De Taroko kloof in Taiwan: een van de mooiste natuurgebieden van Azië

De Taroko Kloof is een van de mooiste plekken in Taiwan. De kloof maakt deel uit van Taroko National Park in het oosten van Taiwan, een natuurgebied met marmeren rotsen, betoverende uitzichten, groene bossen en rode bruggen. De belangrijkste bezienswaardigheden van Taroko liggen aan een 18-kilometer lange slingerweg slingerweg door de kloof, daarnaast zijn er diverse hiking trails van verschillende moeilijkheidsgraden. Dit maakt het park zeer geliefd bij outdoor liefhebbers. 

Het is onmogelijk om in één dag alle bezienswaardigheden van Taroko te bezoeken én alle trails te zien. Zeker bij een dagexcursie uit Taipei moet je keuzes maken. Ik kies om in de buurt te overnachten en de volgende dag terug te gaan voor een tweede bezoek aan de kloof. Er is zo veel te zien en te doen in Taroko National Park! In deze blog deel ik tips en hoogtepunten. 

Doen in Taroko National Park en de Taroko Kloof Taiwan

1. Shakadang Trail

De Shakadang Trail is een van de meest populaire Taroko George Trails. Bezoek je de Taroko Kloof? Dan is deze trail een goede start van je bezoek!

De Shakadang Trail is een wandeling van vijf kilometer door de bodem van een kloof. Als de zon een beetje schijnt krijgt de rivier aan je voeten een intense blauwgroene kleur. Aan het begin van de trail is het best druk, maar hoe verder ik van de parkeerplaats af kom hoe rustiger het wordt.

Na ruim 2 kilometer sta ik op de ‘Farmers Market’. Ik neem een korte pauze en na een worstje met veel knoflook en een verfrissende thee kan ik er weer even tegenaan.

2. Zien in Taroko: boeddhistische tempels en kloosters

Hoewel het in Taroko George National Park vooral draait om wandelen in de betoverende natuur, is er in het park ook een aantal mooie tempels als de Spring Tempel met het Chaguang Shrine en de Changuang Temple Bell Tower. Watervallen stromen door de tempel de Liwu rivier in. Het is een pittige klim naar boven om bij de toren te komen, al schijnt het uitzicht alles goed te maken. Helaas heb ik deze beproeving aan me voorbij moeten laten gaan, tijdens mijn Taroko bezoek is de trail gesloten (2019).

Verder in de kloof ligt de Xiangde Tempel. Een iconische rode brug verbindt de tempel met de Tianxiang Recreation Area. Deze rode Pudu Bridge vormt een fraai contrast met de uitgestrekte bossen tegen de hellingen van de kloof.

3. Tunnels en bruggen

De Tunnel of Nine Turns is een Taiwanees paradepaardje en daarmee één van de belangrijkste Taroko bezienswaardigheden. De 1220-meter lange tunnel is de langste tunnel van Central Cross Island Highway (Provincial Highway 8). De weg en de tunnel zijn recent vernieuwd, een project dat maar liefst 6 jaar in beslag heeft genomen.

Auto’s en voetgangers hebben tegenwoordig gescheiden tunnels. De autotunnel loopt midden door de berg, een (saaie) weg zonder uitzicht. Daarnaast loopt een aparte voetgangerstunnels, de 700-meter Tunnel of Nine Turns Trail (Jiuqudong Trail). Op zonnige dagen is dit een van de mooiste trails van de kloof.

Parkeren bij de Jiuqudong Trail is een onmogelijk opgave, gelukkig is er een bushalte.

4. Aapjes kijken

Een nationaal park zonder wildlife voelt niet echt als een nationaal park. De fauna in het park bestaat vooral uit verschillende soorten vogels, hagedissen én apen.

Wanneer ik uit het toilet kom bij de Tianxiang Recreation Area sta ik ineens oog in oog met een Formosan makaak. Het beestje trekt niet alleen mijn aandacht, al snel vormt zich een cirkel van mensen rondom de makaak. Het is me al snel duidelijk waarom ik juist hier een aap zie: de omstanders voeren appels aan de brutale aap.

5. Wandelen in Taroko: de Swallow Trail

Swallow Trail is de wandeling met het mooiste zicht op de Taroko Kloof. In de diepte zie ik het water van de rivier schitteren, terwijl de rotsen zo’n 700 meter boven me uit toornen.

