Perama boottocht van Lombok naar Flores

Aan het eind van de wereld wonen de draken, ik ga de uitdaging aan en ga op drakenjacht. Hunting Komodo by Camera. Ik boek een avontuurlijke boottocht van Lombok naar Flores. De boot van Lombok naar Komodo doet er meerdere dagen over en is alles behalve saai. Onder geniet ik van de mooiste stranden van Indonesië en snorkel ik in het tropische water van de zee.

Let op: op dit moment (2024) biedt Perama deze tour niet aan.

De Bali en de Gili’s behoren tot de populairste backpackbestemmingen van Indonesië. Het is dat ook niet zo vreemd dat de boot van Lombok naar Flores wordt ingebouwd in menige backpackreis in Indonesië. Sommige reisorganisaties spreken trouwens van een cruise Lombok – Flores. Bij een cruise denk ik aan luxe en gemak, eigen personeel en een vijfgangendiner. De boottocht van Lombok naar Flores is anders en soms zelfs een beetje afzien.

Wil je ook een boottocht van Lombok naar Flores maken? Ik deel mijn ervaringen en geef handige tips!

perama boot naar flores

Komodo Island tour: de boottocht van Lombok naar Flores

Er zijn verschillende maatschappijen die boottochten aanbieden van Lombok naar Flores. De prijzen kunnen nogal verschillen. Ik kies voor Perama tours. Zij zijn niet de goedkoopste, maar wel een van de veiligste. Onderweg stop de boot op Rinca of Komodo eiland, dit is een hoogtepunt van je Indonesië vakantie!

Perama tours biedt drie verschillende boottochten aan tussen Lombok naar Flores:

  1. Boottocht Lombok – Flores via Komodo eiland (3 dagen, 2 nachten)
  2. Van Flores naar Lombok via Rinca (2 nachten, 2 dagen) 
  3. Een combinatie van beide. Je bent dan vijf dagen onderweg 

Ik heb tocht 1. en 2. gemaakt (met een paar jaar ertussen). 

Tocht 1: 3D/2N van Lombok via Komodo National Park naar Flores, Indonesië

Dag 1 – Sightseeing Lombok

De reis naar het oosten begint normaal rustig: rond een uur of 10 word je opgehaald bij je hotel op Lombok.

Ik ben niet zo handig bezig. Ik slaap liever op de Gili-eilanden, en wanneer mij verzekerd is dat ik MAKKELIJK op tijd van de Gili’s naar Lombok kan reizen geloof ik dat. Hoe naïef, het is toch niet mijn eerste reis naar Indonesië ?!?! Ik heb veel vertraging en ben veel te laat… Ik schaam me dood!

Hulde aan Perama: na een paar telefoontjes naar het hoofdkantoor staat bij aankomst in Mataram privévervoer voor me klaar. Ik heb uiteindelijk maar een programmaonderdeel gemist. 

Wil je van Bali naar Komodo Eilanden? Neem de fastboat naar Sengigi en start daar de boottocht naar Flores.

vrouw op lombok

Traditioneel Lombok, Indonesië

Lombok is groen en minder dichtbevolkt en toeristisch dan Bali. De Rinjani vulkaan steekt uit boven het landschap, dit is een van de hoogste bergen van Indonesië. Vanuit de bus geniet ik van het landschap van Lombok.

De bus stopt bij Narmada en een traditionele markt. Mijn hoogtepunt van de dag is een lunch in Lendang Nangka, een Sasak dorp. Gewoon écht Indonesisch eten wat niet is aangepast aan de westerse smaak. De lunch wordt afgesloten met koffie uit eigen tuin. De koffie smaakt een beetje naar kruidnagel.

kinderen op lombok

Na de lunch is het ruim een uur rijden naar Labuan Lombok. Daar vertrekt de boot.

Langzaam glijdt de boot de haven uit. Ik geniet van de sterrenhemel boven mijn hoofd. Al snel verdwijnt mijn vreugde echter: zodra we uit de luwte van Lombok zijn, wordt de zee ruiger. In Lombok Strait kan het spoken: de dollende golven maakten me zeeziek. Gelukkig pak ik toch een paar uurtjes slaap.

