De Nusa-eilanden of de Gili-eilanden? Help, keuzestress!

Bali is betoverd mooi met zijn groene rijstvelden, palmbomen en tropische stranden. Maar wist je dat rondom Bali een aantal eilanden ligt die zo mogelijk nóg mooier zijn? Op deze eilanden kun je chillen to the max, je kunt er prachtig duiken en genieten van de mooiste zonsondergangen.  

In deze blog vertel ik je alles over de Nusa-eilanden en de Gili-eilanden. Natuurlijk deel ik mijn persoonlijke favoriet, maar ik deel ook handige tips voor het plannen van jouw backpackreis door Bali.

‘Nusa’ is het Indonesische woord voor eiland. ‘Gili’ is het woord voor klein eiland. De benaming voor de eilanden in het Nederlands is eigenlijk incorrect, maar om Babylonische spraakverwarring te voorkomen ga ik hier in mee.

Waar liggen de Nusa-eilanden?

De Nusa-eilanden liggen in het zuidoosten van Bali. Op heldere dagen kun je vanuit Sanur of Pandangbai de Nusa-eilanden al zien liggen. Vanuit de omgeving van Nusa Penida Atuh Beach zie je in de verte de Agung Vulkaan liggen, de hoogste (en meest actieve) vulkaan van Bali.

Reizen naar de Nusa-eilanden gaat het snelst vanuit Sanur, Bali. De boot van Sanur naar Nusa Lembongan doet en ongeveer een uur over, de Bali – Penida boot nog iets minder. Je kunt kiezen voor een fastboat tussen de eilanden of een Bali Nusa Penida Tour met een luxere boot. Hiermee vaar je ‘s ochtends naar de mooiste stranden van de Nusa-eilanden en na een bezoek aan de hoogtepunten van Nusa Penida vaar je weer terug.

Welk Nusa-eiland?

Er zijn drie Nusa-eilanden: Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Nusa Penida.

Nusa Penida heeft een aantal hotspots die worden overspoeld door dagjesmensen uit Bali. Deze hoogtepunten gaan bijna ten onder aan hun eigen succes, het is er té druk, zeker in het hoogseizoen. De rest van het eiland is nog onontwikkeld en ongerept. Op Nusa Penida kom je niet ver zonder eigen vervoer. Het huren van een auto is een echte must do, alleen zo zie je de mooiste bezienswaardigheden van het eiland.. 

Nusa Lembongan is minder uitgestrekt en minder ruig dan Nusa Penida. Dat maakt het makkelijker om het eiland te ontdekken. Nusa Ceningan is de kleinste van de drie Nusa-eilanden. De beroemde Yellow Bridge verbindt Nusa Lembongan met Nusa Ceningan.

Waar liggen de Gili-eilanden?

De Gili-eilanden liggen voor de westkust van het eiland Lombok. Inderdaad, de Nusa-eilanden zijn stiekem geen onderdeel van Bali. Veel backpackers plannen echter een uitstapje naar de Gili-eilanden tijdens kun Bali-vakantie. En dat gaat prima!

Elke dag vertrekken er boten vanuit Amed, Padangbai en Sunur op Bali naar de Gili-eilanden. De meeste fast boats leggen de route Bali-Gili Trawangan af (sommige met een tussenstop bij Sengigi op Lombok). Vanuit Gili T. gaan er kleinere boten naar de andere eilanden.

Welk Gili-eiland?

De Gili-eilanden hebben alle drie een eigen karakter.

Gili Trawangan is het grootste van de drie Gili’s. Dit eiland ligt relatief gezien het dichtste bij Bali. Dit is het eiland waar de Bali-Lombok fastboat stopt. Gili T. is een echte backpackbestemming, bijna iedere avond is er wel ergens een feestje. Toch zijn er gelukkig nog plekken waar het relatief rustig is, vooral langs de westkust van het eiland.

Gili Air en Gili Meno zijn veel rustiger en ongerepter dan Gili T. 

Wil je duiken op de Gili-eilanden? Het maakt niet uit op welk eilanden je verblijft. Duikscholen bezoeken de mooiste duikstekken rondom de drie eilanden.

Wat is leuker: de Nusa eilanden of de Gili-eilanden?

Een eiland is een eiland, toch? Ehhhh, nee. Indonesische telt duizenden eilanden en elk eiland heeft zijn eigen cultuur en eigen vibe.

De Gili’s zijn niet groot en kun je makkelijk te voet ontdekken. Geen zin in een wandeling? Huur dan een fat bike. Voor de Nusa-eilanden heb je toch echt eigen vervoer nodig, wat iets meer ‘gedoe’ is. Maar er zijn uiteraard meer verschillen. Hieronder lees je mijn tips en ervaringen.

