Wat ik leerde van 21 jaar bloggen

IkReis startte in 2003 en is daarmee een van de oudste reisblogs van Nederland. Ik werk niet met een team van bloggers, alle blogs zijn van mijn hand uit mijn hart.

20 dingen die ik leerde van 21 jaar bloggen….

1. Sprookjes bestaan niet

Bloggen is niet slapend rijk worden. Vreemd genoeg zijn er nog steeds mensen die dat denken.

2. Ik wil geen full time blogger zijn. Gewoon nee.

Elke baan heeft leuke en minder leuke kanten. Ik blijf mijn blog combineren met mijn werk in het onderwijs.

3. Ik ben geen echte ondernemer

Er zijn weinig bloggers die rondkomen van alleen hun blog. De meeste doen er dingen naast, zoals de verkoop van hun eigen e-book (of boek) of het geven van een (online) cursus. Ik heb daar op dit moment geen zin in!

Misschien ga ik nog een keer een e-book uitgeven, nu heb ik er simpelweg de tijd niet voor.

4. Hoge bomen vangen veel wind

Sorry, ik kan het niet iedereen naar de zin maken. Soms krijg ik kritiek op dingen die ik schrijf. Dat is niet leuk.

5. Tijden veranderen (ik als persoon)

Wat was ik naïef toen ik met IkReis begon! Of moet ik zeggen ‘onervaren’?

Ik maakte in eerste vliegreis in 1999. Samen met mijn toenmalige vriendje vertrok ik voor een backpackreis naar Bulgarije. Twee jaar later werd tijdens mijn stage mijn liefde voor Indonesië geboren. Ik vond dat best spannend, reizen in mijn eentje. Wat als ik niemand tegen zou komen (die met me wilde praten)?

Tijden veranderen. Ik vind het heerlijk om alleen op reis te gaan.

6. Tijden veranderen (kijk die website!)

Begin van de zero’s was het heel normaal om lettertypes als Comic Sans en WordArt op je site te hebben staan. Ieieieieeiw. Verhaaltjes en foto’s deelde je toen niet op je eigen domein, maar op sites als jennyopreis.punt.nl of jennyopreis.weblog.nl.

Ik kreeg meteen de tip een eigen url te claimen. Zo gezegd, zo gedaan. Helaas is dat niet IkReis.nl geworden, ik kon in 2003 als persoon geen .nl-domein claimen. Later probeerde ik zonder succes om IkReis.nl kopen. Iedereen kent me inmiddels onder mijn .net-domein.

ikreis 2006
ikreis 2012

7. Bloggen is hard werken

Laten we eerlijk zijn, stukjes schrijven kost tijd.

Zoekwoorden zoeken, een outline van een blog maken, achtergrondinformatie zoeken, foto’s uitzoeken en bewerken (soms maak ik nog wat nieuwe foto’s) en dan het eigenlijke schrijfwerk. Met sommige blogs ben ik in 2 à 3 uur klaar, meestal kost het maken van een blog meer tijd.

Ik publiceer gemiddeld twee nieuwe blogs per week, op woensdag en op zondag. Daarnaast ben ik elke dag wel met sociale media bezig.

De meeste blogs schrijf ik met een laptop op schoot, in de trein en in de schoolvakanties.

8. Ik ben beter dan ChatGTP

Echt.

9. Een persreis is geen vakantie

Over vakantie gesproken: een persreis is geen vakantie. Vaak zit je dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat volgepland. Tijdens een persreis bezoek je zo veel mogelijk partners die elk hopen op een podium. Het tempo ligt twee á drie keer hoger dan bij tijdens een privéreis.

Soms kom je tijdens een persreis op plekjes waar je normaal niet snel komt – wat voel ik me dan rijk! Zoals die keer dat ik een privérondleiding kreeg door de grotten van Postojna in Slovenië.

10. Ik begrijp mamabloggers (grapje!)

“Ga je nu alleen maar over je kind bloggen?” 

“Ga je door met reizen nu je zwanger bent?”

Op sommige blogs staat het kind centraal, bij mij niet. Mamabloggers kunnen eindeloos over hun kind schrijven en ze worden óók nog eens overspoeld met leuk speelgoed en leuke kleertjes. Dat is toch een win-winsituatie?

Ik heb het àllerleukste kind ter wereld. Toch houd ik me in, de kleine reiziger mag over een paar jaar zelf beslissen wat ze wel en niet online deelt. (Als andere ouders dat anders doen is dat helemaal prima.)

11. Bloggen kost geld

Voor niks gaat de zon op, bloggen kost geld. De registratie van een domein kost jaarlijks een klein bedrag, daarnaast betaal je voor de server waar je site op draait. Ik maak gebruik van betaalde software, als bijvoorbeeld Photoshop en Lightroom.

Ik werk alleen met eigen beeldmateriaal en koop nooit foto’s. Daar staat tegenover dat mijn cameraspullen een klein vermogen kosten.

