Het noorderlicht in Bodo, Noorwegen

Bodo is een snelgroeiende havenstad in het noorden van Noorwegen. Hier start ik mijn rondreis door Noorwegen in de winter. De besneeuwde bergtoppen reflecteren in het ijskoude water van de zee terwijl het noorderlicht boven mijn hoofd danst. Bodo is een bijzondere en originele bestemming voor de kerstvakantie – al vallen de bezienswaardigheden in Bodo wat tegen. Maar echt, het noorderlicht in Noorwegen maakt alles goed.

23 december

Na een korte vlucht vanuit Oslo ben ik in Bodo. Het is al een paar uur donker. De meeste steden zijn ’s avonds niet uitnodigend en ik twijfel op Bodo een uitzondering is. Toch besluit ik om niet de hele avond in het hotel te blijven hangen, ik ben veel te nieuwsgierig of ik op mijn eerste avond in het noorden van Noorwegen het noorderlicht al kan zien.

November tot februari is de beste reistijd om het noorderlicht te zien in Noorwegen.

De jachthaven van Bodo, Noorwegen

Ik overnacht in het Radisson Blue Hotel Bodo aan de rand van de jachthaven. Wat een heerlijke locatie is dit! Het hotel ligt op een van de mooiste plekken in Bodo op een steenworp afstand van de bezienswaardigheden van Bodo. 

Het is en gure avond en de haven is verlaten. De boten zijn goed ingepakt voor de winter en veel jachten zijn bedekt met een laagje sneeuw. Het ijs knispert onder mijn voeten als ik door de haven loop en overstemt het geluid van de klotsende golven. Het is ijzig koud en ik duik wat dieper weg in mijn sjaal en warme winterjas.

In deze blog lees je meer over kleding bij extreme kou

Door de masten van de bootjes zie ik ineens een groene gloed. Is het een wolk? Maar wolken zijn niet groen. En zo zie ik binnen 10 minuten (nota bene in de stad!) het noorderlicht. Het noorderlicht in Bodo is niet al te fel, meestal is het niet veel meer dan een groene streep bij de horizon. Het licht is vrij constant van vorm en kleur, al is er af en toe wel wat activiteit en kleurverandering zichtbaar. Het kan me echter niks schelen, ik zie het noorderlicht. Hoe gaaf is dat!

Na een paar uur fotograferen vanaf verschillende plekken in en rondom de haven keer ik terug naar mijn warme hotel. Het is goed zo. Morgen is er weer een kans op het noorderlicht in Bodo.

24 december 

Het centrum van Bodo

In centrum van Bodo is klein, de paar winkels die er zijn zijn dicht voor de kerst. Wat rest is een kerk en het Nordland Museum Bodo, wat helaas dicht is in de kerstvakantie. Het City Museum van Bodo huist in een van de oudste gebouwen van de stad.

Mijn rondje langs de bezienswaardigheden van Bodo duurt niet lang. Hoewel Bodo een goede uitvalsbasis is voor diverse activiteiten in het noorden van Noorwegen, is er in het stadje zelf niet bijzonder veel te doen in deze tijd van het jaar.

Kerst in Bodo

Kerst in Noorwegen is een hele happening. Winkels spelen hier handig op in met uitbundige kerstversiering. Restaurants serveren al weken voor de kerst een uniek kerstdiner. Maaltijden met (gedroogd) vis, lam en varkensvlees zijn populaire kerstgerechten. Iedereen is in feeststemming en het witte wonderland met zijn kerstlichtjes maakt Noorwegen in de winter extra feestelijk.

Kerst is een familiefeest met als hoogtepunt kerstavond, 24 december. Veel restaurants en winkels sluiten op 23 of 24 december al hun deuren. Sommige blijven alleen dicht tijdens kerstmis, andere openen pas weer in januari. Hier had ik niet helemaal op gerekend bij het plannen van mijn Noorwegen reis. 

Het hotel speelt hier handig op in en serveert op kerstavond voor zijn gasten een traditioneel kerstdiner. Als voorgerecht zijn er verschillende soorten (gedroogd) vlees en salades, en het hoofdgerecht bestaat uit verschillende soorten stampot en kool met daarbij varkens- en lamsvlees. Geen sjieke liflafjes dus als soms in Nederland, maar gewoon een rijke en voedzame maaltijd.

Een bijzonder kerstcadeau: meer noorderlicht in bodo

Mijn stadswandeling door Bodo is niet je-van-het. Ik duik met een goed boek in bed – ook lekker. Hoewel het volgens mijn horloge pas het begin van de middag is, is het al weer donker. Af en toe kijk ik even uit het raam in de hoop op een glimp van het noorderlicht in Bodo.

En dan zie ik ineens iets groens! Ik hijs me in mijn dikke winterkleren en snel naar buiten. 

Wat is het noorderlicht? Het noorderlicht is een bijzonder fenomeen. Activiteit van de zon (zogeheten zonnevlammen) zorgen ervoor dat geladen plasmadeeltjes het heelal in geslingerd worden. Wanneer deze zonnewind met hoge snelheid de atmosfeer binnen dringen, ontstaat een lichtspektakel. Vaak is het noorderlicht groen, maar als je gelukt hebt zie je ook roze en blauwe kleuren ontstaan. 

Het noorderlicht in Bodo is feller dan de vorige dag en ook de positie in de lucht is anders. In plaats van alleen een groene streep aan de horizon schiet het licht allerlei kanten op. De baan van het noorderlicht strekt zich uit over de skyline van Bodo. Wanneer de intensiteit van het noorderlicht verder toeneemt, lijkt ineens de hele omgeving verlicht door groene en roze lampen. In wonderlijke figuren ‘waait’ het noorderlicht over me heen. Ik leg mijn hoofd in mijn nek en geniet.

Pech met het weer in Bodo, Noorwegen

Mijn verblijf in Bodo zit er weer op. Ik heb mijn tas gepakt en ik ben klaar om verder te reizen naar de Lofoten. Ik ben klaar om wat te doen in Noorwegen, Bodo is niet echt spannend.

Ik heb pech, de weergoden gooien roet in het eten. Ik krijg een telefoontje: de Hurtigruten vaart niet van Bodo naar Lofoten vanwege noodweer. Ik zit vast in Bodo. En zo beleef ik een zeer rustige kerst…