Olifanten in Sri Lanka: een kritische noot

Je zult ze beslist tegenkomen tijdens je vakantie: olifanten in Sri Lanka. De olifant is ingebed in de cultuur en het toerisme van Sri Lanka. Bij tempels en bezienswaardigheden worden olifanten afgebeeld en jaarlijks willen duizenden toeristen olifanten spotten tijdens hun Sri Lanka reis. De mens geniet van het bijzondere dier, maar geniet de olifant wel? Een blog over de keerzijde van de medaille.

Rijden op olifanten in Sri Lanka

Om met de deur in huis te vallen: het rijden op een olifant is dierenmishandeling. Een olifant LIJKT groot en sterk, maar de rug en de nek van een olifant zijn er niet voor gemaakt om een aantal volwassen mensen in een mandje te dragen.

Bovendien zal een olifant niet zomaar uit zichzelf mensen op zijn rug laten rijden. De olifant moet eerst worden getemd. Dit gebeurt op jonge leeftijd. Het temmen van olifanten gaat er hardhandig aan toe: de olifant wordt tot bloedens toe geslagen en geprikt.

Het rijden op een olifant in Sri Lanka (of waar dan ook!) is not done. Helaas is het nog altijd mogelijk, bijvoorbeeld in de omgeving van Lion’s Rock in Sigiriya of in de omgeving van Kandy.

Ga niet rijden op olifanten in Sri Lanka en betaal niet om met een olifant op de foto te mogen. Zo houd je deze gruwelijke vorm van toerisme en het uitbuiten van olifanten in Sri Lanka in stand.

Olifanten spotten in Minneriya

Het is natuurlijk het mooiste om olifanten in het wild te zien. Dat kan in het zuiden van Afrika, maar ook Minneriya National Park in Sri Lanka. Aan het eind van de middag komen olifanten samen om te drinken. Met een beetje mazzel zie je tientallen olifanten bij elkaar. Hoe gaaf is dat!

Lees meer over Minneriya en Dambulla.

Op safari in Sri Lanka

Een safari in Minneriya National Park is niet echt goedkoop. Een jeepsafari voor een ochtend of middag kost ongeveer honderd euro. Dit is de prijs voor de jeep met gids, de brandstof plus toegang tot het park voor twee personen. De prijs per persoon daalt wanneer er meer mensen in een jeep zitten. (Kinderen zijn trouwens gratis tijdens een safari in Sri Lanka.)

Ik bezocht Minneriya in de zomer van 2017. Op het drukte moment stonden er ongeveer vijftig jeeps rondom een kudde drinkende olifanten. De olifanten hadden de vrijheid om weg te lopen, maar je zag aan de dominante mannetjes dat ze de drukte niet waardeerden.

Maak niet dezelfde fout als ik. Neem je verantwoordelijkheid. Meer mensen in een jeep is goed voor je portemonnee, maar ook voor de olifanten. Hoe minder jeeps er rijden, hoe minder de dieren gestoord worden en hoe duurzamer de safari is. Helaas werken niet alle safaribedrijven in Sri Lanka op een duurzame manier. Iedereen krijgt bij het boeken een eigen jeep. Je kunt daarom het beste al bij je hotel/hostel op zoek gaan naar een aantal medereizigers en dan samen boeken.

Wil je olifanten spotten in het zuiden van Sri Lanka? Kijk dan vooral eens naar deze ecolodge in de wildernis bij Wellawaya.

Meer wildlife spotten in Sri Lanka? Dat kan onder andere in Yala National Park. Met een beetje geluk zie je daar naast olifanten een luipaard!

Het olifantenweeshuis Pinnawala bij Kandy

Vlak bij Kandy ligt een olifantenweeshuis. Hier worden olifanten verzorgd en bezoekers kunnen de dieren voeren en wassen. Op het eerste gezicht lijkt dit wellicht een mooi initiatief, maar wist je dat olifanten zich prima zelf kunnen wassen?

Sommige olifanten zijn helemaal geen wees. Steeds vaker worden jonge olifanten weggehaald bij de moeder om op de zwarte markt te worden verkocht.

De olifanten in Pinnawala liggen vaak aan kettingen, en de mahout leidt de olifanten met een puntige stok. Een show voor toeristen die niks te maken heeft met wilde olifanten!

Heilige olifanten in Sri Lanka

De moeder van Sidharta droomde van een witte olifant. En toen was ze zwanger.

Olifanten zijn niet weg te denken uit het boeddhisme in Sri Lanka. Heel veel tempels zijn met olifanten gedecoreerd. Maar soms zie je ook levende olifanten bij een boeddhistische tempel. Deze olifanten zijn niet getraind ter vermaak van toeristen op Sri Lanka, maar maken deel uit van de lokale cultuur.

Deze heilige olifanten krijgen goed te eten en te drinken en worden (naar omstandigheden) goed verzorgd. Maar het blijven gedomesticeerde olifanten die van hun vrijheid beroofd zijn! Vaak liggen de olifanten aan een ketting met een zeer beperkte bewegingsvrijheid.

Olifanten en dansers tijdens de Perahera in Kandy

Eind juli/begin augustus vindt jaarlijks de Perahera plaats. Een groot festival in Kandy ter ere van de tand van Boeddha. Tijdens dit festival is er een imposante parade met honderden dansers, vuurspuwend en muzikanten. Maar helaas lopen er ook olifanten mee: olifanten in mooie glimmende gewaden met felle lampjes op hun hoofden.

Srilankanen komen vanuit het hele land naar Kandy om het festival bij te wonen. Daarnaast worden er ook dure tribuneplaatsen verkocht aan een handjevol toeristen.

Moet je als toerist de Perahera boycotten? Een lastig dilemma. Het festival is meer dan olifanten alleen. Het festival is niet opgezet voor toeristen, maar is een deel van de lokale cultuur. Er zijn dure tribuneplaatsen te koop, maar je kun ook gratis naar de parade kijken. Je geeft dan geen geld uit aan een evenement met gevangen olifanten.

Het aantal olifanten dat meeloopt tijdens de Perahera is de afgelopen jaren al gereduceerd, hopelijk wordt dierenwelzijn de komende jaren (nog) belangrijker! En dan niet alleen in Kandy, maar overal in Sri Lanka.