In de hei: een leuke Alpaca wandeling in Brabant (plus fijn overnachten!)

Zoek je een leuke plek voor een ontspannen weekendje weg in Nederland midden in de natuur? Ik heb gevonden wat je zocht: een fijne cabine aan de rand van het bos, compleet met buitenkeuken en hottub die uitkijkt over een alpacaweide. Overnachten met alpaca’s is leuk, maar wandelen met alpaca’s is (minstens) net zo leuk! Een alpaca wandeling staat al jaren op mijn bucketlist. In Branbant kan het.

cabin mariahout

Wil je bij een alpacaboerderij overnachten en wandelen met alpaca’s? In deze blog deel ik mijn ervaringen met In De Hei in Noord-Brabant, een heerlijke plek in het groen bij Mariahout.

uitzicht vanuit de cabin

Slapen tussen alpaca’s

Het stond al héél lang op mijn bucketlist, met alpacas wandelen buitengewoon overnachten met alpaca’s. Maar waar? Er zijn verschillende plekken in Nederland om te slapen tussen alpaca’s, maar wat is de leukste?

Na veel wikken en wegen boekte ik een weekendje weg in Noord-Brabant bij Alpacaboerderij In De Hei in Mariahout. De boerderij van Jos en Lilian beschikt over verschillende type accommodaties, van knusse kamers in een gerenoveerde stal tot mooie houten cabins aan de rand van het bos tot luxe safaritenten.

inrichting cabin in de hei

Mijn keus viel op de sfeervolle cabins. Hoewel het buiten ruim 30 graden is, zijn de cabins heerlijk koel door hun ligging tussen de bomen. De cabins beschikken over een kleine slaapkamer en een woonkamer met een soort van bedstee, ze zijn ruim genoeg voor vier personen. Vanuit de comfortabele bedden kijk je uit over het groen en een ruime schuifpui in de woonkamer geeft zicht op de alpaca’s. Zo leuk!

ontbijt op de alpacaboerderij

Maar dat is nog niet alles. In de houten cabin kun niet alleen slapen bij alpaca’s, maar ook heerlijk dobberen in een hottub met uitzicht op de alpaca’s. En geloof het of niet: ook tijdens een hittegolf is een hottub heerlijk. Overdag biedt het water verkoeling en ’s avonds kun je met een enkel houtblok het water een beetje verwarmen voor zwoele nazomerzomeravonden.

jenny en een alpaca

Alpaca wandeling Brabant

Ik vind het een beetje spannend. Ik ga op een alpacaboerderij overnachten en het wordt bloedheet. Kan je bij hoge temperaturen wandelen met alpaca’s? Of is het te warm voor de beesten?

In De Hei ligt in een bosrijke omgeving, dat betekent dat je ook op warme dagen kunt gaan wandelen met alpaca’s. In het schaduwrijke bos is het namelijk heerlijk koel! Bij In De Hei kun je op zaterdag- en zondagmiddag met alpaca’s wandelen. Omdat het zo warm is ga ik echter niet ’s middags maar in de ochtend wandelen.

wandelen met alpaca

Wandelen met een alpaca een rustgevend. Mijn alpaca, genaamd Stardust, laat zich niet leiden. Terwijl alpaca James voorop hobbelt, en de andere mannetjes niet ver achter blijven, besluit Stardust dat het eikenblad lekker smaakt. En het grassprietjes ook. En hé, daar staat een dennenboom, daar kun je lekker doorheen banjeren want dat kriebelt zo lekker. Verhip, Stardust ziet nog een eikenblad. Ligt daar een hoop zand? Daar kan je lekker in rollen.

Ik sta erbij en ik kijk erna. Wat kan ik doen? Als je gaat wandelen met een alpaca moet je een flinke dosis geduld hebben. Het komt zoals het komt en het is goed.

Na twee uur komt de alpacaboerderij in zicht. Ik ben helemaal zen. Stardust heeft echter andere plannen: hij ruikt de stal en zet het op een loopje.

grzende alpaca

Wandelen met alpaca’s met kinderen

Waar kan je wandelen met alpaca’s met kinderen?

Op sommige plekken geldt een minimumleeftijd voor een alpacawandeling. Kleine kinderen zijn nog niet in staat om een alpaca mee te voeren. De wandeling vind vaak plaats op een plek waar je met een kinderwagen of buggy niet ver komt. (Daarnaast is het onhandig om een buggy te sturen met een alpaca in de hand.) Gelukkig kun je wandelen met het kindje in de draagzak.

Tip: In deze blog lees je meer over wandelen met een baby of peuter.

De kleine reiziger is vijf jaar wanneer we gaan wandelen met alpaca’s. De alpaca krijgt een extra teugel zodat zij ook het gevoel heeft dat ze wat doet. Dat is voor korte tijd, want ze vindt het veel leuker om de alpaca’s blaadjes te voeren. Een keer zijn er traantjes: een van de alpaca was op haar voet gaan staan. Gelukkig zijn alpaca’s niet zo zwaar.

borrelplank bij in de hei

High tea alpacaboerderij

Na gedane arbeid is het goed rusten. In De Hei beschikt over een voortreffelijk restaurant waar je terecht kunt voor lunch, een goedgevulde borrelplank of een high tea.

Op zaterdagavond is het pizza-avond. Dan komen de gasten van de alpacaboerderij samen op het erf om zelf knapperige pizza’s te maken.

pizza avond

Eten en overnachten bij alpaca’s met kinderen

Logeren bij alpaca’s is leuk voor jong en oud. In de ochtend mogen kinderen met de boer mee om de diertjes eten te geven. Dat begint bij de geitjes op het veld met de tenten. Daarna mogen kindjes op de trekker mee naar de stal met alpaca’s en konijnen. Overdag kun je niet bij de alpaca’s in het hok, maar in de ochtend mag je met de boer mee naar binnen en alpacabrokken geven of een alpaca knuffelen. (Al is het meer aaien dan een echte knuffel, als je ze vast wil pakken dan lopen de dieren weg.)

trampoline

Er zijn ook twee varkens, die door de kleuter Kruimel en Krümmel worden genoemd. De varkens zijn dol op onze restjes en op gras.

Op het veldje met tenten is bovendien een zandbak, een speelhuisje en een grote trampoline.

zonsopkomst bij de cabin

De kleine reiziger wil nog veel langer op de alpacaboerderij overnachten. En als dat écht niet kan, dan wil ze konijnen en een alpaca als huisdier. Helaas, na ons weekendje weg in Brabant stappen we gewoon in de auto naar Utrecht. Het kan niet altijd feest zijn.

Je boekt je cabin via In De Hei.

relaxen in de hottub