Noorderlicht in IJsland: hoe, waar, wanneer?

Het is magisch. Het is bijzonder. Wie wil er nu niet het noorderlicht in IJsland zien. Het is een koude nacht in februari wanneer ik op jacht ga naar het noorderlicht. gaat het me weer lukken? Ineens zie ik wat groens. Ik maak een dansje van plezier. Bingo! Met deze tips heb je veel kans op het noorderlicht in IJsland. Je regelt eenvoudig zelf je noorderlicht reis.

Het noorderlicht zien is een kwestie van geluk. Maar met deze tips heb je de meeste kans op noorderlicht in IJsland.

Noorderlicht IJsland: hoe, waar, wanneer?

Mijn rondreis door IJsland is bijna ten eind en ik heb het noorderlicht nog niet gezien. Stiekem ben ik een beetje teleurgesteld. “Wanhoop niet”, verzekert de eigenaar van mijn guesthouse in Holmur me. “In Snæfellsnes heb je meer kans op het noorderlicht dan langs de zuidkust.”

Hoe dat kan? Door de noordelijke ligging is het IJsland noorderlicht in het hele land te zien. Maar wanneer de regen voor de zoveelste keer tegen mijn raam slaat, weet ik niet op de juiste plek ben. Verder naar het noorden is er minder kans op regen en wolken. En die heldere lucht: dat is precies wat ik nodig heb!

Waar is de beste plaats voor het noorderlicht in IJsland?

Hoe donkerder de omgeving, hoe makkelijker je het noorderlicht kunt zien. IJsland is een land met weinig lichtvervuiling. Zelfs in Reykjavik is het mogelijk om het noorderlicht te zien. Als je geluk hebt, hoef je er je bed niet voor uit te komen!

Maar goed, het moet wél helder zijn. Gelukkig breekt in Snæfellsnes de maan tussen de wolken door en kan ik het noorderlicht zien.

Beste tijd voor het noorderlicht in IJsland

Elk jaar danst het noorderlicht in IJsland. Eind augustus begint het noorderlicht seizoen vaak al. Het stopt in maart/april.

De beste tijd voor het zien van het noorderlicht in IJsland is van oktober tot maart.

Vaak wordt gezegd dat het begin van de avond de beste tijd is voor het zien van het noorderlicht, maar die ervaring deel ik niet. Uiteraard moet het donker zijn. Maar dat is het in december bijna de hele dag. Je kunt dus ook midden op de dag geluk hebben of juist in het holst van de nacht.

Op jacht naar het IJsland noorderlicht

Het is een heldere avond in februari. Op het schiereiland Snæfellsnes geniet ik van een versgebakken vis. Dit is de beste tijd én de beste plaats voor het zien van het noorderlicht. En nu?

Het noorderlicht is helaas niet continu zichtbaar. Om het noorderlicht te zien, moet er zonneactiviteit zijn. Het noorderlicht (aurora borealis) wordt veroorzaakt door protonen en elektronen uit de zonnewind die botsen met gassen in de atmosfeer.

Gelukkig bestaan er apps en websites waarop je de zonneactiviteit terug kunt vinden.

Noorderlicht app: wanneer is er noorderlicht in IJsland?

Er bestaan verschillende apps die aan de hand van de zonneactiviteit een noorderlicht voorspelling doen. Hoe meer zonneactivieit, hoe groter de kans dat je het noorderlicht ziet. De zonneactiviteit wordt uitgedrukt als kp-index. Hoe groter de kp-index, hoe intenser het noorderlicht. Bij een hele hoge kp-index kun je zelfs het noorderlicht in Nederland waarnemen!

Sommige apps combineren de voorspelling van het lokale weer met de voorspelling van de zonneactiviteit. Dat is handig: wanneer het regent zul je geen noorderlicht zien, zelfs al is de lucht nog zo groen boven de wolken. Deze noorderlicht voorspelling is het meest betrouwbaar. Helaas heb ik zo’n app voor IJsland niet gevonden.

Terwijl ik op Snæfellsnes ben, is de kp-index slechts 1-2. Op veel momenten zelfs 0! Dat betekent dat het noorderlicht heel zwak is en nauwelijks zichtbaar. Zo zie je maar weer: zelfs de beste tijd en de beste plaats voor het noorderlicht zijn geen garantie voor een betoverende lichtshow!

Mijn IJsland noorderlicht foto’s zijn minder spectaculair dan de foto’s die ik bijvoorbeeld maakte in Bodo in Noorwegen.

Het fotograferen van het noorderlicht

Wil je het noorderlicht fotograferen? Zorg dan dat je je camera goed kent en neem je statief en eventueel een afstandsbediening mee. In deze blog lees je alles over camera instellingen voor het noorderlicht.

Hoe houd je je noorderlichtreis goedkoop?

Noorderlicht reizen zijn vaak niet goedkoop. Dat komt vooral omdat bestemmingen als IJsland en Scandinavië dure bestemmingen zijn. Dit zijn de (minimale) kosten voor een reis naar het IJsland noorderlicht.

Vliegen naar Reykjavik kan soms al vanaf 150 euro. Houd de aanbiedingen goed in de gaten!

Tip: je kunt bijna gratis naar IJsland als stopover tijdens een vlucht met Icelandair naar Amerika of Canada.

Voor 25 euro per persoon heb je een bed in een hostel in Reykjavik. Reis je met zijn tweeën? Een private room kost 70 euro en is nauwelijks duurder dan een dorm! Kamperen kan vanaf 10 euro voor een kampeerplek. Aangezien de beste tijd voor het noorderlicht in IJsland de winter is, is kamperen in IJsland voor de meesten geen serieuze optie 😉

Ik sliep in Bed and Breakfast Keflavik Airport Hotel vlak bij het vliegveld. Hier kost een kamer met eigen badkamer 100 euro. Iets duurder, maar daar krijg je gratis vervoer van en naar het vliegveld voor terug én een heerlijk en uitgebreid ontbijt.

Eenmaal in IJsland kun je hopen op het noorderlicht boven Reykjavik. De kans op noorderlicht is groter tijdens een noorderlicht excursie. Deze heb je vanaf 65 euro. Wanneer je met meerdere personen bent, is het goedkoper een auto te huren en zelf op pad te gaan.

Je kunt bijvoorbeeld hier een noorderlichtexcursie boeken.

noorderlicht zien Snæfellsnes

Goedkoop reizen naar het noorderlicht IJsland

Er zijn kant en klare noorderlicht reizen, maar goedkope noorderlicht reizen regel je zelf. Dat is helemaal niet lastig!

Kosten van een budget noorderlicht reis naar IJsland van 4 dagen:

Houd je een noorderlicht reis goedkoop, dan ben je voor 4 dagen noorderlicht 300 euro kwijt.

Wil je een auto huren tijdens je noorderlicht reis om op de beste plekjes te komen? Dan kom je uit op de volgende kosten.

Budget IJsland op basis van 2 personen voor 4 dagen noorderlicht met huurauto:

Het budget voor een 5-daagse noorderlicht IJsland reis is 780 euro voor 2 personen. 

In deze blog lees je alles over het huren van een auto in IJsland

Ik ben twee keer een week naar IJsland in de winter gereisd. Ik zag maar tijdens een van deze reizen het noorderlicht. Gelukkig is IJsland ook zonder noorderlicht een fantastische bestemming!

De noorderlicht foto’s zijn gemaakt op het schiereiland Snæfellsnes.