Het Naadam festival in Mongolië is hét lokale sportevenement van het jaar, vergelijkbaar met de Olympische Spelen in de rest van de wereld. Het programma wordt gedomineerd door sporten als worstelen, paardrijden en boogschieten aangevuld met diverse culturele activiteiten. Dit jaar is het Nadaam Festival in Mongolië van 10-13 juli 2025.
Ik ben geen fan van sporten, tenminste, niet om naar te kijken. Maar ik ben fan van lokale festivals, traditie en gebruiken. Om een lang verhaal kort te maken: ik plan mijn reis door Mongolië om het Nadaam Festival heen. Veel reizigers doen het zelfde, dat neem ik voor het gemak voor lief.
Wil je het Nadaam Festival bezoeken? In deze blog deel ik mijn ervaringen, tips en trucs.
Wat is het Naadam Festival in Mongolië?
Het Naadam Festival is een belangrijk traditioneel festival in Mongolië. Naadam wordt door vele gezien als de nationale feestweek van het land. Het Mongoolse festival is gewijd aan de “drie mannelijke sporten” van Mongolië: worstelen, boogschieten en paardrijden.
Maar er is meer.
De sportwedstrijden worden afgewisseld met culturele activiteiten. Nomaden uit het hele land trekken naar de Mongoolse hoofdstad Ulan Baatar om het Nadaam festival bij te wonen. Vele van hen zijn gekleed in hun mooiste nationale kostuums.
Geschiedenis en oorsprong
Het Naadam Festival heeft wortels die teruggaan tot de tijd van het Mongoolse Rijk en de nomadische tradities. Het Mongoolse Rijk is gesticht in 1206 gesticht door Dzjengis Khjan, het is het op een na grootste imperium uit de wereldgeschiedenis. Het imperium strekte zich uit van Zuidoost-Azië tot Oost-Europa
Het Naadam Festival werd oorspronkelijk gevierd als een religieus en gemeenschapsritueel om militaire vaardigheden te demonstreren en eer te bewijzen aan de goden. Tegenwoordig viert het festival de onafhankelijkheid van Mongolië van China in 1921.
Sporten in Mongolië
Mongools worstelen (Bökh)
Mongools worstelen is een van de meest prestigieuze onderdelen van het festival. Het is een eliminatiewedstrijd zonder tijdslimiet, waarin twee worstelaars strijden tot een van hen de grond raakt met iets anders dan hun voeten. Sommige partijtjes zijn in luttele secondes beslist, maar soms duurt een worstelpartij meerdere uren. De winnende worstelaar wappert met zijn armen, de zogenaamde havik dans.
Ik bezoek het Nadaam festival Mongolië in 2006, een jubileum jaar. Vanwege het jubileum zijn er extra veel worstelaars. Drie dagen lang vinden er van de vroege ochtend tot in de avond wedstrijden plaats.
De worstelaars dragen een strakke slip (shuudag), een klein jasje (zodog) én laarzen. Hun borst en het grootste deel van de rug zijn bloot.
Veel Mongolen op de tribune dragen traditionele kledij. Voor de vrouwen betekent dat een jurk van grove zijden, voor de mannen een lange wollen jas. Bijna alle mannen dragen daarnaast een soort petje op hun hoofd. De traditionele kleding wordt veelal gecombineerd met een moderne plastic zonnebril.
Paardenraces
Hoewel ik een van de minst belangrijke worstelwedstrijden van het Naadam Festival heb bezocht, het ik bij toeval de belangrijkste paardenrace bezocht: de vijf jaar oude paarden. Honderdduizenden mensen zijn op de been om de paarden te zien. Sommige mensen zitten of liggen in het gras, andere paraderen trots op hun paarden. Er is muziek, er is dans en er is een hoop eten. Op het menu staan met vlees gevulde gefrituurde pannenkoekjes en zoute melkthee.
