Nauplion en het oosten van Peloponnesos

De bus brengt me van Korinthe naar Nauplion (Navplio). Wat verschil! In een paar uur tijd ben ik van een vrij stoffige handelsstad in het noorden van Peloponnesos naar een romantisch dorpje in het oosten van Peloponnesos gereisd. Vanuit Nauplion bezoek ik aan aantal Griekse oudheden.

Nauplion: het Venetië van Peloponnesos

Het oude centrum van Nauplion

Nauplion is het meest schilderachtige stadje van de hele Peloponnesos. Nauplion is het Griekse Venetië. Smalle (vaak auto-vrije) straatjes zijn verbonden met steile trappetjes. Elk huis heeft zijn eigen uitstraling: geschilderd in felle kleuren met fraaie ijzeren balkons. Boven mijn hoofd groeien weelderige planten en bloemen. De was wappert vrolijk in de voorjaarswind.

De stad telt ontelbaar veel leuke intieme restaurants en tavernes en talrijke leuke kamers om in te overnachten. Zowel in de nauwe steegjes als aan de marmeren piazza, het plein.

Naar het strand

Vanuit de haven van Nauplion loopt een kustpad in de richting van het strand. Het strand ligt net buiten de stad, het is een klein half uur lopen. Het is heerlijk om een culturele vakantie in Griekenland te combineren met een uurtje uitwaaien aan zee.

Vanuit dit pad heb je een mooi uitzicht op het kleine eiland Bourdzi met fort erop. Het uitzicht de andere kant op moet ook niet vergeten worden: tegen de heuvels aan groeien vele cactussen tussen de rotsen en in de hoogte liggen de vestingmuren aan van de Akronauplion.

De akronauplion

Via een lift in de rotsen kun je vanaf een parkeerplaats bij de haven naar de akronauplion (volg de bordjes).

Boven loop je tussen de oude muren en kantelen door, langs een stuk Byzantijnse muur, langs een kerktoren en kijkt uit vanaf deze rotspunt over de stad en de baai. Werkelijk schitterend!

Palamidi Nafplio: een Venetiaans kasteel in Peloponnesos

Ook leuk is een bezoek aan het oude Venetiaanse kasteel, Palamidi Nafplio, uit 1714. Dit fort ligt op 216 meter hoogte: genoeg om uitzicht te hebben op het oude Nauplion de de omgeving. Moest men vroeger nog een lange trap van 857 treden beklimmen om bij de Palamidi Nafplio te komen, nu kun je kiezen tussen deze trap of een geasfalteerde weg. Je kunt gewoon met de auto naar boven!

In het fort waan je je in een sprookje met ‘geheime’ gangen en doorkijkjes en poorten… ’t Is dat ik een paar jaar te oud ben om riddertje te spelen, maar het is wel de ideale locatie!

Griekse oudheden rondom Nauplion

Epidaurus: het heiligdom van de geneesheer Aesculapius

Epidaurus is slechts 40km van Nauplion verwijderd. Hier ligt het heiligdom van de goddelijke geneesheer Aesculapius, nog steeds de beschermer van de geneeskunde. Helaas zijn alleen de fundamenten van het heiligdom nog over. Verder bevat het terrein nog meerdere tempelresten, een abaton voor heilzame slaap en een Aesculapiusbad waar men het lijden van zich af kon wassen. 

Het amfitheater van Epidaurus is in goed bewaard. De akoestiek is werkelijk verbluffend! Zelfs vanaf de bovenste bankjes is het geritsel van papier nog duidelijk te horen. Klim naar boven, ga zitten en laat je vermaken door anderen die rare geluiden maken om de akoestiek te testen.

Vlak naast deze opgravingen ligt ook nog een oud stadion uit de 5de eeuw voor Christus. Nog steeds worden hier af en toe wedstrijden gehouden. Hoe bijzonder moet het zijn om hier te mogen strijden!

Tiryns: een oude Myceense vesting

Wanneer je vanuit Nauplion richting Argos rijdt, kom je langs het oude Tiryns. Deze Myceense vesting is heel indrukwekkend, ook vanwege zijn bouwstijl. De vestingmuren zijn soms wel 9 meter dik en opgebouwd uit grote rotsblokken. Het oude badhuis heeft een bodemkei die meer dan 1000 kilo weegt! Het is dan ook niet verwonderlijk dat het verhaal de ronde gaat dat cyclopen deze keien de heuvel opgedragen hebben en de vesting hebben gebouwd. (Zeker opdat er in de Myceense tijd nog geen auto’s en vrachtauto’s bestonden.) Nog altijd worden de muren ook wel ‘cyclopenmuren’ genoemd. Ook in Mycene zelf (zie onder) zijn cyclopenmuren te bewonderen.

Argos zelf is een leuk stadje. In de stad zijn nog enkele overblijfselen van een oud theater kwartier met een muzentempel uit de 4de eeuw voor Christus.

Mycene: Homerus’ Ilias komt tot leven

Mycene is een betoverende plek. In Mycene woonde het echtpaar Agamemnon en Clytaemnestra. Agamemnon was legeraanvoerder tijdens de Trojaanse oorlog. Hij werd vermoord door zijn overspelige vrouw, die later op haar beurt werd vermoord door hun zoon.

Om het ‘huis’ binnen te treden loop ik eerst door een straatje met Myceense bouwkunst: een dikke cyclopenmuur uit de 14de eeuw voor Christus. Deze dikke muren beschermen het huis. Daarna stap ik het huis binnen via de beroemde Leeuwenpoort. Hoewel de leeuwen tegenwoordig geen hoofden meer hebben, zijn hun lijven nog duidelijk als zodanig te herkennen.

Binnen het huis liggen verschillende koningsgraven. De lichamen van oude koningen zijn ter aarde gesteld in een grafcirkel, voorzien van een soort koepel.

Net buiten het complex in Mycene ligt het graf van Clytaemnestra verscholen in een heuvel. Binnen het complex is ook een oude waterput te vinden. Met een zaklamp is het mogelijk af te dalen in dit ondergrondse waterreservoir.

De opgravingen van Mili

Ook de opgravingen van Mili zijn een bezoek waard. Tussen de citrusboomgaarden liggen de opgravingen van Lerna, een nederzetting uit de prehistorie (2500 voor Christus). Ik loop langs resten van een prehistorisch huis en een aantal verdedigingsmuren. Ook liggen er drie reusachtige kruiken. 

Een stukje verderop ligt onder een afdak een tweede huis. Dit huis was zijn tijd ver vooruit: er was zelfs een trap naar de tweede verdieping! Helaas staat die niet meer overeind…