Papegaaiduikers spotten op Farne Islands

“Welkom op de boot naar Farne Islands!” Het kleine bootje zwiept op en neer. Ik doe mijn regenjas wat verder dicht om mezelf te beschermen tegen het opspattende water. Het is een typisch Engelse zomer. Ik wil heel graag papegaaiduikers spotten op de Farne eilanden – en daar moet je iets voor over hebben

Boottocht naar de Farne Eilanden in Engeland

Farne Islands is een eilandengroep voor de noordkust van Engeland. Er zijn in totaal vijftien tot dertig eilanden: het precieze aantal hangt af van het tij. Bij laagwater fuseren de kleine eilandjes die het dichts bij de kust liggen (Inner Farne) tot een groot eiland.

Met een bootje vaar ik langs de eilanden en geniet ik van de typische rotsstructuur van de onbewoonde eilanden. Om me heen zwerven verschillende soorten vogels, waaronder papegaaiduikers (puffins).

Tip: Hier lees je wat te doen in Newcastle in één dag

Papegaaiduikers spotten in Engeland

Hét hoogtepunt van een bezoek aan de Farne Islands zijn de vele papegaaiduikers. Je kunt goed papegaaiduikers spotten op de klein eilandengroep bij Newcastle op de grens van Engeland en Schotland.

Echt, liefde voor papegaaiduikers! Ik word zo blij bij het zien van die vogels. Hun kleurrijke snavels. De schattige zwart-witte hoofdjes. En niet te vergeten de olijke kraalogen die je nieuwsgierig aankijken.

Op de Farne Islands wonen in het broedseizoen (de zomer) meer dan 100.000 papegaaiduikers. Je kunt ze al bewonderen vanaf de boot, maar nóg beter zie je ze tijdens een korte wandeling op Staple Island, een van de Farne Islands.

Je kunt van dichtbij de papegaaiduikers spotten: de vogels zijn niet heel schuw. Blijkbaar hebben ze door dat de ijzeren omheining op het eiland de mensen op een afstandje houdt.

Zeldzame vogels spotten

Op de Farne Islands zijn ook zeldzame vogels te bewonderen. Bij Inner Farne hoor je al snel de krijsende visdiefjes. Op de Farne Islanden zijn ook alken, zeekoeten en noordse stormvogels te vinden.

O ja, gratis tip. Vogels laten nogal eens wat vallen. Het is dan fijn iets op je hoofd te dragen en de prut uit je haar te houden. Ik spreek uit ervaring…

Zeehonden bij de Farne Islands

De Farne Islands woont de grootste broedkolonie van Atlantische zeehonden. Elk najaar worden hier zo’n duizend jonge zeehondjes geboren.

Tijdens mijn boottocht naar Farne Island twijfel ik een paar keer: is dat donkere ding wat boven het water uitsteekt nu een zeehond of niet?!? Ik kijk eens beter. Ik wacht een paar minuten tot het bootje wat dichter bij is. En ja hoor, ik heb mijn eerste zeehond gespot! En al snel zie ik er meer en meer.

Duiken bij Farne Islands

Tja, ik zou héél graag willen duiken met zeehonden bij Farne Islands. Dit is iets wat al jaren op mijn bucketlist staat. Helaas zijn duiktrips snel volgeboekt, zeker in het weekend. Dat maakt plannen (voor mij) een beetje lastig.

En toch begint het heel hard te kriebelen bij het schrijven van deze blog. Misschien moet ik er binnenkort echt werk van maken.

Ter compensatie een foto van duiken met zeehonden in Zuid-Afrika. Ik weet het, dit is geen Noord-Atlantische zeehond. Maar het blijft een toffe ervaring.

Beste reistijd voor Farne Island

Duiken bij de Farne Islands is mogelijk van het voorjaar tot het najaar. De watertemperatuur zal (ook in de zomer) is maximaal 15 graden.

Bezoek je de Farne Islands om vogels te fotograferen, dan kun je het beste in de zomermaanden gaan. Voor veel vogels is dan het broedseizoen. De vogels zitten dan op en verscholen in de rotsen van de eilandengroep. Ze zijn dan in grotere aantallen aanwezig en makkelijker te benaderen.

Daarnaast is het weer op de Farne Islands beter in de zomer: meer kans op zon en minder kans op harde regen en wind.

Tips voor reizen naar Farne Islands

  • De Farne eilanden liggen net ten noorden van Newcastle in Engeland. De makkelijkste manier om er te komen is waarschijnlijk per boot. DFDS vaart dagelijks van IJmuiden naar Newcastle
  • In iets meer dan een uur vlieg je met KLM of cityjet van Amsterdam naar Newcastle. Daar kun je een auto huren naar Farne Islands 
  • Farne Islands zijn onbewoond, maar je kunt op het vasteland bij Farne overnachten. De eilanden liggen maar 2,5-7,5 km uit de kust