Vliegbasis Soesterberg: natuur en historie tijdens het wandelen in Utrecht

Als je – net als ik – van wandelen houdt, zijn er veel mooie plekken in Utrecht en op de Utrechtse Heuvelrug. Vliegbasis Soesterberg is een bijzondere plek op de Utrechtse Heuvelrug. De voormalige vliegbasis is een uniek natuurgebied met nieuwe bossen.  

Geschiedenis vliegbasis Soesterberg

Vliegveld Soesterberg speelt een belangrijke rol in de militaire luchtvaart in Nederland: al in 1913 vertrokken de eerste vliegtuigen vanaf Vliegveld Soesterberg. Een kleine eeuw later viel het doek voor Soesterberg: in 2008 is het vliegveld opgeheven door bezuinigingen bij defensie.

Het grootste deel van vliegbasis Soesterberg is tegenwoordig een natuurgebied. Het militaire vliegveld tussen Utrecht en Amersfoort ligt midden op de Utrechtse Heuvelrug is omgedoopt tot ‘Park Vliegbasis Soesterberg’.

Wanneer je wandelt tussen de oude munitiedepots, geparkeerde vliegtuigen en militaire gebouwen dan voel je de koude oorlog tot leven komen. Park vliegbasis Soesterberg is een bijzondere plek in de buurt van Utrecht.

wandelen soesterberg herfst

Wandelen Soesterberg: voor ieder wat wils

De Utrechtse Heuvelrug is een oase van rust net buiten de randstad. Tussen Utrecht en Amersfoort liggen bossen, zandverstuivingen en heilandschappen. Er zijn veel wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug. Park Vliegbasis Soesterberg stond niet bepaald op mijn bucketlist. Wanneer ik ga wandelen in de natuur wil ik wandelen in het bos of over de heide. Hoewel Park Vliegbasis Soesterberg bos én heide heeft, voldoet het voor mijn gevoel niet aan die criteria. Waarom niet? Omdat er bij Soesterberg geen uitgestrekte en ongerepte natuur is. Door de geasfalteerde paden, schuilhutten en bunkers heb je het gevoel dat je in een militaire zone beland bent. En feitelijk is dat ook zo.

Maar júist de geschiedenis van Soesterberg zorgt voor een unieke vegetatie. De natuur kon jarenlang zijn gang gaan in Park Vliegbasis Soesterberg. In de oude blusvijvers in het munitiepark het van het leven. De schuine oevers vormen een fijne plek voor kikkers en salamanders. Langs de landingsbaan ligt schraal grasland, de thuisbasis van bijzondere vogelsoorten, vlinders en insecten.

Let op: In het broedseizoen is de landingsbaan gesloten voor wandelaars en fietsers.

Leuke wandelroutes Soesterberg: vliegbasis en landgoed de Paltz

Er lopen verschillende gemarkeerde rondwandelingen over Park Vliegbasis Soesterberg. Je kunt de korte routes naar hartenlust combineren.

Wandelen door het munitiepark (rode route, 5 kilometer)

Vanaf de parkeerplaats van Vliegveld Soesterberg loopt een gemarkeerde rondwandeling naar het munitiepark. Deze rode route in Soesterberg voert voor nieuwe bossen naar oude munitiebunkers. Deze bunkers dienden sinds 1960 voor de opslag van munitie. In deze goed gecamoufleerde bunkers van gewapend beton lagen duizenden kilo’s aan bommen en granaten opgeslagen.

De wandelroute door het munitiepark van Soesterberg combineert bossen met open plekken met heide. Langs de gevarieerde route staat een aantal kunstwerken.

Soesterberg wandeling: landgoed de Paltz (gele route, 3,4 kilometer)

De gele wandelroute over de Paltz is een circulaire wandeling over een landgoed met hoge Douglassparren en brede beukenlanen. Tijdens de wandeling kijk je uit over een prachtige vallei van de Utrechtse Heuvelrug.

Landingsbaanbaanroute Soesterberg (blauwe route)

Heb je altijd al eens willen wandelen op een landingsbaan? De landingsbaan van Vliegveld Soesterberg is de langste militaire landingsbaan van Nederland. Deze baan heeft een lengte ruim kilometer en is in 1940 aangelegd in opdracht van de Duitsers.

De blauwe wandelroute staat niet duidelijk op de kaart. Eerlijk is eerlijk: op zo’n grote lap asfalt kun je nauwelijks verdwalen.

wandelen landingsbaan soesterberg

Lange afstandswandelingen

Houd je van lange wandelingen? Vliegveld Soesterberg laat zich prima combineren met de Soester Duinen. De meerdaagse Heuvelrughike (etappe 2) komt ook langs Vliegbasis Soesterberg.

Horeca omgeving Soesterberg

Wil je naar het wandelen bij Soesterberg een hapje eten? Dat kan onder andere in Café Soesterdal.

Restaurant Café Soesterdal is een stoere plek in een historische palviljoen met uitzicht op Park Soesterberg. Op de kaart van Soesterdal staan eerlijke gerechten waarhii zo veel mogelijk gebruik is gemaakt van streekproducten. 

Wil je overnachten in luxe bij Park Vliegbasis Soesterberg? Dat kan in het fraaie Hilton! Dit fijne hotel ligt comfortabel tussen de wandelroutes van Soesterberg en de Soester Duinen, en is daarmee zeer geschikt voor een sportief weekendje weg op de Utrechtse Heuvelrug.

Tip: Zoek je een kleinschalig verblijf met zwembad in de omgeving van Soesterberg? Kijk dan ook eens naar the Pool House in den Dolder. 

Park vliegbasis Soesterberg met kinderen 

Er staat een ijzige wind. De kleine reiziger heeft geen zin meer om te lopen, in plaats daarvan zit ze goed ingepakt in de buggy. “Daar is een vrachtauto, mama, die kant op!” Ik duw de wagen in de richting van de militaire colonne. Uitgelaten zwaait de kleine reizigers naar het grote voertuig. “Toeoeoeoet”, doet de grote vraagauto. De chauffeur zwaait vriendelijk en geeft me een knipoog.

soesterberg met kinderen

Park vliegbasis Soesterberg is een van de fijnste plekken om met (kleine) kinderen te wandelen bij Utrecht. De meeste wandelpaden bij Vliegbasis Soesterberg zijn verhard en goed toegankelijk voor kinderfietsjes, buggy’s en kinderwagens. De korte routes zijn duidelijk gemarkeerd.

Bij het Militair Museum is een stormbaan en een kleine speeltuin. Naast het gebouw van het Nationaal Militair Museum staat een aantal vliegtuigen geparkeerd. Dat is ‘het vliegtuigmuseum’, aldus de kleine reiziger.

Bereikbaarheid Park Vliegbasis Soesterberg

Adres

Park Vliegbasis Soesterberg / Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest

Voor de gele wandelroute kun je ook parkeren aan de Verlengde Paltzerweg.

Bereikbaarheid met het OV

Er gaat twee keer per uur een bus van Soesterberg naar Soest Nationaal Militair Museum (Park Vliegbasis Soesterberg). De bus stopt voor de deur van het museum.

Bereikbaarheid met de auto

Wil je wandelen bij vliegbasis Soesterberg? Het vliegveld is heel goed met de auto te bereiken.

Parkeren Soesterberg: bij het Nationaal Militair Museum is een zeer grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. 

Tip: De wandelroutes van Park Vliegbasis Soesterberg beginnen voor de ingang van het museum. Er staan duidelijke informatieborden.