Doen in Bukit Lawang Sumatra: orang-oetans en jungle trekkings

Bukit Lawang is een gemoedelijk dorp in Sumatra. Het is de belangrijkste toeristische trekpleister van Gunung Leuser National Park, hier kun je met een gids orang-oetans in Sumatra spotten. Staat de Bukit Lawang jungle trekking al op je bucketlist? 

Gunung Leuser Sumatra

Sumatra is een groen eiland en dé plek in Indonesië om wildlife te spotten. De flora en fauna van Sumatra zijn uniek.

In de oerbossen leven wilde olifanten, tijgers en orang-oetans. Dit is een van de weinige plekken op aarde waar je nog wilde orang-oetans te zien in hun natuurlijke habitat: buiten Sumatra en Borneo komen geen orang-oetans meer voor.

Het zien van wilde orang-oetans in Sumatra is een ervaring om nooit te vergeten!

Reizen naar Bukit Lawang

De reis naar Bukit Lwawang vanuit het vliegveld van Medan Sumatra duurt drie tot vier uur. Medan is een grote stad en het duurt dan ook een tijdje voordat je de bebouwing achter je laat. Geleidelijk aan wordt het landschap groener. Helaas zijn dit vooral palmolieplantages. Hoewel Gunung Leuser National Park een beschermt gebied is, wordt er nog altijd illegaal gekapt. Helaas moet de eeuwenoude Sumatra jungle met zijn rijke vegetatie plaatsmaken voor de productie van palmolie – een monocultuur.

Vanuit de auto zie ik uiteindelijk meer en meer kleuren groen en uiteindelijk sta ik dan toch in de jungle. Het is de lange rit waard.

Sumatra jungle trekking

Eenmaal in Bukit Lawang wordt het al snel duidelijk waarom dit dorp populair is bij veel reiziger. Over zie ik gidsen die een ‘Bukit Lawang Jungle Trekking’ aanbieden.

De ene gids is de andere niet. Het zou mooi zijn als ik een top-gids kan aanraden, maar dat kan ik niet. Gidsen doen alles voor hun klanten, vaak ook het voeren van orang-oetans ‘omdat ze dan dichtbij komen’. Dat is zo jammer!

Vanuit Bukit Lawang kun je een trekking maken van een paar uur tot een paar dagen. Het is zelfs mogelijk om in ruim een week van Bukit Lawang naar Ketambe te lopen aan de andere kant van Gunung Leuser National Park.

Behalve orang-oetans zie ik ook Thomas Leaf Monkeys en makaken.

Doen in Bukit Lawang: ga tuben

Tuben is een activiteit die je zeker moet doen in Bukit Lawang. Midden door Bukit Lawang loopt de Bohorok rivier. Deze rivier met zijn ondiepe water is heel geschikt om te tuben! Het concept van tuben is simpel: je neemt een grote binnenband van een vrachtauto. Leg deze in de rivier en laat je langzaam stroomafwaarts dobberen.

Zittend op een tube kun je bijkomen van je avonturen in de jungle en zie je het oerwoud van Sumatra langzaam aan je voorbij glijden.

Do like the locals: zwemmen in de rivier

Niet iedereen in Indonesië heeft stromend water. De goedkope guesthouses in Bukit Lawang hebben niet altijd een douche – soms moet je genoegen nemen met een mandi bak: een grote bak water waaruit je met een emmertje water over je heen schept.

Een fijnere manier om schoon te worden na een Bukit Lawang jungle trekking is een bad in de Bohorok rivier.

Tip: Kijk even om je heen: op sommige plekken is het not done om te baden in je bikini.

Nationaal Park Gunung Leuser: Bukit Lawang of Ketambe?

Met de taxi ben je in drie uurtjes van Medan Airport in Bukit Lawang. Met de bus doe je er langer over (met een overstap in Binjai). De reistijd naar Ketambe aan de andere kant van Gung Leuser is een veelvoud ervan.

Ik vind Bukit Lawang leuk, maar Ketambe staat voor mij met stip op nummer één om orang oetans te zien in Indonesië. Het ongerepte Ketambe is een paradijs voor avontuurlijke reizigers. De faciliteiten zijn er minder en de kans op orang-oetans is kleiner (want: hier zijn ze echt wild). En toch…. Toch raad ik Ketambe aan! Maar dat komt misschien omdat deze bofkont in Ketambe een moeder orang-oetan met jong heeft gezien en een paar uur onder de boom kon liggen kijken.