12. Een hobby kan enorm uit de hand lopen

Zoekmachines? Die speelden nauwelijks een rol bij het plannen van een vakantie. Er waren nog geen blogs ter inspiratie.

IkReis draaide in den beginnen vooral om reisverhalen en reisverslagen. Ik ging op reis en na afloop zette ik zo snel mogelijk alle blogs over die reis online. Daarna meldde ik de bestemming aan op zo veel mogelijk startpagina’s.

Uren per week bezig zijn met een blog? Daar kon ik me toen niks bij voorstellen! Ik had mijn werk, vrienden en vrijwilligerswerk. Met de kennis van nu zou ik sommige dingen meteen professioneler hebben aangepakt. Blijkbaar ben ik ouder en wijzer geworden.

13. Zonder SEO kom je nergens

Je wordt niet automatisch een succesvol blogger als je leuke stukjes schrijft.

De meeste bezoekers (80-85%) vinden mijn site via Google. Dat betekent dat je site in de smaak moet vallen via Google. Dat heeft alles te maken met SEO, ofwel Search Engine Optimization.

Niet al mijn blogs zijn (al) SEO-proof, het zijn er te veel. Ik probeer elke maand een paar blogs te optimaliseren voor zoekmachines. Soms werpt dat direct zijn vruchten af, vaak moet je een lange adem hebben. Bovendien veranderen de wensen van zoekende mensen en daardoor ook het algoritme van Google. SEO is nooit af, al ziet de gemiddelde lezer er niks van.

14. Brutale mensen hebben de halve wereld

Of moet ik zeggen: vragen staat vrij? Na al die jaren vind ik het nog steeds lastig om mezelf te verkopen bij een bestemming. Hallo, IK BEN LEUK. Echt waar.

15. Ken je waarde

Als blogger krijg je ook ongewenste aandacht.

“Wil je voor 25 euro een linkje op je site plaatsen?”

“Ik heb leuke content voor je, wil je mijn advertorial plaatsen?”

De links die ik plaats op IkReis gaan naar sites en producten waar ik in geloof. Zo help ik mijn lezers aan meer informatie. Heeeeeeel soms krijg ik een vergoeding voor zo’n link, maar ook dan is het een site of product waar ik in geloof.

Daarnaast staan er affiliatielinks op IkReis naar bijvoorbeeld Declathon of de Hema. Als je via die linkjes iets koopt, kost het jou niks extra’s en krijg ik een kleine vergoeding.

16. Ook op vakantie blijf je bezig met je blog

Op vakantie sta ik niet ‘uit’. Social Media loopt door en ik houd mijn ogen en oren continu open op zoek naar leuke en relevantie informatie voor lezers.

17. Bloggen levert leuke contacten op

Ja, jij!

Helaas zijn er op dit moment niet veel netwerkbijeenkomsten en heb ik sommige mensen al veel te lang niet meer gezien.

18. Ik kom altijd tijd te kort

Alles doen wat ik zou willen doen? Onmogelijk!

Mijn lijstje met blogs die ik nog wil schrijven schommelt rond de honderd blogs. Oude blogs kunnen soms wat aandacht een liefde gebruiken – dat zijn er ongeveer 750. Ik moet prioriteiten stellen.

19. Er is meer in het leven

IkReis is na 20 jaar een belangrijk deel van mijn leven geworden. MAAR IK BEN IKREIS NIET. Jarenlang blogde ik twee keer per week en deed ik allerlei dingen achter de schermen als het updaten van oude blogs. Om persoonlijke (gezondheids)redenen heb ik het afgelopen anderhalf jaar een stapje terug moeten zetten. De dood van mijn vader, een flinke hersenschudding en flinke blessures heuse energievreters. 

20. Ik kan het!

Wat een luxe, twintig jaar lang kon ik terugvallen op Ben met al mijn technische vragen. Maar Ben was meer dan mijn technische man: hij was mijn beste vriend, de getuige bij mijn bruiloft en samen ontdekten we meer dan dertig landen. Ben is oktober 2022 overleden.

Tussen de tranen door ben ik in WordPress gedoken, heb ik een site gebouwd en (bijna) alle blogs gekopieerd. Wat een werk! Ik heb veel geleerd en ik ben blij met het resultaat.

Daarnaast startte ik een tweede blog. Op Het Andere Bali lees je meer over mijn favoriete plekken in Indonesië.

21. Blijf bij me(zelf)

In de 21 jaar dat ik blog is één ding niet veranderd: ik ben bij mezelf gebleven! Natuurlijk ben ik nu een andere persoon dan 20 jaar geleden (alleen al doordat ik een kind heb gekregen), maar ik doe me online niet anders voor dan in het echt.

Al zijn er natuurlijk dingen die ik niet online zet.

Zolang ik plezier heb in deze blog, blijf ik doorgaan met IkReis!