De Swallow Trail volgt de oude Central Cross Island Highway. Het ‘doorgaande’ verkeer (voor zover dat er is) zal deze smalle weg niet nemen, hier rijden vooral voertuigen met toeristen. Tijdens het lopen moet je daardoor niet alleen focussen op het prachtige uitzicht, maar ook op het verkeer om je heen.

Tip: Vanwege vallend gesteende is het verstandig om hier een helm te dragen.

6. Zhuilu Old Trail

Vanuit het beginpunt van de Swallow Trail kijk ik uit over de Zhuilu Old Trail en de Zhuilo hangbrug. Deze hike is een van de bekendste en mooiste hikes van het park. Helaas, ik heb deze trail niet gelopen. Voor de Zhuilu Old Trail heb je een speciale permit nodig. Deze moet je ruim op tijd aanvragen – ik was te laat.

7. Slingerwegen en uitzichten

De Taroko Kloof is door de krachten van de natuur uitgesleten tot een grillige en kronkelige kloof. De oude Central Cross Island Highway volgt de contouren van de kloof, wat leidt tot een slingerweg. Door de haarspeldbochten is het opletten geblazen.

old trail

Elk nadeel heeft zijn voordeel, want bij elke bocht word ik getrakteerd op een nieuw adembenemend uitzicht. De wolken rollen over de toppen van de bergen, terwijl de zon haar uiterste best doet om de bodem van de kloof te verlichten. Rode verkeersbruggen en oude hangbruggen wisselen elkaar af. Dit is een van de mooiste wegen tijdens mijn roadtrip door Taiwan.

Het hoogtepunt van Taroko National Park is het Taroko Gorge uitzichtspunt. Een verwarrende naam, omdat zowel het gehele park als het uitzichtpunt luistert naar de naam Taroko Gorge. Taroko Gorge is een houten platform aan het begin van de Tunnel of Nine Turns.

8. Baiyang Trail en bijzondere watervallen

Er is veel te doen in Taroko National Park, zo veel dat ik besluit dat ik niet genoeg heb aan een dag. De tweede dag ga ik in alle vroegte op pad om de Baiyang Trail te lopen. Al snel blijkt dat ik niet vroeg genoeg ben, er is geen plek meer op de parkeerplaats bij de start van de trail.

De Baiyang Trail begint midden in een tunnel. Het eerste stuk van de trail is donker, ik steek door naar de andere kant van de berg door een vochtige tunnel die honderden meters lang is. In gedachte zie ik de vleermuizen al over mijn hoofd vliegen.

tunnel taroko

Het eerste deel van de Baiyang Trail is een zeer goed aangelegd pad. Er staan her en der informatieborden over de lokale flora en fauna, er staan picknickbanken en er zijn uitzichtpunten gecreëerd om nog meer te genieten van de bergen en de rivier.

Het tweede deel van de Baiyang Trail is iets avontuurlijker, het pad is iets hobbeliger en voert af en toe door tunnels door de bergen. Gelukkig heb ik een zaklamp bij me, het daglicht is soms ver te zoeken! Aan het eind van de derde tunnel wacht je een aangename verrassing: de Baiyang waterval en de Baiyang Suspension Bridge. Wat een wonder om over deze hangbrug te mogen lopen met een kolkende watermassa onder me! Dit is een van de mooiste plaatsen van Taiwan.

Iets voorbij de hangbrug wacht een andere bezienswaardigheden op me, het watergordijn (Baiyang Water Curtain). Dit is een waterval in een grot.

De mensen die uit de grot komen zijn nat, zeiknat. Broeken die opgerold zijn tot boven de knie zijn niet droog gebleven en ook hun poncho’s hebben hen maar beperkt beschermd tegen het vallende water. Op blote voeten in een veel te grote regenjas kruip ik gewapend met waterdichte camera en zaklamp de grot in. Ik word beloond met een van de meest bijzondere plekken in Taiwan.

Disclaimer: de kleine reiziger wacht een buiten de grot. Deze grot is niet geschikt voor kleine kinderen.

9. Qingshui Cliff

Taroko Gorge wordt vaak in een adem genoemd met de Qingshui Cliff, een 21-kilometer lange klif aan de oostkust van Taiwan. De klif heeft een gemiddelde hoogte van 800 meter. Qingshui Cliff is de op één na grootste klif ter wereld.

