De opgravingen van Herculaneum bij Napels

Reis je naar het zuiden van Italië? Plan dan een bezoek aan het Herculaneum bij Napels en Pompeiï. Deze historische bezienswaardigheden mag je niet missen!

herculaneum bij napels

In jaar 79 naar Christus barstte de vulkaan de Vesuvius uit, wat leidde tot een allesverwoestende stroom van lava en modder. Regen van as daalde over de stad Pompeii neer, terwijl het nabijgelegen Herculaneum werd bedolven over een stroom van lava en modder. De steden spreken tot mijn verbeelding: ze kwamen regelmatig voor tijdens de teksten die ik ooit moest vertalen op het gymnasium.

Eerlijk is eerlijk, ik heb niet veel opgestoken van die lessen Latijn. Vertalen vond ik een ramp, het zijn de oude verhalen die het vak enigszins draaglijk maakten.

Tip: Geen zin in lange rijen? Boek hier een ticket voor het Herculaneum bij Napels met snelle toegang. Hiermee bespaar je tijd én geld!

tempel in het herculaneum bij napels

De trein terug in de tijd

Ik twijfel. Ga ik eerst naar Herculaneum of eerst naar Pompei? Wanneer de trein het station van Ercolano inrolt, de nieuwe naam voor de stad van de opgravingen, besluit ik impulsief eerst naar Herculaneum te gaan. De stad is wat compacter en ik hoop op deze manier de grote stroom toeristen achter me te laten. Ik zwaai hen nog even uit wanneer de boemeltrein zijn weg vervolgt naar Pompeiï.

skelet in het herculaneum

Herculaneum bij Napels

Het is even zoeken, maar na de helft van de stad Ercolano gezien te hebben vind ik eindelijk de ingang van de opgravingen van Herculaneum, een stad uit de oudheid. Het is slecht weer, volgens de meneer bij de kaartverkoop, dus de normale ingang is gesloten. Ik haal mijn schouders op en geniet van de voorjaarszon. Geen wolkje aan de lucht.

De ingang van het oude Herculaneum bij Napels ligt een stuk hoger dan de opgravingen zelf. Logisch: door de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius werd de Romeinse stad door een laag van bijna twintig meter lava en as bedekt. Pas eeuwen later werd het oude Herculaneum bij toeval ontdekt. Inmiddels zijn de opgravingen in volle gang en is ongeveer eenderde van de stad blootgelegd en opengesteld voor publiek.  

Stad aan zee

Herculaneum was een oude vissersstad, er woonden ten tijde van de vulkaanuitbarsting ongeveer 4000 mensen. De meesten van hen overleefden de ramp, maar hun stad was in één keer verwoest. Alleen de havenwerkers overleefden de ramp niet, hun skeletten vind je terug bij de oude scheepswerven.

Herculanuem ligt niet meer aan zee, al zie je als je goed kijkt vanuit de rand van de stad het blauw van de Middellandse zee schitteren in de verte. Sinds de vulkaanuitbarsting ligt de zee kilometers verderop. Nieuw land, inmiddels bewoond. Aan de horizon prijkt nog steeds de Vesuvius, de aanstichter van het kwaad.

Hoofdstraten met grote plette keien. Colonnades met marmeren zuilen. Huizen van bakstenen en prachtige muurschilderingen. Zelfs de houten kozijnen van ramen en dakbalken zijn bewaard gebleven na de vulkaanuitbarsting. En de mozaïeken, prachtige gekleurde mozaïeken met veel details.  

Herculaneum is niet de eerste Romeinse stad die ik bezocht, maar nergens waren de huizen zo goed intact als bij deze opgravingen net buiten Napels. De kruiken om eten warm te houden. De fonteintjes in de badhuizen. De trappen naar de hoger gelegen etages. Ja, oude inwoners van Herculaneum hadden niet genoeg aan één woonlaag. En terwijl in de meeste resten van Romeinse steden de bovenverdiepingen compleet zijn verwoest of weggevaagd door de tand des tijds, staan de woningen in Herculaneum nog fier overeind.

mozaiek in het herculaneum

Pompeii: een grote teleurstelling

Vanuit het Herculaneum rijdt een directe trein naar Pompeii. Toen ik daar ongeveer anderhalf uur voor sluitingstijd aankwam kreeg ik te horen dat ik nét een paar minuten te laat zou zijn om naar binnen te gaan. “Want Pompei is gevaarlijk”. Schiet mij maar lek, tientallen mensen lopen tussen de opgravingen en ik mag vanwege gevaar niet naar binnen?

Mensen uit Japan, Duitsland en Nederland zijn afgesnauwd door personeel. De woorden “it’s all your fault” dreunden nog lang na in mijn hoofd. Ik heb een naar gevoel aan mijn bezoek aan Pompeii overgehouden, van een hoogtepunt van Italië naar een dieptepunt in luttele minuten. 

pompei bij napels

Bij deze de enige foto van Pompeii die ik gemaakt heb. Gewoon voor het idee.

Tip: Wil je het Herculaneum en Pompeii bezoeken als dagtrip vanuit Napels? Dan is het misschien een goed idee om een excursie te boeken waarbij óók vervoer, gids en entreetickets zijn geregeld. Zo voorkom je de teleurstelling die ik heb gehad….

Het Herculaneum of het Pompeii bezoeken?

Helaas kan ik niet uit eigen ervaring spreken, omdat ik Pompeii alleen vanaf de buitenkant gezien heb. Er is echter een reden dat ik eerst naar het Herculaneum ben gegaan. Deze oude stad is namelijk minder druk en de gebouwen en mozaïeken zijn beter bewaard. Dat is voor mij een grote plus!

gele bloem

Praktische tips voor een bezoek aan Herculaneum

  • Vanuit het station van Napels gaat een directe trein naar het Herculaneum (en Pompeii). Deze trein gaat twee keer per uur
  • Er staan informatieborden bij het Herculaneum, maar je kan ook kiezen voor een audioguide in verschillende talen
  • Het Herculeum ligt op loopafstand van het treinstation.
  • Tussen het station en de opgravingen liggen voldoende winkeltjes en restaurantjes om iets te eten en te drinken te kopen.
  • Bij de ingang van de archeologische site zijn toiletten en een paar winkeltjes
  • Hier vind je meer achtergrondinformatie over de archeologische gebieden van Pompeiï en het Herculaneum bij Napels
  • Overnachten in Napels? La Peonia is een aanrader.