Dag 2 – Satonda en Donggo 

Satonda: een zoutwatermeer op Sumbawa

Op het kleine eiland Satonda ligt een zoutwatermeer. Mijn eerste stapjes in het meer zijn wat onwennig: het water is warm en troebel. Wanneer ik mijn duikbril en snorkel opzet merk ik dat er niet veel leven in het meer zit. Snel verlaat ik het meer en ga ik in de zee snorkelen. Veel mooier!

Na het bezoek aan Satonda varen we verder naar Donggo. Tijdens de lunch zie ik Sumbawa langs me heen glijden.

Donggo strand, een verlaten strand in Indonesië

Tegen zonsondergang bereik ik Donggo. De bijboot zet me af op het strand. Zittend op het strand geniet ik van een vers gepofte maïskolf en de ondergaande zon. Ineens vliegt er een ijsvogelkoppel weg uit zee, zo bijzonder!

Doordat de groep erg groot is, is er weinig interactie tussen de verschillende mensen. Op het groepje bierdrinkende jongeren na, die hebben elkaar duidelijk gevonden.

Diner is aan boord. Gelukkig is de tweede nacht een stuk rustiger dan de eerste nacht.

komodo varaan

Dag 3 – Komodo National Park

Komodo eiland, hét hoogtepunt van Flores, Indonesië

In de vroege ochtend na het ontbijt meer ik aan bij Komodo eiland, het hoogtepunt van de reis. Samen met een ranger maak ik een trekking over het eiland.

Juli is niet de ideale maand om Komodo varanen te spotten. Vanwege het paarseizoen zitten de vrouwtjes verstopt in de bossen. De mannetjes hollen er achter aan. De kans op draken is daardoor kleiner. 

Helaas is juli hoogseizoen in Indonesië, waardoor er eigenlijk te weinig gidsen zijn op Komodo eiland. De groep waarmee ik de trekking maak telt inclusief gidsen meer dan vijftig mensen – te veel.

pink beach in komodo

Komodo Pink Beach

Vanuit Komodo eiland is het een kort stukje varen naar Komodo Pink Beach. Laat je niet verleiden door alle foto’s op internet: Pink Beach is NIET roze. Neemt niet weg dat Pink Beach een heerlijke plek is om te snorkelen.

Neem je flipflops mee en beklim de heuvel naast het strand. Zo mooi!

Tip: Mocht je gaan duiken in Komodo NP, dan is Pink Beach een mooie plek voor een nachtduik. (De duikstek heet Scrap Yard.)

Labuan Bajo, Flores

In de middag legt de boot aan in Labuan Bajo. Een deel van de gasten gaat daar van boord, terwijl er ’s avonds ook nieuwe mensen aan boord komen.

jenny in labuan bajo

Tocht 2: 2N/2D boottocht van Labuan Bajo via Rinca naar Lombok 

Vaar je in westelijke richting? Je begint de trip met een feestje aan boord van het schip. ’s Ochtends heel vroeg gaaf de motor aan en vaart de Perama boot naar Rinca Eiland.

Dag 4 – Komodo National Park

Rinca eiland, Komodo National Park

Wanneer de boot ontwaakt is het tijd om Rinca Eiland te ontdekken. Rinca is kleiner dan Komodo en minder groen. Het dorre maanlandschap is bijzonder!

Ik spot de eerste varanen aan net begin van de trekking bij de keuken van de rangers: een vrouwtje ligt op te warmen in de zon. Naast haar kruipen twee kleine varanen.

De trekking door Rinca duurt ongeveer 2 uur. Onderweg kom ik een aantal holen (nesten) van varanen tegen en de schedel van een buffel. Ik zie maar een varaan (buiten de keukenvaranen).

Na de trekking volgt een lange vaart. Er wordt geluncht aan boord. Gelukkig is er tijd om ’s middags even te snorkelen. Ook het diner is aan boord.

Omdat de boot voor de kust van Sumbawa vaart, schommelt de boot nauwelijks.

Dag 5 – Mojo eiland

In de vroege ochtend staat een trekking bij Mojo eiland op het programma. Trekking is een groot woord: ik maak een korte wandeling naar een klein meer. Hier is een waterval en een soort van liaan zodat je Tarzan (of Jane) kan spelen.

Kinderen uit een nabijgelegen dorpje komen de toeristen bezoeken om een praatje te maken en te spelen. Ze hebben duidelijk nog geen genoeg van al die Perama boten (en de boten van andere maatschappijen).

