Wandelroutes Dwingelderveld: plankenpad en meer leuke routes!

Nationaal Park Dwingelderveld is een van de oudste en misschien wel een van de leukste natuurgebieden in Nederland. Het park herbergt het grootste natste heidegebied van West-Europa. Door het Dwingelderveld loopt een uitgebreid netwerk van wandelroutes door heide en bossen, over stuifduinen, vlonderpaden en het beroemde plankenpad Dwingelderveld.

In deze blog deel ik mijn favoriete wandelingen in Drenthe over het Dwingelderveld. Een aantal routes hieronder is geschikt voor kinderwagens.

Tip: Lees meer over wandelen met een baby.

Plankenpad Dwingelderveld (5,5 – 12 kilometer)

Wanneer ik de auto parkeer bij de kleine parkeerplaats aan de Spierigerweg regent het dat het giet. Het is niet druk op de parkeerplaats, zo heeft elk nadeel zijn voordeel. Ik schenk een warme kop thee uit mijn thermos en besluit te wachten tot de ergste regen voorbij is. Ik ben een mooi-weer-wandelaar.

Echt droog wordt het niet, maar ik ben niet naar Dwingeloo gekomen om in de auto te zitten treuren. Ik pak mijn boeltje bij elkaar voor een korte wandeling door het Dwingelderveld. Ik wil naar het plankenpad Dwingelderveld, een route die ik vorig jaar tijdens mijn weekendje kamperen bij de boer in Drenthe niet heb kunnen lopen.

Het Plankenpad Dwingelderveld maakt deel uit van de witte wandelroute vanuit Oriëntatiecentrum Spier. Dit is een van de mooiste en meest populaire wandelroutes van het Dwingelderveld. De witte paaltjes voeren langs de mooie plekken van het Dwingelderveld, onder andere via het plankenpad en via brede zandpaden omsloten door bomen en heide. De route gaat door bos met naaldbomen en beuken. Wat is het hier heerlijk stil!

Door het dempen van sloten herstelt het gebied zich langzaam naar zijn oorspronkelijke staat. Hierdoor wordt de bodem natter en komen inheemse bomen als de berk, beuk en eik terug.

Tip: Boswandeling Spier (witte route, 5,5 km) is eenvoudig te combineren met de heidevelden en jeneverbesstruwelen langs wandelroute Witteveen (gele paaltjes, 6,0 km).

Parkeren Plankenpad Dwingelderveld

  • Bij informatiecentrum Spier/Boslounge aan de Oude Postweg is een ruimte parkeerplaats
  • Wil je de drukte voor zijn? Je kunt hier overnachten bij Hotel van der Valk Spier Dwingeloo pal aan de start van de wandelroute over het plankenpad
  • Op rustige dagen kun je parkeren bij de Parkeerplaats aan de Spierigweg (52.82081669487453, 6.43956509107248).
  • Let op: vanuit hier is er geen bewegwijzerde route naar Plankenpad Dwingelderveld

Wandelroute Familiepad de Spier (2,5 kilometer)

Helaas is het vlonderpad bij de Spier te smal voor kinderwagens. Met de dreumes in de wandelwagen loop ik de blauwe familieroute vanuit Oriëntatiecentrum Spier. Deze route heeft een lengte van 2,5 kilometer en is met zijn brede verharde paden zonder obstakels zeer geschikt voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen.

Het Familiepad bij Natuurpoort Spier voert door prachtige bossen. Op sommige plekken, daar waar de bomen net wat minder dicht op elkaar groeien, vang ik een glimp op van het langgerekte Dwingelderveld.

Nadeel van deze wandelroute vanuit Spier zijn de vele kleine vliegjes die steeds om mijn hoofd vliegen en zich een weg banen de kinderwagen in.

Parkeren wandelroute Spier:

  • Bij informatiecentrum Spier/Boslounge aan de Oude Postweg is een ruimte parkeerplaats

Familiepad Noorderveld bij Schaapskooi Achter ’t Zaand (3,0 kilometer)

Vanaf de Schaapskooi Achter ’t Zaand loopt een tweede verharde wandelroute. Familiepad Noorderveld heeft een lengte van 3,0 kilometer en is eventueel in te korten.

