Negombo: tips en bezienswaardigheden

Wanneer je gaat vliegen naar Sri Lanka, is de kans groot dat je de eerste nacht in de buurt bij het vliegveld blijft slapen. Dan kom je al snel uit in Colombo of Negombo. Ik kies voor de stad Negombo met zijn uitgestrekte stranden, lagunes, mangrovebossen en kokospalmen.

Negombo ligt aan een lagune zo’n 40 kilometer ten noorden van Colombo. Veel reizigers willen hier zo snel mogelijk weg. Zelf vind ik Negombo een fijne plek om mijn rondreis door Sri Lanka te beginnen eindigen. Wat te doen in Negombo? In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen voor Negombo in Sri Lanka.

Negombo tips: op ontdekking met de tuktuk

Negombo is niet zo groot, maar de bezienswaardigheden van Negombo liggen nét te ver uit elkaar om ze te voet te ontdekken. Wanneer een vriendelijke onderwijzer me aanbiedt om met de tuktuk langs de bezienswaardigheden van Negombo te rijden, ben ik snel overstag. 

Negombo fish market

Het is al laat in de ochtend wanneer ik bij de vismarkt van Negombo aan kom. De geur van zeelucht en vis prikkelen mijn reukzintuig. Hoewel er nauwelijks nog gehandeld wordt, is er nog volop bedrijvigheid op de markt. Zo ver als ik kan kijken zie ik stellingen te drogen vis. De vis is kunstig opgeknoopt en zorgvuldig gerangschikt. Terwijl de zon haar werk doet, wordt de vis op gezette tijden omgedraaid.

vismakrt negombo

Het Dutch fort van Negombo

Negombo is zo’n anderhalve eeuw in handen geweest van de Nederlanders. Dit zie ik op veel plekken terug tijdens mijn ritje langs de bezienswaardigheden van Negombo. Zo ook bij het fort van Negombo.

Wanneer de tuktuk stopt bij het fort knipper ik eens een paar keer met mijn ogen. Waar ben ik beland? Ik stap uit de tuktuk en kijk eens verbaasd om me heen. Ik begin te lopen en al snel zie ik een klein stukje van een toren opduiken uit de hoge begroeiing. Pas wanneer ik onder een tunneltje loop, vallen de puzzelstukjes op zijn plaatst.

Het tunneltje blijkt niet zomaar een tunneltje te zijn, maar de toegangspoort van een oud fort. Ook de heuvel rondom de tunnel maakte ooit deel uit van het fort. Veel is er niet van over: boven op de ‘heuvel’ staat een stuk muur. 

Het fort is ooit gebouwd door de Portugezen, en later overgenomen door de Nederlanders. Het fort bestond uit een onder andere een gevangenis en een begraafplaats. Tegenwoordig is er niet meer dan een vervallen ruïne.

Kruiden, specerijen en grachten

Negombo heeft een wijk met ‘Dutch Cannels’. De Nederlanders hebben kilometerslange kanalen aangelegd om kruiden en specerijen te vervoeren. 

Wanneer ik stop voor een snelle foto van de kanalen, komt er meteen iemand op me afgevaren. Of ik misschien interesse heb in een boottocht? Helaas heb ik hier deze middag geen tijd voor, ik bedankt dan ook vriendelijk.

Om toeristen een kijkje te geven in de keuken van kruiden en specerijen liggen er verschillende openbare tuinen rondom Negombo. Een bekend fenomeen in Azië: na een gratis informatieve rondleiding probeert men je iets te verkopen. De rondleiding voert in dit geval langs de meest bijzondere eetbare planten. Ik mag van alles proeven. Uiteindelijk krijg ik zelfs allerlei smeerseltjes op mijn handen die tegen weet-ik-wat zouden moeten helpen. Onder het genot van een kopjes verse kruidenthee probeert de vriendelijke gastheer me allerlei dingen aan te smeren. Ik geef een donatie voor de rondleiding, en zie af van een verdere deal.

De lagune van Negombo

De tuktuk laat het oude centrum van Negombo steeds verder achter zich. Al snel worden de eerste mangrovebossen zichtbaar. Tussen de bladeren schittert het water van de lagune van Negombo. Mijn eerste kennismaking met deze mooie lagune!

De tuktuk stopt bij de visafslag. Er komt net een vissersboot aanvaren met vers gevangen vis. Er ontstaat een levendige handel: binnen no-time is alle vis verkocht. De verse vis wordt ter plekken schoongemaakt en in moten gehakt.

Het strand van Negombo

De stad Negomobo bestaat grofweg uit twee delen. Aan de ene kant is er het oude centrum van Negombo met zijn vismarkt en Nederlandse invloeden. Aan de andere kant is er Negombo Beach Road, de weg langs het brede strand. Hier zijn veel hotels en guesthouses gevestigd.