Onderweg van Hualien en Taroko naar Taipei volg ik de slingerweg over de klif langs de kust. Op verschillende plekken zijn uitzichtpunten waar je kunt zien hoe de steile rotsen de blauwe zee in zakken. Zo mooi!

De mooiste stranden van Taiwan vind je in Kenting.

Praktische tips

Reizen naar de Taroko National Park vanuit Taipei

Taroko Gorge National Park is makkelijk bereikbaar vanuit Taipei. Vanuit Taipei Main Station rijdt de fast train in 2 uur naar Xincheng, hier ligt de ingang van het park. De slow train doet er 2u41 over. Vanuit Xincheng kun je met bus 302 of taxi verder rijden naar Taroko George en Tianxiang. Bussen rijden niet verder dan Tianxiang Recreation Area.

Reis je met de taxi naar de Taroko Kloof? Spreek dan eerst een tijd af, want taxi’s rijden niet op de meter.

Wil je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan? Dan kun je ook een excursie van Taipei naar de Taroko Kloof boeken.

Taroko Kloof: auto, scooter of tour?

De bus in goedkoop en daar is alles mee gezegd. Doordat bussen infrequent rijden is het een inefficiënte manier om de Taroko Kloof te bezoeken: je kunt niet overal stoppen. Met eigen vervoer of een excursie zie je meer!

Bij het treinstation van Hualien kun je scooters huren voor een dag. Persoonlijk ben ik geen fan van scooters – ik ga voor de huurauto. Ik heb een auto gehuurd bij IWS Rent A Car op Taipei Airport. 

Dit is mijn route tijdens mijn rondreis door Taiwan met de huurauto.

Parkeren in de Taroko Kloof

Parkeren in de Taroko Kloof kan een uitdaging zijn, vooral in het weekend. Bij de ingang van het park bij de start van de Shakadang Trail is een klein bezoekerscentrum met een grote parkeerplaats. Maar vergis je niet: deze is vroeg op de dag al vol. Bij de Tianxiang Recreation Area is een tweede grote parkeerplaats.

Daarnaast zijn er hier en daar wat losse parkeervakken. Veel mensen parkeren hun auto of scooter gewoon langs de weg, dit kan je een boete opleveren. Langs een rode lijn mag je nooit parkeren, langs een gele lijn alleen ‘s avonds en ‘s nachts.

Slapen en eten in de Taroko Kloof

De meeste reizigen bezoeken Taroko National Park vanuit Taipei of Hualien. Er zijn weinig hotels in het park.

In de Tianxiang Recreation Area zijn een paar eenvoudige restaurantjes. Hier is ook een 7/11. Het eten in Taiwan is heerlijk, de Taroko Kloof is de uitzondering die de regel bevestigt. De keus is beperkt.

Taroko Kloof met kinderen

Ik wil zeker de Taroko Kloof bezoeken tijdens mijn Taiwan vakantie en dat gaat gelukkig prima met een dreumes. Gelukkig slaapt de dreumes goed in de huurauto of in de draagzak.

Want ja, wandelen is toch echt iets wat je moet doen in Taroko, ook als je met kinderen reist. Ik kies ervoor om een paar korte trails te combineren. De kleine reiziger gaat mee in de draagzak, achteraf blijken de Baiyang Trail en de Swallow Grotto Trail ook geschikt buggy’s. De Shakadang Trail heeft weinig hoogtemeters en is daarmee zeer geschikt voor (kleine) kinderen.

Veiligheid

Taiwan is een veilig land met weinig criminaliteit, het grootste ‘gevaar’ in Taiwan zijn de krachten van de natuur. In Taiwan kunnen aardbevingen, aardverschuivingen en tyfonen voorkomen. Zo ook in Taroko Gorge National Park in het oosten van Taiwan.

Ruim een week voor aankomst in Hualien en het park werd het noordoosten van Taiwan getroffen door een tyfoon én een aardbeving. In dat geval kunnen delen van het park gesloten worden voor het publiek, veiligheid staat voorop. Op de website van het national park kun je zien welke Taroko George Trails toegankelijk zijn en welke (deels) gesloten zijn.

Sommige delen van het park hebben last van vallende stenen. Bezoekers wordt aangeraden een harde helm te dragen, bijvoorbeeld een scooterhelm. Daarnaast kun je gratis een helm lenen bij Taroko Service Station (Provincial Highway 8 km 179,3).

Probeer voor je bezoek aan de kloof al een planning te maken. Zo haal je het meeste uit je verblijf!