Voor aanvang van de race verzamelen alle paarden zich in een dal. De paarden lopen vervolgens gezamenlijk naar de start van de race, twintig kilometer verderop. Het paard en de ruiter die het eerste terug zijn, hebben gewonnen. De race test de snelheid, uithoudingsvermogen en kracht van de paarden, die een centrale rol spelen in de Mongoolse nomadische cultuur.
Ik heb een plaatsje bij de finish. Hoe laat komen de paarden aan? De tijd verstrijkt en het wordt steeds drukker. Het stille gemompel gaat over in gestommel en in luid gepraat. Een enkeling schreeuwt.
Wanneer de paarden naderen neemt het gedrang toe. De politie is alert en maakt korte metten met mensen die veel duwen. Soms met een wapenstok, vaak met een stroomstok. Sommige mensen vallen op de grond, sommige zijn te dronken om te beseffen dat ze een stroomstoot krijgen. Ik vind het best heftig om te zien. (Toch ervaar ik de situatie niet als onveilig of dreigend.)
Boogschieten in Mongolië
De boogschietcompetitie is een ander belangrijk onderdeel van het Naadam festival in Mongolië. Zowel mannen als vrouwen nemen deel aan deze wedstrijd, waarbij ze traditionele Mongoolse bogen gebruiken om doelen te raken die op verschillende afstanden staan.
Ik ben onder de indruk van het werk van de boogschieters, nog meer dan van de worstelaars en de ruiters. De doelen zijn kleine cilinders gemaakt van leer of hout, die in een specifieke formatie worden geplaatst. Sommige doelen zijn nauwelijks groter dan een blik erwtensoep, wat ze vanaf een afstand van 75 meter weten te raken.
Cultuur op het Naadam Festival
Volgens het programma van het Nadaam Festival zouden er voorstellingen en kunst moeten zijn door de hele stad en bij het festivalterrein. Helaas valt dat tegen: eetstalletjes en ringwerpen vallen ook onder kunst.
National Folk and Dance Essemble
Hoogtepunt voor mij is een voorstelling van het National Folk and Dance Essemble. Er zijn verschillende traditionele dansen van de nomaden in Mongolië te zien. Gemaskerde dansers maken dramatische bewegingen. Andere dansen hebben iets weg van ballet.
Behalve dans is er ook zang en muziek, de Mongoolse keelzang is heel apart. Een vol en diep geluid wat ver binnenin het lichaam van de zanger ontstaat. Het geluid heeft ergens wat weg van een didgeridoo, maar in plaats van een holle pijp aan de lippen wordt hier gebruik gemaakt van de holle pijp ín het lichaam.
Praktische tips voor het Naadam Festival 2025
- Het Naadam Festival vindt plaats van 10 juli tot 13 juli in Ulaanbaatar. Buiten de hoofdstad zijn kleinere evenementen, die beginnen vaak al een paar dagen eerder. Hier vind je een overzicht van de activiteiten tijdens het Naadam Festival.
- Tijdens het Naadam festival groeit het aantal inwoners van Ulan Baatar explosief, nomaden uit het hele land trekken naar de Mongoolse hoofdstad om bij het festival te kunnen zijn. Het festival is ook in trek bij internationale reizigers. Boek je accommodatie op tijd!
- Danista Nomads Hostel is een fijn hostel in het centrum van Ulan Bataar. Zij kunnen ook helpen met tours door Mongolië. Zoek je meer luxe? Dan is het hotel Nine misschien een beter alternatief.
- Toegangskaarten voor het Nationaal Stadion in Ulaanbaatar kunnen van tevoren worden gekocht, Dit is vooral handig als je bij de openings- en sluitingsceremonies wilt zijn. Ik heb deze niet bijgewoond.Let op jezelf en op je spullen. Helaas zijn er rond het festival veel zakkenrollers actief. Ik werd regelmatig aangesproken door dronken Mongolen – maar ik heb me nooit onveilig gevoeld.
Ik ben blij dat ik mijn bezoek aan Mongolië rond de data van het Naadam festival heb gepland! Je kunt het festival goed combineren met een trip door de Gobi-woestijn.