Alleen naar Dubai? Ervaringen en tips voor soloreizigers

De stad Dubai heeft alles in huis voor een strandvakantie, een (verlengde) stopover in het Middenoosten of een veelzijdige stedentrip. Twijfel je over een reis naar Dubai als vrouw alleen? Ik ging een week op vakantie naar Dubai en Abu Dhabi en ik genoot van de oosterse bazaars, bijzondere architectuur, lekker eten en de woestijn. 

Als vrouw alleen naar Dubai

De pandemie lijkt voorbij en de wereld gaat langzaam open wanneer ik een mail van Etihad krijg. Ik moet voor datum X mijn Etihad credit verzilveren anders ben ik mijn geld kwijt. Wat?! Al snel realiseer ik me dat mijn tegoed bij lange na niet genoeg is om opnieuw drie tickets naar Indonesië te boeken. Wat nu?

“Waarom niet naar Dubai?”, stelt mijn man voor. Hij heeft geen zin om mee te gaan.

De vliegtickets zijn snel geboekt, ik ga in de herfstvakantie naar Dubai. In mijn eentje. In deze blog lees je mijn ervaringen als vrouw alleen naar Dubai, de leukste bezienswaardigheden in Dubai en veel andere tips voor je vakantie.

Rove City Walk: slapen in Dubai met uitzicht op de Burj Khalifa

Het grote voordeel van alleen naar Dubai reizen is dat ik kan doen waar ik zelf zin in heb. Een van de dingen die hoog op mijn lijstje staat is een bezoek aan de Dubai Fontein in de avond. Er is dan een spectaculaire sound en light show.

Ik boek een kamer in Rove City Walk voor mijn vakantie naar Dubai in oktober. Het hotel ligt op loopafstand van de MRT en vanuit mijn raam kan ik een glimp opvangen van de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Via Get Your Guide kun je een ticket boeken om het gebouw te bezoeken, maar daar heb ik geen zin in. Ik wil de toren ZIEN en hoef er niet in.

Ik voel me meteen thuis in Rove City Walk. De kamer is ruim genoeg voor een persoon. De inrichting is hip met leuke muurschilderingen en de bedden zijn zeer comfortabel. In de zomer staat een kleine bureau, wat ik al snel inruil voor het fijne restaurant annex werkruimte beneden.

Wanneer je alleen op vakantie gaat, dan diner je alleen. Vaak heb ik dan het idee dat iedereen naar me kijkt. Hier niet – tussen de gezinnen zitten soloreizigers en digital nomands met hun laptops open. De sfeer is goed en het eten is voortreffelijk.

’s Avonds bezoek ik de Sound and Light Show bij de Dubai Mall, dit is slechts een korte wandeling.

Woestijntrip Dubai

Misschien heb je het al gezien, tijdens mijn stedentrip naar Dubai boek ik een kameelsafari in de woestijn. Ik word verwend met Arabische lekkernijen, heerlijk eten, oosterse dans en ik knuffel met lieve kamelen.

Wil jij ook je citytrip naar Dubai combineren met de leegte van de woestijn? In deze blog lees je mijn ervaringen.

Je kunt natuurlijk ook meteen online een plekje reserveren, bijvoorbeeld hier of hier. De laatste organisatie accepteert ook soloreizigers.

Hop-on-hop-off bus Dubai

Dubai heeft een goed en MRT-netwerk. De metro is betaalbaar, netjes en punctueel. Er rijdt zelfs een metro naar Dubai Airport.

Dubai heeft niet overal een goede infrastructuur voor voetgangers, de metrostations liggen niet bij alle bezienswaardigheden om de hoek. Ik besluit daarom een pas te kopen voor de hop-on-hop-off bus van Dubai. Leuke bijkomstigheid: het ticket voor de hop-on-hop-off bus is geldig in de bekende rode bussen én in sommige attracties van Dubai als Atlantis Dubai en The Lost Chamber. Daarnaast kun je met je buskaartjes ook een river cruise maken (aanrader!) of een korte tocht maken naar de woestijn van Dubai.

Big Bus Tours en City Sightseeing Dubai rijden ongeveer dezelfde route. Ik kocht een meerdaags ticket via Big Bus Tours, maar afhankelijk van de duur van je stedentrip en wat je wilt doen in Dubai past een ander ticket misschien beter bij jou. De globale route langs te bezienswaardigheden van Dubai is hetzelfde, de geldigheidsduur en extra’s in Dubau (en Abu Dhabi) verschillen.

