Mosselen eten in mosseldorp Bruinisse

Ik ben dol op mosselen! Wanneer het Mosselgilde van Bruinisse me uitnodigt in mosseldorp Bruinisse Schouwen-Duivenland hoef ik niet lang na te denken. Natúúrlijk wil ik mosselen eten in Bruinisse. Zo uit de Oosterschelde zijn de mosselen het lekkerst. 

Waar ligt mosseldorp Bruinisse?

Mosseldorp Bruinisse is de poort van Zeeland. Het dorp op Schouwen-Duivenland ligt aan de Zeeuwse kust en is goed bereikbaar vanuit de Randstad en België.

Door zijn ligging aan de Oosterschelde en de Grevelingen is Bru, zoals de Zeeuwen zeggen, van oudsher een uitstekende uitvalsbasis voor vissersboten. In Bruinisse Zeeland zijn meer dan twintig mosselkweekbedrijven gevestigd. Wanneer ik van Utrecht naar Zeeland rijd valt mijn oog en snel op de blauwe betonning in het water: daar zijn de eerste mosselkwekerijen! Even verderop zie ik boeien die de hangcultuur mosselen markeren – een hangcultuur is een verticale tuin met touwen waaraan mosselen groeien.

musuem in mosseldorp bruinisse

Weet wat je eet

Het is fijn om te weten waar je eten vandaan komt. Lekker en gezond eten is niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Het Brusea Museum in mosseldorp Bruinisse gunt zijn bezoekers in twee monumentale visserswoningen een kijkje in het verleden van Bruinisse Schouwenduivenland en de mosselvisserij. Deze bezienswaardigheden in Bruinisse mag je niet missen!

Omdat de mossel, de haven en de schepen een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van Bruinisse, staat Bruinisse bekend als hét mosseldorp van Zeeland. In Brusea leer je alles over de Zeeuwse mossel.

net om mosselen te vissen in bruinisse

Van oudsher kregen mosselkwekerijen twee keer per jaar toestemming om mosselzaad uit de Oosterschelde te oogsten. Het mosselzaad werd opgekweekt tot kleine mossels, welke na een jaar geoogst worden. Daarna begint het grote wachten: mossels kunnen na 2,5-3 jaar geconsumeerd worden.

Busea Bruinisse zit vol verhalen van echte Zeeuwen.

mosselen in bruinisse

Activiteiten omgeving Bruinisse Zeeland

Mosseldorp Bruinisse en omgeving verken je bij uitstek per fiets. Over de dijk lopen smalle fietspaden die een weids uitzicht bieden over de Oosterschelde. Fietsen in Zeeland is heerlijk, vooral met de wind in je rug

Tip: Bij de vissershaven van Bruinisse bij BRU17 kun je verse mosselen in Zeeland kopen.

de dijk van bruinisse

Varen langs mosselpercelen bij mosseldorp Bruinisse

Het is altijd leuk om te varen op de Oosterschelde! Ik kom helemaal tot rust bij het geluid van de klotsende golven met de wind in mijn haar en de zilte zeelucht in mijn neus. Al helemaal wanneer ik de warme zon op mijn huid voel en wordt getrakteerd op een hapje en een drankje.

Ik heb het geluk dat ik met een mosselkotter over de Oosterschelde mag varen. Dit is een bijzondere ervaring, normaal kan dat alleen tijdens de Visserijdagen in Bruinisse.

bruinisse haven

Een mosselvisser controleert regelmatig zijn percelen. Soepel glijdt het grote net over de bodem van het perceel. Groeit het mosselzaad goed? Kunnen de mosselen al uitgezaaid worden? Zijn de mossels op het perceel al groot genoeg om geoogst te worden en verkocht te worden op de afslag van Yerseke?

schip in de havan van bruinisse

Zout

Oesters en mosselen in Zeeland hebben een reinigende functie. Elk uur filtreert een mossel 3 liter water. De schaaldieren helpen Nationaal Park Oosterschelde schoon en helder te houden.

zeeuwse mosselen bruinisse
mosselvangst

Sinds kort wordt er uit dit schone water zout gewonnen. Zeeuwsche Zoute zuivert zout uit de Oosterschelde. Oorspronkelijk zout met een bijzondere stevige smaak. Zeeuwsche Zoute kan hierbij geen gebruik maken van de kracht van de zon zoals je ziet in de zoutbekken in Zuid-Europa, maar met een ingenieus systeem van warmteterugwinning, indampen bij onderdruk en groene energie wordt op duurzame wijze zout gewonnen. Op dit moment wordt er 300 kilogram zout per maand geproduceerd, in de toekomst wordt dit meer. De plannen van het bedrijf zijn grootst: het ontzilte Oosterscheldewater wordt nu vooral gebruikt als demi-water voor in strijkijzers, in de toekomst zal hier gin van gemaakt worden.

zout
zeeuwse zouten

Mosselen eten in Bruinisse

Wil je uit eten in Bruinisse? Aan de Havenkade in Bruinisse ligt café ’t Veerhuis, een gezellig café op een steenworp afstand van de vissershaven en Bruinisse Jachthaven (en Aqua Delta)u. Op het terras vol schelpen kun je genieten van een drankje in de zon. In een grote pan worden mosselen gekookt, ik hoef niet lang te wachten voordat er een pannetje met verse Zeeuwse mosselen voor mijn neus staat. Bij de mosselen komen lekkere zelfgemaakte sausjes.

mosselen eten in bruinisse
mosselen

Ook bij restaurant de Meeuw kun je lekker eten in Bruinisse. Naast het traditionele ‘pannetjes met mosselen’ staan er lekkernijen op de kaart als vissoep en mosselkroketten. Wil je toch liever vlees of vegetarisch eten? Dat kan natuurlijk ook.

Tip: Meer doen in Zeeland? In deze blog lees je alles over Goes.

soep in t veerhuis in bruinisse

Ik bezocht Bruinisse samen met het Mosselgilde.