Natuurlijk Viroinval: vlinders en orchideeën

Het kwik stijgt boven de dertig graden. Een druppel zweet kriebelt op mijn voorhoofd. Ik geniet van de natuur en de planten en beestjes om me heen. Ik ben niet in de tropen, maar in de wondere omgeving van Viroinval België en de vallei van Viroin. Dit is een bijzonder stukje natuur in België. Ik besluit te gaan wandelen in Viroinval én een treinrit te maken met een authentieke stoomtrein. 

Wonderijke landschappen in de Ardennen België

Watte? Op ongeveer drie uur rijden van Utrecht liggen de gemeente Viroinval. Viroinval ligt in een prachtige vallei met schitterende fiets- en wandelpaden en mooie natuur. In kleine restaurantjes kun je genieten van lokale specialiteiten. Viroinval is daarmee een ideale bestemming voor een weekendje weg in de natuur! Vlak buiten Viroinval vind je de geheimzinnige Ardennen met zijn uitgestrekte loofbossen.

De grotten van Neptunus in Viroinval

In Wallonië liggen verschillende grottenstelsel en onderaardse rivieren. Zo ook in Viroinval. Wanneer ik langs het stroompje loop, zie ik het kleine watertje ineens onder de grond verdwijnen. Later laat de gids me foto’s van het gebied in de herfst zien: het kleine watertje is soms een heuse rivier. En nog altijd verdwijnt de rivier onder de grond.

Ik volg haar. Mijn ogen moeten even wennen aan de donkerte om me heen. De koelte van de grot omarmt me, best lekker op een hete dag. Om me heen zie ik diverse stalagmieten en stalactieten. Met een kleine groep mensen loop ik door de grot. Plots staat de gids stil. Het licht gaat uit.

Ik knipper met mijn ogen en word getrakteerd op een sound and light show. Zomaar, onder de grond. Na een minuut of twintig neemt de gids afscheid van de groep. Er wacht een bootje op me.

Soms moet ik bukken, soms kan ik rechtop zitten. De bootsman duwt met zijn stok het bootje door de ondergrondse wereld. Wat een bijzonder decor! Als de natuur niet mooi genoeg is van zichzelf, word ik tijdens de boottocht opnieuw getrakteerd op een sound and light show.

De totale rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Je kan hier kaarten bestellen.

Wandelen Viroinval: de kalkstenen van Fondry des Chiens

Natuurpark Viroin-Hermeton bij Nismes Viroinval omvat ongeveer vierhonderd kleine kloven, kalkheuvels en bijzondere vegetatie als wilde orchideeën. De bekendste kalksteenformatie van het gebied is Fondry des Chiens.

Fondry des Chiens laat zich omschrijven als rechtopstaande stenen in een diepe put. Een zogenaamde doline. De grond is ingezakt door regenwater en de kalkstenen zijn hier deels in opgelost. Wat over blijft is een bizar landschap. Buiten de Viroinstreek komen deze dolines in België niet voor.

De mens heeft een handje bijgedragen aan de vorming van de Doline. Vroeger werd er ijzererts gewonnen in de regio, de rode kleur van het gesteente verraadt dit.

Fondry des Chiens is een geliefde bestemming bij wandelaars. Vanuit Nismes Viroinval kun je in ruim een half uur naar de kalksteenformaties lopen. Heb je geen zin om te wandelen in de Ardennen, dan is er ook een parkeerplaats vlakbij.

wilde orchidee

Natuur in Viroinval: vlinders, orchideeën en libellen

De Viroinvallei bevat talrijke bloeiende karstgraslanden. Doordat deze door herders en schapen onderhouden zijn, is er een unieke biotoop ontstaan. Nog altijd wordt het kalksteenlandschap onderhouden door schapen. Tijdens het wandelen kom je onze blatende vriendjes geheid tegen.

Door het mediterrane klimaat zijn er veel vlinders in Viroinval te vinden. De regio is daarom erg in trek bij biologen en natuurfotografen. De vlinders en waterjuffers laten zich het beste ’s ochtends vroeg fotograferen. Zodra hun lijfjes opwarmen in de zon worden te veel te snel!

In het park in het plaatsje Nismes in Viroinval is een hoekje ingericht met wilde inheemse orchideeën. Een handige introductie voor de vegetatie in de streek. Maar de delicate bloempjes groeien ook tussen het gras en langs de weg en het spoor. Hoewel de orchideeën nog geen centimeter groot zijn, zijn ze niet moeilijk te vinden.

Viroinval bezienswaardigheden: treinreis door de vallei van Viroin

Roetdeeltjes vallen op mijn arm. De geur van verbrand hout prikkelt mijn neus. Tussen Mariembourg en Treignes rijdt een oude stoomtrein langs de vallei van Viroin.

Ik zit in de derde klas, de banken zijn van hout. Ondertussen geniet ik van een eerste klas uitzicht! De trein tjoekt door dalen en langs kleine dorpen. Ik geniet van de heuvels in de verte, tot een tunnel mijn zicht belemmert. Is het volgende dal nu nóg groener?

De treinreis over de toeristische spoorweg tussen Mariembourg en Treignes duurt ongeveer een uur. Bij de start in Mariembourg staan verschillende oude treinen tentoongesteld, terwijl in Treignes een spoorwegmuseum is. De lijndienst en de oude treinstellen worden beheerd door een enthousiast team van vrijwilligers.

Op de website van de spoorwegvereniging staat meer informatie.

Het stuwmeer van l’Eau d’Heure in Froidchapelle

L’eau d’heure ligt eigenlijk ten noorden Viroinval. Ik MOET er echter naar toe van de treinconducteur. “Zo ver is het niet. En er is een Nederlands bungalowpark van Landal”.

Wanneer ik het verfrissende water tussen mijn tenen voel, weet ik dat hij gelijk heeft. Wat een heerlijk rustig plekjes is dit! Althans, op maandagochtend. In de weekenden en op warme avonden kan het er behoorlijk druk zijn.

Wanneer ik het zand van mijn slippers spoel, trekt een groepje jongeren hun eerste biertjes al open. Dat het maandagochtend is, mag de pret niet drukken.

B&B Viroinval: Nulle Part Ailleurs in Couvin

In het dorpje Couvin ligt het knusse familiehotel Nulle Part Ailleurs. Het hotel heeft een stuk of vijf kamers, die zijn ingericht met brocante meubels en tierelantijntjes. De bedden liggen fantastisch. De en suite badkamer heeft een fijn lichtbad. Mijn kamer heeft een eigen balkon met prachtige planten.

De hoteleigenaar is tevens eigenaar van restaurant Nulle Part Ailleurs én de lokale absinth.

Het restaurant is echt fenomenaal. Voor nog geen 40 euro word je getrakteerd op een voortreffelijk vijf-gangenmenu. Zowel de opmaak als de smaak van het eten overtreffen mijn verwachtingen: wat doet deze verborgen parel in een stadje als Couvin?

Zelfs als je niet in de buurt bent, kan ik je aanraden een stukje om te rijden en te eten in Nulle Part Ailleurs.

Adres: Hotel Nulle Part Ailleurs, 12 rue de la gare, Couvin. Het restaurant ligt op nummer 10.