Hier kun je bustickets door Dubai vergelijken en boeken.

Dubai Marina en Palm Jumeirah

De bezienswaardigheden van Dubai Marina en Palm Jumeirah zijn niet zo makkelijke te bereiken met de metro. Logisch, dit was een aantal jaar geleden nog zee.

Ik stop bij Dubai Marina uit de bus. Het is ochtend en het is nog relatief cool. De straten ogen ietwat verlaten wanneer de eerste winkeltjes hun deuren openen. Ik loop langs Ain Dubai en de Dubai Super Trees. Ik geniet van het uitzicht op uitzicht op de kustlijn van Dubai. Via een voetgangersbrug loop ik naar Dubai Marina. Toeristen die een strandvakantie in Dubai vieren slaan hun handdoekje uit en de eerste jetski’s worden gestart.

Er zijn niet veel plekken waar je kunt wandelen in Dubai, de promenade bij Dubai Marina Walk is een fijne plek.

Ik rijd verder naar het iconische Palm Island. Het eiland heeft de vorm van een palmboom en staat bekend om zijn chique hotels en luxueuze internationale restaurants. Aan het uiteinde van de palmboom ligt de Atlantis Mall en het fameuze Atlantis-Palm Hotel. Hier ligt ook The Lost Chamber, een reusachtig aquarium gehuisvest in een enorme rotskamer. Volgens vele is dit een unieke attractie in Dubai.

Het aquarium is mooi opgezet, maar toch had ik er meer van verwacht. Het aquarium is erg druk en veel mensen zijn drukken met het maken van selfies dan met visjes kijken.

Wil je naar Atlantis Dubai? Boek dan hier een kaartje om voorkom dat je lang in de rij moet staan. Je kunt ook een ticket voor de hop-on-hop-off bus kopen, op vertoon van je busticket kun je eenmalig het aquarium bezoeken.

Het strand van Palm Jumeirah is alleen toegankelijk voor hotelgasten.

Atlantis Dubai mall

Souk Madinat Jumeirah en Burj Al Arab

Terwijl de bus verder rijdt luister ik met een half oor naar de aanwezige audioguide. Om me heen zie ik grote wooncomplexen, kunstmatige oases met groene palmbomen en bouwplaatsen met hoge kranen. Over een aantal jaar zullen hier nóg meer wolkenkrabbers staan.

Ik stap de bus uit bij de Souk Madinat Jumeirah. Deze shopping mall is gebouwd in traditionele Arabische stijl met palmbomen en waterpartijen. Met een Arba kun je door het hele winkelcentrum varen met uitzicht op het zeilvormige Burj Al Arab-hotel in de verte.

Souk Madinat Jumeirah lijkt op een Oosterse bazaar zonder de gebruikelijke chaos. Hier worden veel souvenirs, woonaccessoires en traditionele kleding als djellaba’s verkocht. De kwaliteit is hoog en de prijzen navenant.

Kledingadvies Dubai

Als vrouw alleen in een moslimland wil ik niet meer opvallen dan nodig. Maar dat betekent niet dat ik in een djellaba ga lopen!

Ik pas me enigszins aan aan de lokale cultuur en ik draag een broek of jurk die minimaal tot op de knie komt. Ik zorg dat mijn schouders bedekt zijn en dat mijn shirtje geen diep decolleté heeft. Je hoeft in de Verenigde Arabische Emiraten alleen in een moskee een hoofddoek om en eventueel een djellaba aan. Deze kun je meestal lenen of huren bij de ingang van de moskee.

Op publieke stranden als Dubai Marina kun je gewoon in bikini lopen. Dat kan ook bij het zwembad van je hotel.

Ook voor mannen is het gepast om schouders en knieën te bedekken.

Sky Views Observatory

Dubai is een stad met veel hoogbouw, wat uitnodigt om de stad ook vanuit de lucht te verkennen. Er zijn veel uitzichtpunten in Dubai, waarvan de Burh Khalifa de bekendste is. Ik koos echter voor Sky Views Observatory. Vanuit deze toren bij de Dubai Mall heb je uitzicht over de Burj Khalifa (yeah!), Dubai Fountain en nog veel meer bezienswaardigheden van Dubai.

Het Sky Views Observatory is meer dan een uitzichtpunt. Er is een glazen glijbaan en de buitenkant van het gebouw (van de 72ste naar de 71ste verdieping) en een glazen loopbrug. 