Bucketlist accommodatie

Oei, wat is er toch veel toffe accommodatie in Indonesië!

Dream Beach Huts Nusa Lembongan Bali ligt vlak bij Mushroom Bay en beschikt over een van de mooiste infinity pools van de Nusa-Eilanden. Hier kunnen hotelgasten en daggasten aan het eind van een dag sight seeing genieten van de ondergaande zon. Ook Nusa Veranda Sunset is een betaalbare hotspot.

Hotels in Nusa Penida staan niet bekend om hun luxe. Maar zeg nu zelf, overnachten in Nusa Penida Treehouse is toch minstens net zo leuk?

In Villa Sunset Beach op Gili T. is oog voor luxe, romantiek en detail. Dit is een heerlijke plek om bij te komen na een lange reis.

De Gili’s of de Nusa-Eilanden: de mooiste stranden

De Gili’s en de Nusa-Eilanden zijn tropische eilanden met idyllische stranden. Hoewel de zee azuurblauw, warm en nat is zijn de stranden van de eilanden niet echt te vergelijken.

Slaap je op de Gili’s? Dan slaap je (bijna) in een hutje op het strand. De stranden op de Gili’s zijn lang en uitgestrekt en makkelijke te bereiken. De ligbedjes staan voor je klaar – maar dan zonder toestanden van handdoekjes klaarleggen als in een all inclusive resort. De stranden van de Nusa-Eilanden liggen veelal in een baai, je moet soms behoorlijk klimmen om er te komen. En vooral om er weg te komen. Maar hè, dan heb je wél een strand bijna voor je alleen.

Wil je jezelf de klim besparen? Neem dan een bootje naar een van de verlaten baaien van Nusa Penida.

De mooiste stranden op de Nusa Eilanden zijn Dream Beach Lembongan Bay en Nusa Penida Atuh Beach. Mijn favoriete strand van de Gili-eilanden is de westkust van Gili Trawangan. Bij Sunset Point zie je de zon de zee in zakken terwijl je geniet van het uitzicht over Bali.

atuh beach penida island

De gaafste duiken op Bali

Ben je een beginnende duiker? Dan zijn de Gili-eilanden the place to be. Op de Gili-Eilanden zijn vele kwalitatief goede duikscholen waar je je PADI Open Water duikbrevet kunt halen. Ook voor de meer ervaren duiker is er veel te zien. De Gili’s staan niet bekend om hun prachtige koralen, wel om hun schildpadden en haaien (white en black tips).

Nusa Penida duiken staan bekend om hun stroming, kans op manta’s en op de mola-mola (zonvis). Vooral Crystal Bay en Manta Point Nusa Penida zijn gaaf! Ben je minder ervaren? Wees gerust, ook minder ervaren duikers en snorkelaars kunnen hun hart ophalen rondom de Nusa-Eilanden.

Tip: Er gaan dagboten met duikers van Bali naar Nusa Penida.

De meest veelzijdige bezienswaardigheden

Zoek je cultuur en ruige landschappen? Dan kun je lang zoeken op de Gili’s. Gili Trawangan is het grootste eiland en zelfs dat eiland loop je in anderhalf uur rond. Je gaat niet naar de Gili’s vanwege de bezienswaardigheden, je gaat om te duiken, relaxen en misschien wel om te feesten.

Wat een verschil met Nusa Lembongan. Blue Lagoon en Mangrove Point zijn bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden – naast de stranden. Op Nusa Penida vind je nóg meer hoogtepunten. Adembenemende baaien en uitzichten, boomhutten en zelfs een tempel in een grot.

Reizen met kinderen

De meeste eilanden hierboven heb ik bezocht voor de geboorte van de kleine reiziger. Zij is alleen op Nusa Penida geweest. Hoewel ik absoluut geen spijt heb van mijn bezoek aan Nusa Penida met een baby is Nusa Penida niet echt een kindvriendelijke bestemming. Huurauto’s hebben geen kinderstoeltjes terwijl de extra steun fijn is voor kleine kinderen. (Ik heb dit opgelost door de maxicosi vanuit Nederland mee te nemen.) Het eiland is niet ingesteld op kinderwagens. De zee is op de meeste plekken te ruw om in te zwemmen.

Tijdens een volgende reis naar Bali met kind zou ik kiezen voor Gili Air. De witte stranden en rustige zee is ideaal voor kleine kinderen!

Lees meer over Bali met een baby.

Conclusie: Nusa-eilanden of Gili’s?

Zes eilanden, zo verschillend. Nusa Penida is momenteel mijn favoriet, vooral vanwege de veelzijdigheid van het eiland.