkom op een zonnige dag. Onderweg passeer ik een aantal foto hotspots. Sommige zijn aangegeven met een sober bordje, andere zijn opgesierd met allerhande instagram objecten als vogelnestjes, harten van bamboe en kleurrijke letters.

Aan de Petanu river ligt een aantal eenvoudige kleedkamers. Hier kun je eventueel nog een handdoek of een sarong kopen. Naast de kleedkamers ligt een bassin waar je in kunt zwemmen. Vanuit hier is het nog maar een korte wandeling naar de Tegenungan Waterval. Aan de voet van de waterval kan het erg druk zijn. Wanner het waterpeil het toe laat kun je in de waterval zwemmen. In het regenseizoen is dit onverantwoord en daarom verboden.

Voor de avonturiers is er de Tegenungan Waterfall Swing, een van de vele gigantische Bali Swings. Een andere bekende en mooie plek op Bali om te schommelen zijn de Tegalagang rijstvelden, deze liggen ook in de buurt van Ubud.  

little tenegungan waterfall

Kies je voor de ingang aan de oostkant van de waterval? Dan passeer je de D’Tukad river beach club met zijn zwembad, ‘coole vibes’ en harde muziek. Het hele dal kan meegenieten van de beats, wat ik best storend vind.

De Tegenungan waterval is erg mooi, het circus er om heen is als je het mij vraagt compleet over de top. Zoek je een eenvoudige trekking, wil je lekker zwemmen en zoek je vertier? Sla dan de Tegenungan Waterval niet over. Zoek je ongerepte natuur? Rijd dan met een grote boog om deze waterval heen.

Coördinaten: C7FR+W4 Sukawati, Gianyar, Bali

Kanto Lampo waterval

Een klein stukje ten noorden van de populaire Tegenungan Waterval ligt de relatief onbekende Kanto Lampo Waterval. Veel tours op Bali slaan deze waterval over, omdat er maar heel weinig parkeergelegenheid bij de waterval is.

De waterval ligt op een paar minuten wandelen vanaf de parkeerplaats. Het eerste deel van de wandeling voert over goed aangelegde trappen. Dan stoppen de trappen ineens, nog voor de waterval in zicht is.

De Kanto Lampo Waterval is eigenlijk alleen zichtbaar vanuit het meertje onder aan de waterval. Om daar te komen moet je op handen en voeten afdalen over glibberige rosten. Het koele water van het meertje is een verademing, het laatste stukje waden tot aan de waterval is echt een feestje.

Om bij de Kanto Lampo Waterval te komen word je nat tot aan je middel – dit is zeker iets om rekening mee te houden. (Denk ook aan je telefoon en camera!) Zelf ben ik erg blij met mijn waterdichte compactcamera als ik een waterval bezoek.

Coördinaten: F89J+5V Gianyar, Bali

Gitgit waterval, de parel van noord Bali

De Gitgit waterval is een van de bekendste en meest populaire watervallen op Bali. De Gitgit waterval ligt in het noorden van Bali aan de doorgaande weg tussen Munduk in het binnenland en de oude hoofdstad Singaraja aan de noordkust van Bali.

De Gitgit waterval is het hele jaar te bezoeken, maar vooral in het regenseizoen is het indrukwekkend om te zien hoe het water zo’n veertig meter naar beneden stort. Onder aan de waterval is een klein maar kraakhelder meer waar je heerlijk kunt zwemmen.In het hoogseizoen kan het erg druk zijn bij deze mooie waterval op Bali. Je kunt de Gitgit waterval daarom het beste zo vroeg mogelijk bezoeken.

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer anderhalve kilometer lopen naar de Gitgit waterval. Dit is een mooie wandeling op Bali langs rijstvelden, dijkjes, steile trappen en soms smalle paadjes. Onderweg passeer je vele kraampjes waar je souvenirs, eten en drinken kunt kopen. Deze wandeling is alles behalve saai. Wil je rust? Dan kun je de Gitgit waterval beter overslaan.

Coördinaten: R46M+G7 Sukasada, Buleleng, Bali

Wil je meer zien van Bali? Kijk dan ook bij deze Bali tips.

Banyumala Twin watervallen op bali

In het noorden van Bali in Indonesië vind je prachtige watervallen. Niet ver van de Gitgit waterval liggen de minstens zo mooie Banyumala Twin watervallen. Bovendien zijn deze watervallen veel makkelijker en sneller te bereiken. Ze liggen namelijk op een kwartiertje rijden van het populaire Danau Buyan meer, dus je kunt beide highlights goed combineren in één bezoek. De hike naar beneden is vrij eenvoudig en duurt ongeveer 20 minuten. Middels een stijle trap kun je de afdaling maken.

Het zijn feitelijk twee watervallen die naast elkaar liggen, maar op het oog lijken het er veel meer. Het water stroomt hier rustig tussen de tropische planten naar beneden dus je kun er ook heerlijk onder zwemmen. Het natuurlijke zwembad is slechts 2 meter diep en op zonnige dagen heeft het water een fraaie blauwe kleur. Ga er vroeg in de ochtend naartoe als je dit stukje paradijs helemaal voor jezelf wilt hebben.