Tip: Wanneer je het uitzichtpunt aan het eind van de middag bezoekt, kun je de zon langzaam achter de horizon zien verdwijnen en de lampen in de stad aan zien gaan. 

Bezienswaardigheden Old Dubai

Ik vind Dubai een heerlijke bestemming voor een stedentrip in de herfstvakantie. Maar Dubai heeft ook een hoog Efteling-gehalte en dat is iets wat me een beetje tegen staat. Een halve eeuw geleden was deze metropool niet meer dan een klein vissersdorp in de woestijn. Dubai ontwikkelt zich enorm snel en het eind is nog lang niet in zicht.

In Old Dubai vang je een glimp op hoe de emiraten er uit hebben gezien voor het land in de ban van olie raakte. In de historische wijken van Dubai dwaal ik over traditionele markten en proef ik authentieke gerechten. Gebouwen van gips en koraal zijn teruggebracht in hun oude staat, compleet met iconische windtorens. Op de bazaar proberen verkopers souvenirs te slijten, waaronder kleurrijke sjaals en geurende kruiden en specerijen. De straten rondom het Al Fahidi Fort worden gedomineerd door toeristen.

Voor een paar Dirham steek ik de rivier over naar het échte oude Dubai rondom het Sabkha Bus Station. De panden zijn minder mooi en er hangt een andere sfeer: hier kopen de inwoners van Dubai hun producten, van elektronica tot bezems en schoolboeken.

Goud en kruiden

De hop-on-hop-off bus stopt ook in deze omgeving. De meeste mensen laten de lokale bazaar links liggen en snellen direct naar de bekende souqs op deze oever van de rivier. Dat zijn de Spice Souq en de Gold Souq.

De Spice Souq vind ik niet echt leuk. Natuurlijk, de markt met zijn torens van specerijen is een bekende bezienswaardigheid in Dubai. De markt is prachtig om te zien. De verkopers zijn echter opdringerig in vergelijking met andere plekken en dat vind ik niks.

De Gold Souq is een grappige plek om doorheen te lopen. De sierraden glimmen je van alle kanten tegemoet. Zonder iets te kopen en zelfs zonder ergens naar binnen te gaan doorkruis ik de markt. Zonder iets te kopen stap ik in een dhow, die me terug naar het hotel brengt.

Slapen in het oude Dubai

Ik check uit in het nieuwe Dubai en ik verhuis naar een leuk hotel in het oude Dubai. Het hotel ligt pal aan de rivier. De kamer is ingericht in een sfeer van duizend-en-eeuw-nacht, compleet met houten hemelbed. Wanneer ik de luiken opensla kijk ik uit gebouwen van zandsteen en zie ik de silhouetten van de iconische skyline van Dubai. Het contrast is enorm.

Tip: Heritage Home Guest House is een fijne plek om de bezienswaardigheden van Old Dubai te ontdekken.

Dubai River Cruise

Na een goede nachtrust besluit ik een river cruise te maken over de Khor Dubai, de rivier die Dubai doorkruist. Onder het genot van een drankje zie ik de zandstenen gebouwen langs de rivier. Talrijke dhows varen af en aan. Wanneer we verder landinwaarts varen worden de klassieke gebouwen meer en meer afgewisseld door moderne architectuur. De boot keert om en vaart terug naar Al Seef.

Dagelijks zijn er diverse boottochten over de rivier. In de avond zijn er zelfs dinner cruises met live entertainment. Mijn boottocht is inbegrepen bij mijn ticket voor de hop-on-hop-off bus, wel zo makkelijk!

Boek hier eenvoudig je kaarten voor de Bigbus online

Eten in Dubai

Als vrouw alleen reizen naar Dubai? Geen enkel probleem! Steeds meer mensen gaan op vakantie naar Dubai en er lopen veel dames zonder hoofddoek. Ik val nauwelijks op als vrouw alleen. Ik zal in mijn eentje zelden uitgebreid dineren – dat vind ik ongezellig. Onderstaande plekken zijn een aanrader voor soloreizigers. Uiteraard kun je hier ook lekker eten als koppel of tijdens je trip naar Dubai met kinderen.

Rove City Walk

Ik tipte hem hierboven al. Het restaurant van Rove City Walk is gezellig ingericht en heeft een voortreffelijke kaart. Tussen de gezonde smoothies en gerechten met vlees en vis staan ook een aantal vegetarische en vegan opties.