De wandelroute bij het Noorderveld rondom schaapskooi ’t Zaand is een van mijn favoriete wandelingen op het Dwingelderveld. De wandeling voert door een open heidegebied, de verharde weg wordt enkel onderbroken door een egaal plankenpad dat over en langs de vele vennen van het Dwingelderveld voert. Ik word getrakteerd op betoverende vergezichten over de heide en het water.

Het tweede deel van de wandelroute voert door een mooi en afwisselend bos.

Tip: Het plankenpad bij ’t Zaand is minder ruig dan het populaire plankenpad bij de Spier. Ik vind dit een van de mooiste wandelingen in Nederland die geschikt zijn voor kinderwagens!

Parkeren Dwingelderveld Familiepad Achter ’t Zaand

  • Je kunt gratis parkeren bij de Parkeerplaats Achter het Zaand (52.81724489407674, 6.414034819227836)
  • Vanaf de parkeerplaats loopt een betonpad naar Schaapskooi ’t Zaand en naar het beginpunt van diverse rondwandelingen over het Dwingelderveld

familiepad noorderveld

Struinen door de heide (2,7 kilometer)

Aan de zuidkant van het natuurgebied ligt Schaapskooi Ruinen en Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Hier vind je alles wat je moet weten over een bezoek aan het nationaal park en het wandelen in Drenthe.

schaapskudde drenthe

De meeste bewegwijzerde wandelroutes over het Dwingelderveld volgen een pad, maar hier kun je wandelen op de hei en struinen door het zand! In plaats van paaltjes van verschillende kleuren volg ik opgestapelde stenen, een soort mini-hunebedden in het Dwingelderveld. Dit zijn de zogenaamde ‘keimannetjes’.

Ik heb het bezoekerscentrum nog niet goed en wel achter me gelaten of ik stuit al op een kudde schapen. Leuk! Vervolgens loop ik kris kras door het veld naar de schaapskooi en de uitkijktoren.

Overige bezienswaardigheden Dwingelderveld

Dwingelderveld wat ben je mooi! Dwingelderveld wat ben je uitgestrekt.

Er lopen vele bewegwijzerde wandelroutes door het Dwingelderveld, helaas zijn deze niet allemaal geschikt voor een korte wandeling met kleine kinderen. Voor de afwisseling neem ik de fiets, die kan ik overal parkeren en van daaruit kan ik verder wandelen. Zo kan ik tóch alle mooie plekken en bezienswaardigheden bezoeken die ik wil zien.

Wil je meer fietsen in Drenthe? Op de Nederlandse toerist lees je alles over fietsen op het Dwingelderveld

Dwingeloo Radiotelescoop

Vlak bij het dorp Dwingeloo, aan de rand van de Dwingeloosche heide en het Dwingelderveld, ligt een radiotelescoop met een diameter van 25 meter. Het gevaarte werd in gebruik genomen in 1956 en was korte tijd de grootste telescoop ter wereld. Vanuit Dwingeloo werden twee kleine sterrenstelsels ontdekt met de passende namen Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2.

Vogelkijkhut Davidsplassen

Niet ver van de telescoop van Dwingeloo ligt een vogelkijkhut. Vanuit deze hut kijk je uit over de Davidsplassen en andere mooie plekken van het Dwingelderveld. Glurend door de kijkgaten zie je met een beetje geluk eenden, zwaluwen, reeën en vossen. In de winter overnachten grote groepen ganzen op de Davidsplassen.

Wanneer ik in de lente de kijkhut bezoek, vliegen de zwaluwen af en aan. (Ik weet het, één zwaluw maakt nog geen lente, maar dit zijn er twee.) In de nok van het dak, precies in een donker hoekje bij een van de balken, zit een nestje met jonge zwaluwen. De diertjes zijn gewend aan de bezoekers van de kijkhut en ze trekken zich niks van ons aan. Erg leuk om te zien!

Tip: Aan de andere kant van het Dwingelderveld, bij Kraloo, ligt vogelkijkhut Holtveen,

Meer wandelen in Drenthe: bollenroute Dwingeloo

Drenthe is een provincie van heide, oer-bossen en hunebedden. Ik kan hier niet wandelen tussen de tulpenvelden in Drenthe, toch?

Niks is minder waar. Elk jaar zijn er verschillende tulpenwandelingen in Drenthe tussen Dwingeloo en Diever. In deze blog lees je meer over tulpen in Drenthe.

Tip: Je kunt ook mooi wandelen langs het Blauwe Meer in Drenthe.