Ik houd van Bali, maar de drukte in het zuiden van het eiland ben ik snel zat. De redding is echter nabij: op iets meer dan een half uur varen van Bali liggen drie prachtige eilanden. Nusa Lembongan, Nusa Ceninan en Nusa Penida worden ook wel liefkozend de Nusa-eilanden genoemd.
In alle vroegte word ik opgehaald bij mijn hotel in het hectische Kuta. Na een korte transfer neem ik de boot van Sanur naar Nusa Lembongan. Ik laat Bali even achter me.
In deze blog neem ik jou mee naar Nusa Lembongan. Bezoek zeker ook Nusa Lembongan als je naar Indonesië gaat. Wat te doen op Nusa Lembongan? Hoe reis je het makkelijkste van Bali naar Nusa Lembongan? Dit en meer praktische reistips over bezienswaardigheden, stranden, duiken en overnachten
Voor ik je meer vertel over Nusa Lembongan deel ik eerst een kaart van Nusa Lembongan met een aantal bezienswaardigheden. Het eiland is niet zo groot, de interessante plekken van Nusa Lembongan liggen verdeeld over het eiland.
Hieronder lees je meer over mijn favoriete plekken op Nusa Lembongan.
Mangrove Point aan de noordkant van Nusa Lembongan
Laat ik maar met de deur in huis vallen: Mangrove Point is met stip mijn favoriete plekje op Nusa Lembongan. Hier vind je het rustigste en mooiste strand van Nusa Lembongan. Het zand is wit. De zee is blauwer dan blauw. Aan de horizon kijk je bij helder weer uit op Bali en de Gunung Agung, de meest heilige berg van Bali. En vlak voor de kust van Lembongan Island liggen de mangroven.
Ik lig in een zitzak met een fruitsapje in mijn hand en ik geniet. Echt, zitzakken zijn ineens helemaal hip in Indonesië. Zo fijn!
Varen door de mangroven van Nusa Lembongan
Ik wil meer dan alleen met mijn luie bips in de zitzak liggen. En dat kan bij Mangrove Point. Er zijn veel excursies door de mangroves te boeken. Je kunt er kajakken en suppen. Ik kies voor een boottocht door de mangroven.
Het bootje glijdt geruisloos door het water. Het enige geluid dat ik hoor, is het geluid van de stok die zachtjes in het water plonst. Langzaam duwt de schipper het bootje vooruit. Soms stopt ze om een korte uitleg te geven van wat we zien, maar helaas gaat onze gids niet verder dan het maken van dierengeluiden en het wijzen naar dingen. De uitleg is dus écht kort!
Ik zie baby-barracuda’s, verschillende soorten kreeften en insecten. De wortels in het water bieden bescherming aan allerlei klein grut. Ik hoor vogels en andere insecten. Het zonlicht schijnt door de bladeren van de bomen. De zonnestralen laten speelse figuren achter op het water.
Helaas heb ik bij het plannen van mijn trip naar Mangrove Point niet naar de kentering gekeken. Het is laagwater wanneer ik de mangrovebossen bezoek. Dit betekent dat de boottocht korter is: het water is niet diep genoeg om ver te varen. Het voordeel van laagwater is dat de wortels van de mangroves droog komen te liggen waardoor er extra veel leven te voorschijn komt.
Prijs van de boottocht: 100.000 rp per persoon voor een uur. Mijn boottocht kostte 75.000 rp voor een half uur (op basis van 2 personen).
Hoewel Mangrove Point voor mij het mooiste stukje van Nusa Lembongan is, is er op het eiland veel meer te doen.
Devil’s Tears
Aan de zuidkant van Nusa Lembongan ligt Devil’s Tears. De woeste zee speelt hier dag in dag uit met de ruige kliffen. Door de botsende elementen zijn ondergrondse grotten ontstaan. De krachtige wind laat het water metershoog opspatten terwijl de zon voor lieflijke regenbogen zorgt.
Helaas, de zon laat zich niet zien tijdens mijn bezoek. De wind heeft vrij spel en het water spat hoger dan ooit. Heel spectaculair om te zien.
Duiken en snorkelen op Nusa Lembongan en Nusa Penida
Op Nusa Lembongan en Nusa Penida zijn verschillende duikscholen waar je duik- en snorkeltrips kan boeken. Natuurlijk is het ook mogelijk om een dagtrip te boeken vanuit Bali. Je vertrekt dan ’s ochtends vroeg en je komt eind van de middag terug op Bali.
Nusa Lembongan en Nusda Penida staat bekend om stroming en groot wild. Vele duikers komen om manta’s en mola-mola’s te zien. De bekendste duikstekken zijn Manta Point en Crystal Bay. Deze duikstekken liggen aan de zuidkant van Nusa Penida.
Je kunt niet overal snorkelen op Nusa Lembongan. Op veel plekken is de stroming te sterk. Het is daarom verstandig met een boot op pad te gaan, de schipper kent de stroming. Hij brengt je naar de mooiste plekjes om te snorkelen op Nusa Lembongan.
Tip: Lees meer over snorkelen op Bali.
