Reizen in Macedonië: tips en route

Noord-Macedonië is een klein en onbekend vakantieland in de Balkan. Hoewel niet iedereen Noord-Macedonië kent, heeft het land veel te bieden: er zijn leuke pittoreske dorpen en historische steden, de mensen zijn vriendelijk en de natuur in Noord-Macedonië is adembenemend mooi. In deze blog lees je praktische tips voor reizen in Macedonië.

Ik maakte een rondreis door Macedonië (Noord-Macedonië) en Kosovo. Wat te doen in Macedonië? In deze blog deel ik mijn route door Macedonië en tips voor een geslaagde Macedonië reis. Ben jij niet zo avontuurlijk en kies je voor een all inclusive vakantie? Lees ook dan lekker verder!

Reizen in Macedonië en Kosovo: de ideale route

Ik reis met de bus door Macedonië. Openbaar vervoer in Macedonië is goed geregeld, hoewel een huurauto natuurlijk meer vrijheid geeft. Zo heb ik bijvoorbeeld niet kunnen stoppen bij de Matka Kloof bij Skopje, terwijl ik deze bezienswaardigheid in Macedonië graag had willen zien.

Ik ben dol op natuur in de Balkan! In deze blog vind je de mooiste plekken op een rij.

Route in Macedonië en Kosovo van dag tot dag

  • Skopje (1 dag)
  • Peja (2 dagen)
  • Pristina (2 dagen)
  • Ohrid (4 dagen)
  • Skopje (2 dagen)

Route rondreis Noord-Macedonië

Bezienswaardigheden Skopje Macedonië

Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, trekt niet veel toeristen. Dat verbaast me een beetje, want Skopje is een gezellige en betaalbare stad met veel toffe bezienswaardigheden. Skopje Old Town is een van de grootste bazaars van de Balkan. De markt strekt zich uit vanaf de oevers van de rivier tot aan de burcht van Skopje. Het is heerlijk om door de wirwar van smalle straten en steegjes te slenteren.

In deze blog lees je meer over de bezienswaardigheden van Skopje.

stone bridge skopje

Lake Ohrid en omgeving

Het stadje Ohrid is waarschijnlijk de bekendste plaats in Macedonië. Ohrid is een pittoresk plekje aan de oevers van het meer van Ohrid (Lake Ohrid), een fijne zonbestemming in de Balkan. Het oude centrum van Ohrid ligt op een heuvel en is bezaaid met kerken en andere religieuze bezienswaardigheden. Vanuit het hooggelegen fort heb je een adembenemend uitzicht.

De bergen rondom Ohrid zijn een mooie plek om te wandelen in Macedonië.

Wat is er te doen in Ohrid Macedonië? In deze blog lees je mijn Ohrid tips voor het stadje en Lake Ohrid.

Vliegen naar Macedonië

Macedonië heeft twee internationale vliegvelden, vliegveld Skopje en in Ohrid.

Van april tot oktober gaan er chartervluchten naar Ohrid Macedonië. Buiten het seizoen kun je goedkoop vliegen naar Skopje. De vlucht Amsterdam-Skopje is helaas geen directe vlucht. Ik vloog met Croatian Airlines met een korte overstap in Zagreb.

natuur macedonie

Zelfstandig rondreizen of een all inclusive vakantie naar Macedonië?

In het voorjaar en in de zomer bieden touroperators als Corendon en TUI all inclusive vakanties aan bij het meer van Ohrid. Macedonië is een populaire bestemming voor een zonvakantie!

Het meer van Ohrid is een idyllisch plekje waar je je prima een week kan vermaken. De all inclusive accommodaties liggen net buiten het stadje meteen aan het strand. Veel hotels en appartementen hebben een shuttle service tussen het hotel en de oude stad.

Wil je meer van het land zien? Dan kun je kiezen voor verschillende excursies vanuit Ohrid. Noord-Macedonië is klein en compact dus tijdens een dagje uit in de vakantie kun je veel zien. Ik kies liever voor een rondreis door Noord-Macedonië omdat dat mij meer vrijheid geeft. 

De beste reistijd Macedonië

De beste reistijd voor Macedonië is de periode mei tot en met oktober. Deze periode valt er de minste neerslag en zijn de gemiddelde temperaturen aangenaam. Macedonië kent veel zonuren.

Ook buiten het seizoen kun je prima rondreizen door Macedonië. Je moet er echter rekening mee houden dat sommige excursies in Macedonië niet aangeboden worden tijdens het laagseizoen. 

boottocht ohrid

Geld en budget Macedonië

In Macedonië betaalt men met de denar. Er gaan ongeveer 62 denar in een euro (juli 2021). Op de veel plekken in Noord-Macedonië kun je met euro’s betalen. Bijna alle winkels accepteren credit cards. 

Hoewel Noord-Macedonië geen onderdeel is van de EU, hoef je je pinpas niet op ‘Wereld’ te zetten als je wilt pinnen in Macedonië. Er zijn voldoende pinautomaten. 

Een vakantie naar Macedonië hoeft niet duur te zijn. Eten in Macedonië is lekker en goedkoop. Er zijn veel betaalbare kleinschalige hotels en appartementen.

Veiligheid in Macedonië: reisadvies van Buitenlandse Zaken

Macedonië is qua veiligheid te vergelijken met de meeste landen in West-Europa. Zoals altijd kun je je het beste niet mengen in (politieke) demonstraties. 

In Macedonië komen regelmatig kleine aardbevingen voor. In het regenseizoen kunnen er in de bergen overstromingen ontstaan. Op de website van Nederland Wereldwijd vind je het actuele reisadvies voor Noord-Macedonië.