Na een bezoek aan Mojo volgt een lange vaart. Pas tegen de avond ben ik terug in Labuan Lombok. Daar wacht de bus die me naar Sengigi of Mataram brengt.

perama boot

Over de boottocht

Welke tocht is leuker: van Lombok via Komodo naar Flores of via Rinca terug naar Komodo?

Ik vind Rinca leuker dan Komodo. De kans op draken is daar groter. Als je vooral voor de varanen gaat, zou ik vliegen naar Labuan Bajo en daar de boot nemen. Bijkomend voordeel is dat het van oost naar west vaak rustiger is op de boot.

Ga je voor de overall trip? Dan zou ik toch van Lombok naar Labuan Bajo varen. Je krijgt keer mee van Lombok en van de kust van Sumbawa (bij de andere trip vaar je daar ’s nachts). Bovendien zijn de snorkelplekken en stranden die je tijdens deze trip ziet mooier.

Hoe ziet de boot eruit?

Perama heeft verschillende boten, deze kun je terugvinden op hun website. De grootste boot biedt plek aan vijftig passagiers plus crew. De boot heeft een aantal hutten en slaapplaatsen op het (overdekte) dek. Er zijn voldoende matrassen aanwezig. De mensen in een hut krijgen daarnaast een kussen en laken.

De boot heeft een aantal reddingsvlotten, reddingsvesten, een gps en marifoon.

Als je de vlog hierboven bekijkt, krijg je een beter beeld van de boot.

Wat is beter: dek of cabin?

Ik heb op het dek geslapen en in een hut. Dit zijn mijn ervaringen!

Wanneer de nacht valt en de sterren hoog aan de hemel staan wordt het dek van de Perama boot omgetoverd tot een grote slaapzaal. Backpacker rollen een matje uit en zoeken een plekje om te slapen. Er is geen privacy of afschermde ruimte om je even om te kleden of je spullen op te bergen.

Een hut is comfortabeler dan het dek omdat de matrassen hier beter zijn. Daarnaast is er een hoofdkussen aanwezig, al is dat wat klein. De hutten liggen onder het dek en daar kan het benauwd worden, al biedt de aanwezige ventilator wat verkoeling. Bij een volle boot heb je meer ruimte in de hut dan op het dek. Bovendien heb je je eigen stopcontacten – handig!

Door de aanwezige zeewind is het dek soms koeler dan de hut. Er is een gedeeld hok/een ruimte waar je je backpack kan opslaan. Je deelt de stopcontacten met andere reizigers. Handig als je je telefoon of camera wilt opladen! Een plek op het dek is goedkoper.

Als je in een hut slaapt, krijg je iedere dag 1,5 liter water, een blikje fris en bier plus koekjes of chips. Slaap je op het dek dan kun je deze dingen aan boord kopen. Maaltijden zitten bij de prijs in.

Tijdens mijn eerste boottrip was de boot maar halfvol. Toen was het dek fijner. Tijdens mijn tweede boottrip was ik blij met mijn hut: als je slecht slaapt kun je in de hut een middagdutje doen. Beide hebben dus voor- en nadelen.

Toilet en douche worden gedeeld met andere reizigers. Er is warm water.

Wat moet je meenemen aan boord?

  • een lakenzak en opblaaskussen (alleen voor het dek)
  • een sarong of handdoek  
  • een zonnebril, petje en zonnebrand  
  • je hebt weinig kleren nodig: op de boot is zwemkleding prima  
  • evt. een duikbril en snorkel, maar die kan je ook lenen  
  • evt. een accu om je telefoon of camera op te laden
padar island komodo

Komodo tour operators

Er zijn verschillende aanbieders die een boottocht van Lombok naar Flores aanbieden. Ik heb ben heel tevreden over Perama tours en zou deze dan ook aan iedereen aan willen bevelen. Ik bedoel, wanneer de eerste keer met Perama tours niet goed bevallen zou zijn, zou ik zeker geen tweede trip met hen geboekt hebben.

Ben je op zoek naar een vierdaagse boottocht van Lombok naar Flores? Dan heeft Wanua Adventure misschien de Komodo Trip die je zoekt. Hun Komodo tour stopt op extra plekken, waaronder Manta Point Komodo. 

Uiteraard is het ook mogelijk om naar Labuan Bajo op Flores te vliegen en daar een dagboot naar de Komodo eilanden te boeken.