Bluebarjeel restaurant

Langs de rivier in het oude Dubai ligt het Bluebarjeel restaurant. Tijdens mijn bezoek aan Dubai in de herfstvakantie is het goed vertoeven op het terras aan het water. Ik geniet van de verlichte bootjes die voorbij varen.

XVA Café

Verscholen in het doolhof van straten tussen de bezienswaardigheden van Dubai ligt het knusse XVA Café. Midden op de overdekte patio van het café-restaurant staat een statige oude boom. Op de kaart staan veel verschillende gerechten. Terwijl ik smul van een vegetarische wrap met avocado en frietjes van zoete aardappel bewonder ik de kunstwerken op de muren om me heen.

Een weekje naar Dubai: slapen in de oude of in de nieuwe stad?

Ik reis naar Dubai met alleen handbagage en hoef niet veel in te pakken en mee te zeulen wanneer ik wissel van hotel. Ik heb op twee plekken in de stad geslapen én in de woestijn en dat zou ik bij een volgende trip naar Dubai weer doen! Door op meerdere plekken te overnachten heb ik een goed beeld van de stad gekregen en heb ik leuke plekjes kunnen ontdekken.

Als ik één hotel zou moeten kiezen dan zou ik weer voor een hotel in de omgeving van Dubai Mall gaan. Door de centrale ligging ben je snel op het vliegveld van Dubai op de bus naar Abu Dhabi. De bezienswaardigheden van Dubai kun je bereiken met de metro en ook de hop-on-hop-off bus van Dubai stopt vlak bij het hotel.

Dit zijn mooie hotels om te overnachten in Dubai:

Omgeving Dubai Mall

  • Rove City Walk – fijn hotel met zwembad en uitzicht op de Burj Khalifa. Op loopafstand van Dubai Mall en gratis shuttle naar het strand
  • MSH Holiday Homes – (relatief) goedkoop appartement bij Dubai Mall

verkoper old dubai

Old Dubai

Dubai Marina

  • Rove Dubai Marina – hotel met zwembad bij het strand in een van de levendigste en spectaculairste wijken van Dubai
  • Atlantis, the Palm – luxe hotel op een van de meest bijzondere plekken in Dubai

Beste reistijd Dubai

In de zomer is het erg warm in Dubai. Na twee keer een stopover in de zomermaanden voelt het als een verademing om in oktober naar Dubai te reizen. In de herfstvakantie is het warm en zonnig, maar niet zó warm dat ik niks kan ondernemen. Wat mij betreft is het najaar de beste reistijd voor Dubai (al is het in het voorjaar natuurlijk ook heel comfortabel.)

Vliegen naar Dubai

Een directe vlucht van Amsterdam naar Dubai duurt 6,5 uur.

Tijdens mijn stopover in vlieg ik met Emirates naar Dubai (en verder naar Bali). Mijn ervaringen met Emirates zijn positief: het personeel is vriendelijk, de service is goed en je hebt voldoende beenruimte in het vliegtuig.

Je kunt ook vliegen met Transavia naar Dubai. Ideaal voor een een stedentrip in het Midden-Oosten!

Hier lees je alles wat je moet weten voor een stopover in Dubai.

Afstand Abu Dhabi naar Dubai

Tijdens mijn vakantie naar Dubai en Abu Dhabi vlieg ik met Etihad naar de Verenigde Arabische Emiraten. Ik heb gekozen voor een open jaw ticket: op de heenweg vlieg ik naar het emiraat Abu Dhabi en op de terugweg vertrek ik vanuit het emiraat Dubai. De afstand tussen die twee bedraagt slechts 150 kilometer: ik neem daarom niet een vliegtuig maar de Etihad shuttle bus van Dubai naar Abu Dhabi.

De Etihad bus is een luxe bus met Wifi aan boord. De bus vertrekt vanuit het Al Wasl Center op loopafstand vanaf Dubai Mall. (Mits je niet veel bagage hebt, anders kun je beter een taxi nemen.)

Omdat ik mijn Etihad Credit op MOET maken vlieg ik businessclass van Abu Dhabi naar Nederland. Jammer dat het zo duur is, want businessclass met Etihad is me goed bevallen. Hallo flat bed.

Het is zuur dat ik mijn reis naar Indonesië in 2020 heb moeten annuleren. Het is jammer dat ik geen geld terug kon krijgen. Maar eerlijk is eerlijk: mijn soloreis naar Dubai is goed bevallen.