Ontdek de tempels van de historische stad Anuradhapura

De historische stad Anuradhapura is een van de oude hoofdsteden van Sri Lanka. Hier liggen tientallen oude tempels en dagoba. De ene bezienswaardigheid in Anuradhapura is nog mooier dan de ander. Kiezen is verliezen – het liefst zou ik al die mooie historische plekken bezoeken!

In deze blog lees je alles wat je moet weten om je bezoek aan Anuradhapura te plannen. 

De tempels van de historische stad Anuradhapura

Grof gezegd kun je Anuradhapura indelen in vier groepen tempels. Iedere groep heeft zijn eigen kenmerken en bijzonderheden. Een combinatieticket voor deze vier groepen tempels kost US$25.

Anhayagiri klooster complex

Het Anhayagiri klooster is een van de hoogtepunten van Anuradhapura. Het oude klooster is maar liefst 2000 jaar oud.

De Anhayagiri dagoba is een fraaie dagoba met prachtige reliefs. In de dagoba ligt een boeddha: deze kun je bekijken. Ook in de Ratnaprasada zijn mooie relfëfs te vinden, al is er van het oorspronkelijke paleis niet zo veel meer over.

Vlak naast het Anhayagiri klooster ligt een van de mooiste maanstenen van Sri Lanka. Deze staan beval gedetailleerde afbeeldingen van veel verschillende dieren, waaronder natuurlijk de heilige olifant.

Jetavanarama complex

Jetavanarama ligt in het oosten van Anuradhapura. De Jetavanarama dagoba valt meteen op. Oorspronkelijk was deze dagoba maar liefst 120 meter. Tegenwoordig staat er nog ‘maar’ 70 meter overeind.

Naast de Jetavanarama dagoba liggen resten van een oud klooster. Hier woonden ooit drieduizend monniken. Binnen het complex ligt ook een museum.

Mahavihara complex

Mahavihara is het hart van de historische stad Anuradhapura. Hier vinden bijna dagelijks ceremonies plaats. Als toerist ben je welkom om een kijkje te nemen bij de kleurrijke spektakels.

Het Mahavihara complex is gebouwd tussen de derde en elfde eeuw. Binnen het complex liggen diverse dagoba’s. Tussen de dagoba’s liggen verscholen in het groen resten van historische vijvers en ruïnes van paleizen.

De citadel

De citadel van Anuradhapura is ongeveer duizend jaar oud. Op sommige plekken zijn nog resten van de oude ommuring te zien. Deze vallen echter een beetje in het niet tussen alle pracht en praal van Anuradhapura.

Binnen de citadel ligt het koninklijk paleis en de Dalada Maligawa.

Er is ook een aantal losse tempels.

Keuzestress: Anuradhapura in één of twee dagen?

Anuradhapura in één dag

Wanneer je niet zo van tempels houdt of weinig tijd hebt, is een dag genoeg voor de hoogtepunten van Anuradhapura. Zeker wanneer je een tuktuk huurt die je langs de bezienswaardigheden van Anuradhapura kan rijden.

Daarna kun je met de tuktuk naar de citadel. Onderweg passeer je een oude vijver waar aapjes rondhangen. Hier ligt ook het Anhayagiri kloostercomplex met een van de mooiste maanstenen van Sri Lanka en prachtiger muurreliëfs met afbeeldingen van dieren, boeddhistische en hindoeïstische goden.

Anuradhapura in twanee dagen

Heb je net als ik het geluk dat je langer dan een dag in Anuradhapura mag blijven? Dan kun je de eerste dag de drie grote tempelcomplexen bekijken (of een deel ervan). De tweede dag kun je je vermaken bij de citadel, de paleizen (deze moeten officieel op dezelfde dag als de grote tempels, maar er wordt niet echt gecontroleerd) en de Mirisavatiya dagoba. Je kunt de dag rustig afsluiten bij een van de meren.

Natuur in Anuradhapura

De meeste – zo niet alle – toeristen bezoeken Anuradhapura voor de tempels. Een wandeling langs de meren van Anuradhapura is een fijne afwisseling aan het eind van de dag. Met een beetje geluk zie je de zon in het water zakken.

Basawkkulama is een populair meer onder de locals. Aan de rand van het water worden versnaperingen verkocht. Als je fiets langs de bezienswaardigheden van Anuradhapura, stuit je vanzelf op dit mooie meer.

Perimiyankulama is een verborgen meer zonder faciliteiten. Het pad naar het meer toe is op sommige plekken nauwelijks breed genoeg genoeg voor een voetganger, laat staan dat hier bussen locals te vinden zijn. Het meer is populair bij vogels in Sri Lanka, waaronder ijsvogels.

Praktische tips voor Anuradhapura

  • Een combinatieticket voor de historische stad Anuradhapura en de meeste bezienswaardigheden van Anuradhapura kost US$ 25. Dit ticket is slechts één dag geldig. Alleen als je vroeg vertrekt en eigen vervoer hebt, kun je alle bezienswaardigheden binnen dit ticket op één dag bezoeken
  • Tickets worden gecontroleerd bij de hoofdingang van de tempels en bij de musea. Soms kun je via de zijingang gratis naar binnen. (Dit is uiteraard niet de bedoeling.)
  • Voor een aantal dagoba’s moet je een apart kaartje kopen. Reis je met een krap budget? Dan kun je focussen op deze tempels. Je kunt dan de bekende bezienswaardigheden niet in, maar je ziet ze uiteraard vanaf een afstandje liggen vanaf de openbare weg.
  • Bij het treinstation van Anuradhapura en in de hoofdstraat van het stadje zijn tuktuks te vinden die je rond kunnen rijden langs de tempels van Anuradhapura
  • Sommige hotels bieden fietsen aan. Hiermee kun je de historische stad Anuradhapura zelf ontdekken

bezienswaardigheden sri lanka

Accommodatie in Anuradhapura

Het nieuwe centrum van Anuradhapura is een levendig stadje met vele winkeltjes, eetgelegenheden, pinautomaten en plekken om te slapen. Ik vind het te druk, en kies daarom een slaapplek net buiten de oude stad.

Ik heb in Sri Lanka op veel mooie en bijzondere plekken geslapen. Twin Block Nature Resort is absoluut een van mijn favorieten. De kamers liggen midden in de natuur, soms zie je vanuit je bed een aapje lopen. De kamer heeft aan beide kanten openslaande deuren en is lekker licht. De badkamer is van alle gemakken voorzien, en er is een buitendouche.

Twin Block Nature Resort ligt niet in de buurt van restaurantjes.Als je het vooraf aangeeft, wordt er voor je gekookt. Prijzen voor maaltijden zijn heel schappelijk, en je hoeft niet bang te zijn dat er weinig variatie is.

Ontbijt en diner vinden plaats in de tuin. Deze is ’s avonds sfeervol verlicht met kaarslicht.

Het hotel biedt gratis fietsen aan voor gasten om de historische stad Anuradhapura te ontdekken. Men kan je ook helpen met vervoer naar het station of een excursie maar Mihintale.

Vanuit Anuradhapura kun je ook de andere tempels van de culturele driehoek bezoeken.