bijzondere ontmoetingen in de boshut Clinge

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: prachtige foto’s van vogels en eekhoorns in de Nederland in een natuurlijke bosrijke omgeving. Een fotohut is een ideale plek om dergelijke foto’s te maken. Ik ging op pad in de boshut Clinge in Zeeland.

Fotohutten in Nederland

Een kennis van me postte een oproepje op Facebook. Ze wilde een fotohut reserveren – wie heeft er zin om mee te gaan? Een fotohut is een schuilhut voor fotograferen midden in de natuur. Vogels en eekhoorns scharrelen rustig rondom de hut (zeker als er wat nootjes neergelegd worden) en de fotograaf schiet intussen mooie plaatjes. En zo maakte ik kennis met een nieuwe tak van fotografie: fotograferen in een fotohut.

Een fotohut kom je niet zomaar tegen tijdens je wandeling. De hutten staan veelal verdekt opgesteld op privéterrein. Dat is maar goed ook, je wilt niet dat vogels en andere beestjes worden opgeschrikt door toevallige wandelaars.

Ik ging naar de boshut in Clinge. Dit is een grote hut voor ongeveer 6 à 8 personen.

Tip: Op fotohutfotografie vind je een overzicht van fotohutten in Nederland.

boshut Clinge: mijn eerste keer naar een fotohut

Ik fotografeer al jaren, maar naar aanloop op mijn bezoek aan de Boshut Clinge gaat er een wereld voor me open. Een wereld van telelenzen, camouflage, beanbags en schommelkopstatieven. Gelukkig kan ik het een en ander lenen om uit te proberen. Ik voel me even een onervaren leek!

Een boshut is ideaal voor beginners, zo laat ik me vertellen. Je zit meteen midden in de natuur, wat goed voelt. Vanuit een boshut zie je snel verschillende soorten vogels en andere dieren. De kans is daarbij groot dat ze tamelijk dichtbij komen.

Het is natuurlijk heel gaaf om weidevogels in de lucht te fotograferen, maar dat is toch een vak apart.

Gebruikte apparatuur

Nogmaals, ik ben een beginner op het gebied van fotohutfotografie. Desondanks heb ik in een paar uur tijd foto’s kunnen maken in boshut Clinge waar ik (voor nu) niet ontevreden mee ben. Daarvoor heb ik geen bijzondere spullen hoeven schaffen.

Benodigdheden om te fotograferen in een bosbut

  • Een statief (ik gebruikte mijn Sirui-statief)
  • Een beanbag 
  • Ik gebruikte vooral mijn Sigma 100-400mm lens (mijn camera heeft een cropfactor van 1.6) 
  • Ik had een extender bij me, maar die heb ik nauwelijks gebruikt.
    (Met een extender bouw je je 100-400 mm lens om tot bv. een 200-800mm lens)  

Camera instellingen in een fotohut

In het bos is niet veel licht, zeker niet aan het begin of aan het eind van de dag. Een lichtgevoelige lens is fijn. Mijn 100-400mm sigmalens is helaas niet super lichtgevoelig, maar daar staat een goede prijs-kwaliteitverhouding tegenover. Ik vind dit dan ook de ideale lens voor beginnende fotohutfotografen als ikzelf.

De lens is ook fijn en handzaam om mee te nemen op reis.

Ik fotografeerde met het diafragma zo ver mogelijk open. Dat zorgt niet alleen voor meer licht op je sensor, maar ook voor een mooie scherptediepte.

De ISO hield ik zo laag mogelijk, waarbij ik uiteraard rekening moest houden met de beweging van de vogels en eekhoorns. Er is weinig zo vervelend als ongewenste beweging in je foto.

Mijn eerste ervaring in een fotohut was erg leuk en smaakt naar meer. Buddies bedankt!