Rondreis Sumatra: de leukste route door Noord-Sumatra

Het eiland Sumatra ligt in het westen van Indonesië. Sumatra staat bekend om uitgestrekte jungle, orang-oetans, wildlife en kleine (onbewoonde) eilanden met witte stranden. Reizen naar Sumatra is een groot avontuur. Hoogtepunten wisselen zich af tijdens mijn backpackreis door ongerept Sumatra.

Ik ga 3 weken backpacken op Sumatra. Bij het samenstellen van mijn route verlies ik de grootte van het eiland niet uit het oog. De wegen zijn niet altijd al te best, ik besluit daarom alleen het noordelijk deel van Sumatra te bezoeken. Beter een klein deel van het eiland in Indonesië goed zien, dan alles net niet! In Noord-Sumatra is genoeg te doen en te beleven. In deze blog deel ik mijn Sumatra tips en de leukste bezienswaardigheden van Sumatra.

Mijn Sumatra route van 3 weken staat op de kaart hieronder. Deze route leid je langs de hoogtepunten van Sumatra.

route sumatra

Route door Noord-Sumatra: 1. Pulau Weh – 2. Aceh – 3. Ketambe – 4. Bukit Lawang – 5. Berastagi – 6. Lake Toba 

Mijn route door Noord-Sumatra

Pulau Weh Sumatra: witte stranden en duiken

Mijn Sumatra rondreis start op Pulau Weh, een kleine eiland bij Sumatra. Vanuit het vliegveld van Bandah Aceh is het maar een kleine stukje rijden naar de haven. Hier neem ik een veerboot naar Pulau Weh, Sumatra’s meest westelijke punt.

Pulau Weh is een ongerept eiland in Indonesië. De belangrijkste activiteit op Pulau Weh is genieten van strand en zee. Pulau Weh is een van de mooiste duikplekken van Sumatra.

pulau weh strand

Bireue, Takengon en lieve mensen in Aceh

Aceh staat vooral bekend als een opstandige provincie in Noord-Sumatra. Het toerisme in Aceh staat in zijn kinderschoenen: reizen naar Aceh is reizen buiten de gebaande paden.

Vanuit Bandah Aceh, de hoofdstad van de provincie, neem ik een bus naar Bireue. Hier besluit ik een nachtje te blijven: het wordt afgeraden om ‘s avonds laat door Aceh te reizen. Van alle bezienswaardigheden in Sumatra is Bireue het minst bijzonder – al zijn de mensen in het stadje super lief!

De volgende ochtend neen ik een bus naar Takengon, een vredig stadje met een meer tussen de bergen. Onderweg passeer ik plantages waar de Sumatra Aceh Coffee vandaan komt.

Tip: Lees meer over mijn avontuurlijke reis door Noord-Aceh.

takengon

Ongerept Ketambe, Sumatra

Een bezoek aan het eiland in Indonesië is niet compleet zonder oog in oog te hebben gestaan met de Sumatraanse orang-oetan. Met een gids trek ik de jungle in op zoek naar de apen. Zou het lukken?

Ik kan het je verklappen, het is gelukt! Echt, dit is een van de absolute hoogtepunten van Indonesië. Behalve de orang-oetans zag ik nog veel meer wildlife in Ketambe.

Tip: Ketambe is een van de meest bijzondere plekken die ik ooit bezocht. In deze blog vertel ik meer over mijn Ketambe jungle trekking

Karo-dorpen en vulkanen bij Berastagi

Berastagi is een stad die door veel Sumatra backpackers en reizigers wordt overgeslagen. Ik vind Berastagi is inderdaad weinig inspirerend. Ik geniet echter van het lekker eten op de nachtmarkt en de relatieve koelte van de stad – het tropische klimaat van Sumatra is hier net wat minder aanwezig.

De omgeving van Berastagi is adembenemend mooi. Vanuit de stad beklim ik de Sinbayung vulkaan en bezoek ik een aantal authentieke Karo-dorpen.

Lake Toba

Lake Toba is een van de bekendste en meer relaxe bezienswaardigheden van Sumatra. Midden in een groot vulkanisch meer ligt het eiland Samosir. Hier kun je heerlijk wandelen, kajakken en genieten van de mooie natuur van Sumatra.

Bukit lawang: jungle en wildlife

Twijfel je wat te doen in Sumatra? Ga dan zeker naar Bukit Lawang! Bukit Lawang is eenvoudig te bereiken vanuit Jakarta en andere steden in Indonesië. En Bukit Lawang is LEUK!

Tip: Lees meer over orang-oetans spotten in Bukit Lawang.

Ik zit meteen midden in de Sumatra jungle, in Gunung Leusser Nationaal Park. Mijn hostel heeft geen badkamer, dus ik was me in de rivier. Aan de overkant van de rivier kijken de aapjes toe. Dit vind ik zo gaaf aan Sumatra: wildlife komt gewoon naar je toe.

De volgende dag zie ik orang-Oetans.

Medan: tijd om weg te gaan

En dan is het tijd voor mijn laatste stop van mijn rondreis van 3 weken: ik verlaat het eiland vanaf het vliegveld bij de stad Medan. Sumatra, je bent gaaf. Ik ga een keer terugkomen.

Medan is een soort anticlimax. Sorry Medan, op de Masjid Raya (de koninklijke moskee) na vind ik je geen leuke stad. Gelukkig hoef ik er maar een nachtje te blijven voordat mijn vlucht naar Bali vertrekt.

Wil je meer zien dan alleen noordelijk Sumatra? Blogger Sigrid van MyTravelSecret reisde verschillende keren naar Sumatra en deelt hier haar ervaringen en tips voor Sumatra.

moskee medan

Tips voor Sumatra

Vliegen naar Sumatra

Wil je goedkoop vliegen naar Sumatra? Ik heb zelf gekozen voor een retourticket naar Maleisië. Vanuit Kuala Lumpur vlieg ik verder met Low Cost Carrier Air Asia. Dit is veel goedkoper dan een vlucht vanuit Nederland naar Sumatra! Aan het eind van mijn rondreis door Sumatra vlieg ik voor een week naar Bali.

Tip: Vlieg je naar Jakarta? Er gaan dagelijks meerdere vluchten van Jakarta naar Sumatra.

bukit lawang

Beste reistijd Sumatra

Het regenseizoen in Sumatra loopt van oktober tot maart. Deze maanden zijn sommige wegen minder goed begaanbaar, er kunnen mud slides optreden. Wildlife laat zich minder snel zijn tijdens een tropische bui – voor zover je zelf al zin hebt om doorweekt te raken.

Tijdens de regentijd zijn er vaak voldoende uren met zon, je kunt nog steeds genieten van een zonnige strandvakantie. Wil je gaan duiken in Sumatra? Het zicht kan minder zijn door wind en regen in het regenseizoen.

rondreis sumatra indonesie

Ik bezocht Sumatra in de maand juli. Dat zou de beste reistijd voor Sumatra moeten zijn. Ik heb echter een week lang heel veel regen gehad. Zo zie je maar weer, regentijd zegt niet alles.

Sumatra is overwegend Islamatisch. Vooral in Aceh leven veel mensen volgens de Sharia, de Islamitische wet. Houd hier rekening mee tijdens je rondreis door Sumatra, vooral als je reist tijdens de Ramadan in Indonesië.