Coördinaten: Q4M2+6Q Sukasada, Buleleng, Bali

Banyu Wana Amertha Waterfall

Bij de Banyu Wana Amertha Waterfall in de omgeving van Munduk en Lovina komen wij per toeval, maar we zijn op slag verliefd. Dit is een van de geheime plekjes van Bali! Tijdens onze dagtrip vanuit Ubud naar de omgeving van Munduk kiest onze driver Wayan ervoor om deze waterval aan ons te laten zien. Waarom? Hier heb je vier prachtige watervallen op Bali helemaal voor jezelf!.

Je betaalt voor de Banyu Wana Amertha Waterfall een klein bedrag voor je aan de wandelingen kunt beginnen. Je moet veel dalen (en later dus weer stijgen) om de watervallen te bereiken. Maar het is goed te doen en er is veel schaduw. Op een gegeven moment kom je een splitsing tegen, het ene pad gaat richting twee watervallen en het andere pad richting twee andere. De vier verschillende watervallen op Bali zijn allemaal anders en allemaal de moeite waard om te bekijken. Neem dus zeker bij alle watervallen een kijkje!

De Banyu Wana Amertha Waterfall bestaan uit een single drop waterval (die bij ons in het regenseizoen helaas droog stond), een twin waterval en twee watervallen met verschillende kleine watervallen bij elkaar. Echt heel mooi!

Coördinaten: Q4PC+VV Gitgit, Buleleng, Bali, Indonesië

Sekumpul Waterval op Bali

De Sekumpul Waterval ligt behoorlijk afgelegen in verhouding van de andere Bali Hotspots. De waterval ligt in het noorden van Bali op zo’n 30 kilometer vanuit Munduk (ongeveer een uur rijden). Om bij de waterval te komen kun je het beste een private driver huren, dit kost ongeveer 600.000 rp per dag inclusief benzine. Ketut is mijn favoriete chauffeur, je kunt hem bereiken via +62 812 3972131 (WhatsApp).

Vanuit de parkeerplaats bij het dorp Sekumpul is het ongeveer 30 minuten lopen tot aan de waterval. De kans is groot dat je onderweg wordt gezegd dat je een gids MOET nemen, maar dit is niet verplicht. Het is niet moeilijk om zonder gids de weg te vinden. Daarnaast zul je onderweg een of meerdere keren ‘entrance fee’ moeten betalen. Er is echter maar één officieel verkooppunt voor kaartjes en de toegang tot de waterval bedraagt 20.000 rp.

Het is natuurlijk prima dat locals wat verdienen aan het toerisme in hun achtertuin, maar bij de Sekumpul waterval zijn de Balinezen soms net iets te opdringerig. Laat je daardoor echter niet afschrikken, de Sekumpul Waterval is erg mooi.

Coördinaten Sekumpul Waterval: R5CM+WR Sawan, Buleleng, Bali

Munduk Waterval Hike.

Verscholen in het groen tussen de jungle, rijstvelden en kruidnagelplantages ligt het bergdorpje Munduk. Vanuit het dorpje kun je prachtig wandelen over dichtbegroeide paden met tropische planten en bomen. Een van de mooiste wandelingen vanuit Munduk is de tocht naar de Munduk waterval. Om bij de Munduk Waterval te komen moet je afdalen over een steil pad (en later moet je weer omhoog klauteren!). Maar de inspanning wordt beloond zodra je de witte stroom water van de Munduk Waterval tussen het groen van de rotsen naar beneden ziet kletteren.

De Munduk Waterval is erg fotogeniek. Helaas werd mijn fotosessie bruut verstoord toen de camera van manlief pardoes het water in plonsde. Gelukkig werkte de camera weer na een paar dagen goed drogen.

Een bezoek aan de Munduk Waterval kun je combineren met een trekking naar de Air Terjun Labuhan Kebo en de Air Terjun Melanting. Deze watervallen op Bali bij Munduk zijn minder druk en ook zeer imposant. Op Reisdroom lees je meer over de Munduk Waterval Hike (met handige kaart!).

Coördinaten: P3R9+QW Banjar, Buleleng, Bali.

In deze blog geef ik meer tips voor Lovina en Munduk regio in noord Bali.

Tukad Cepung waterval in het oosten van Bali

Eén van de meest bijzondere watervallen op Bali die je kunt bezoeken is de Tukad Cepung waterval op een half uurtje rijden van Sidemen vandaan. Vanaf Ubud is het een uurtje met de auto. Deze prachtige waterval in het oosten van Bali ligt in een grot en de lichtinval zorgt voor een bijzondere sfeer. De entreekosten bedragen 10.000 IDR per persoon (in 2018) en vanaf de parkeerplaats is het enkele minuten lopen naar de waterval.

Je krijgt gegarandeerd natte voeten, maar dat is de moeite meer dan waard. Ondanks dat het nog een relatief onbekende plek is (wij waren destijds de enigen) raad ik je aan om in de ochtend te gaan in verband met het vermijden van eventuele drukte en de mooie lichtinval vroeg op de dag.

Coördinaten: H95P+XV Tembuku, Bangli, Bali