Mijn excursie met de tuktuk langs de bezienswaardigheden van Negombo eindigt op Negombo beach. Het strand van Negombo is niet erg populair onder toeristen. Logisch, er zijn mooiere stranden in Sri Lanka. Aan het eind van de dag is het echter goed vertoeven op het strand. Wie wil er niet de dag afsluiten met de voetjes in het strand? Of met een koud drankje op een van de vele terrassen?

Lees meer over Jaffna en de stranden in het noorden van Sri Lanka.

Op bootsafari door de Lagune van Negombo

Tijdens mijn laatste middag in Sri Lanka besluit ik om naar de Lagune te gaan. Ik vind mangrovebossen fascinerend, dit zijn zulke delicate systemen. In de Lagune van Negombo zitten veel vogels, aapjes en – naar het schijnt – krokodillen.

Het Muthurajawela moeras

Op slechts een klein half uur rijden vanuit mijn hostel ligt het Muthurajawela moeras. Dit is echt een juweeltje!

Wanneer het water uit de zee opkomt, vult het moeras zich met zout water. Het zoute water mengt zich met het zoete water uit het moeras. Een aantal uur later daalt het waterpeil in het moeras weer. Zandbanken komen door te liggen en bieden een tijdelijke rustplaats voor allerlei soorten vogels. De grond is hier extreem vruchtbaar.

Met een klein vissersbootje vaar ik door het moeras. Ik hoor niks dan het zachte gepruttel van de motor van het bootje. Af en toe vliegt er een vogel rakelings over om vervolgens neer te strijken in de mangroves.

Picknicken in het moeras

Ineens stopt de motor. Met een doffe klap komt het bootje tegen een zandbank tot stilstand. Bewust, zo blijkt.

De schipper verzoekt me om uit te stappen. Met een lach op zijn gezicht waarschuwt hij mij voor bijtende krokodillen. Voor zover ik weet wonen die niet op zandbanken, ik stap de boot uit. Het water is niet diep. Mijn voeten zakken al snel weg in het natte zand.

Tot mijn verbazing zet de schipper een paar plastic krukjes neer. Het is tijd voor een picknick met watermeloen en verse kokosnoot. 

Aapjes in de lagune van Negombo

Wanneer mijn buikje vol is, varen we weer een stukje verder. Aan het eind van het moeras is een klein eiland met aapjes. Deze apen zijn hier ooit door de mens gedumpt. En dat terwijl het eiland veel te weinig voedsel bevat om de groeiende groep apen in leven te houden!

Vissers en bootjes met toeristen voeren de beestjes bij. 

En dan keer het bootje terug. Maar mijn bootsafari is niet voorbij, voordat de schipper me een aantal bezienswaardigheden van Negombo stad vanaf het water heeft laten zien.

Negombo hotels: slapen bij Negombo Beach

Sujeewani Villa

Het is vroeg in de ochtend als ik mijn vliegtuig in Sri Lanka landt. Ik neem een tuktuk van Colombo Airport naar Negombo. De tuktuks wachten me al op wanneer ik het vliegveld verlaat.

Het is een kort ritje van Colombo Airport naar Negombo. Eigenlijk is het is veel te vroeg om in te checken in Sujeewani Villa. Toch ga ik alvast naar mijn accommodatie: ik wil mijn backpack kwijt.

Bij de knusse homestay is de dag al begonnen. De vriendelijke eigenaar zet ontbijt klaar voor de andere gasten van het hostel. Het ontbijt wordt geserveerd op de veranda die uitkijkt op een fraaie tuin. Om me heen bloeien tropische bloemen en het zwembad lacht me toe.

Het ontbijt bestaat uit vers sap, toast, ei en veel vers fruit. Dat ziet er goed uit! Wanneer hij mij ook een ontbijtje aanbiedt sla ik dat niet af. Na het ontbijt blijkt dat ik gewoon mijn kamer al in mag. Wat een service! Na een nachtvlucht is het tijd voor een klein dutje.

Leighton Resort

Na een mooie rondreis door Sri Lanka van drie weken keer ik terug in Negombo. Helaas is het hostel van mijn eerste nacht vol, ik kies daarom noodgedwongen voor andere accommodatie in Negombo. De keus valt op het Leighton Resort.

Leighton Resort is een vrij nieuw hostel met een strakke industriële look. Het hostel ligt op loopafstand van treinstation Kattuwa Railway Station. Er is geen mooie tropische tuin, maar wél een fijn zwembad in de patio.

Het hostel heeft een servicedesk waar je excursie naar de bezienswaardigheden van Negombo en omgeving kunt boeken. Bovendien hebben ze een gratis pick up en drop off op het vliegveld. Daar maak ik dankbaar gebruik van.

Sujeewani Villa en  Leighton Resort liggen niet direct aan het strand maar in een rustig zijstraatje aan de overkant van Negombo Beach Road. Hier liggen meer hotels in Negombo. Langs de Negombo Beach Road kun je lekker eten.