Hindoes en ceremonies
Net als Bali is Nusa Lembongan hindoeïstisch. In de dorpjes Nusa Lembongan en Jungu Batu liggen tempels waar je een kijkje kan nemen. Met een beetje geluk stuit je op een ceremonie.
Kijken mag, maar houd de afstand gepast. Foto’s maken mag, maar het gebruik van een flitser is heel storend.
Yellow bridge van Nusa Lembongan
Tussen Nusa Lembongan en Nusa Ceningan hangt een gele hangbrug. De smalle beug is een van de attracties van de eilanden. Bovendien is de brug enorm praktisch: het is de enige verbindingsweg tussen de twee eilanden.
De brug is niet geschikt voor auto’s, wel voor voetgangers en tweewielers.
Zeewierplantages op Nusa Lembongan
Vlak bij de Yellow Bridge liggen zeewierplantages, een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de eilanden. Hier wordt zeewier gekweekt en met kleine bootjes geoogst. Wanneer je vanaf de baai naar de plantages kijkt, zie je het wier in het water hangen in mooie geometrische vormen. Heel bijzonder om te zien.
Bij de zeewierplantages zijn er verschillende restaurantjes waar je producten met lokaal zeewier kan kopen als shakes en salades. Ik ben niet hipster genoeg om dit aan te durven.
Het mooiste strand van Nusa Lembongan
Dream Beach, Mushroom Beach. Nusa Lembongan kent vele baaitjes met kleine hagelwitte stranden. Wat een verschil met Bali met zijn kilometerslange donkere strand. Elk strandje is een klein paradijsje.
Bij veel van de stranden is een restaurant waar je iets te eten en drinken kan kopen. Voor een kleine vergoeding krijg je een pool towel en mag je gebruik maken van het zwembad. Soms zit dit zelfs bij je consumptie in. Hallo infinity pool.
Keuzestress: Wat is leuker, de Gili’s of de Nusa-eilanden?
Praktische tips voor een bezoek aan Nusa Lembongan
Vervoer van Bali naar Nusa Lembongan
- Dagelijks gaan er vanuit Sanur en Padangbai op Bali en vanuit de Gili-eilanden bij Lombok boten naar Nusa Lembongan
- De fastboat van Sanur naar Nusa Lembongan doet er 45 minuten over. De precieze vaartijd hangt af van het weer. De vraagprijs is 300.000 rp voor een enkele reis/600.000 rp voor een retour, inclusief gratis pick up en drop off
- LET OP: er worden ook tickets zonder pick up en drop off verkocht. Als je ter plekke een transfer moet regelen, betaal je vaak de hoofdprijs! (Grab haalt je niet op in de haven van Sanur.)
- Het is mogelijk om rond 8 uur een boot naar Nusa Lembongan te nemen en ’s middags rond 16.30 weer terug naar Bali te gaan. Deze dagtrip naar Nusa Lembongan is erg populair bij backpackers
- Budget optie: neem de public boat vanuit Padangbai
- Luxe optie: een eendaagse cruise naar Lembongan, bijvoorbeeld met de Lembongan Island explorer
Vervoer van Gili naar Nusa Lembongan
- De boottocht van Gili Trawangan naar Nusa Lembongan duurt ongeveer 3,5 uur
- Je kunt een open ticket boeken van Gili T – Nusa Lembongan – Bali
Vervoer naar Nusa Penida:
- Er gaan dagelijks speedboten van Sanur naar Nusa Penida, bijvoorbeeld met Caspla Bali. De prijs bedraagt ongeveer 500.000 rp voor een retour
- Budget optie: Wil je goedkoop van Bali naar Nusa Penida? Vanuit Pelabuhan Tribuana (bij Kusumba) gaan meerdere boten per dag. De prijs bedraagt 100.000 rp. Er rijden geen shuttle busjes naar de haven, maar je kan een Grab nemen
- Vanaf de gele brug gaan boten van Nusa Lembongan naar Nusa Penida.
Vervoer op Nusa Lembongan:
- De makkelijkste manier om je te verplaatsen op Nusa Lembongan is per scooter. Deze huur je voor 70.000 rp/dag. Dit watje durft helaas niet te rijden….
- Liever fietsen? Fietshuur begint bij 30.000 rp/dag. Fietsen zijn te huur bij de haven
- Neem voldoende water mee als je gaat fietsen of lopen, het landschap is heuvelachtig en de wegen zijn steil
- Er zijn geen normale taxi’s, wel open bemo’s. Deze zijn vrij prijzig: een ritje naar de andere kant van het eiland kost 150.000 rp. Een excursie van twee uur vanuit de haven kost ongeveer 700.000 rp voor twee personen
- Je kan ook excursies boeken naar de buureilanden Nusa Ceningan en Nusa Penida
Verblijf op Nusa Lembongan
- Sommige accommodatie op Nusa Lembongan zit snel vol in het hoogseizoen. Boek daarom op tijd als je een sterke voorkeur hebt
- Prijzen op Nusa Lembongan liggen hoger dan op Bali
- Ik overnachtte in Warisan Villa. Ruime kamer, mooie buitenbadkamer en sfeervolle tuin met zwembad. Op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden van het eiland