Tips voor de Plitvice meren en watervallen in Kroatië

Kabbelend water in het merengebied. Een salamander die wegkruipt onder een steen. Een kikker trekt kwakend de aandacht in de hoop dat hij na een kus een prins wordt. Ik bevind me in sprookje van de Plitvice meren en de Plitvice watervallen in Kroatië.

Kroatië bezienswaardigheden: de betoverende Plitvice meren

Plitvice Nationaal Park is een van mijn hoogtepunten in Kroatië. Sterker nog, dit is voor mij een van de mooiste natuurgebieden van Europa. Ik heb het nationaal park in Kroatië maar liefst drie keer bezocht en ik heb nog lang niet het hele park gezien!

In deze blog vertel ik alles wat je moet weten voor een bezoek aan de Plitvice meren, deel ik tips én vertel ik hoe je de grootste drukte kan vermijden. Want zeg nou zelf, veel bestemmingen zijn het mooist als je ze niet met honderden anderen hoeft te delen. En dat geldt zeker ook voor je Plitvice vakantie.

Waar liggen de Plitvice meren?

Het Nationaal Park Plitvicemeren (Plitvice Jezera) ligt in de provincie Lika-Senj in het midden van Kroatië. De meren liggen ten zuiden van hoofdstad Zagreb niet ver van de grens met Bosnië en Herzegovina. In Plitvice vind je een aantal betoverende meren die gekoppeld zijn door de mooiste en grootste watervallen in Kroatië. Een bezoek aan Plitvice is een bezoek om nooit te vergeten.

Bezoek je Nationaal Park Plitvce met eigen vervoer? Hier vind je het park!

  • Adres Plitvice meren Kroatië: 53231 Rastovaca
  • Plitvice meren ingang 1: GPS Breedtegraad: 44.905178 | Lengtegraad: 15.612004
  • Plitvice meren ingang 2: GPS Breedtegraad: 44.882442 | Lengtegraad: 15.622853

Beste reistijd Plitvice meren en Plitvice watervallen, Kroatië

Plan je een bezoek aan Plitvice National Park Kroatië? Het park is het hele jaar geopend. In de winter is het soms bedekt met een dikke laag sneeuw. In de lente ontwaakt het park en in de zomer biedt het merengebied verkoeling. Als de temperaturen in de herfst dalen bereidt het park zich voor op de winter. Maar voordat de bomen hun bladertooi verliezen laten ze zich van hun mooiste kant zien: heel het park kleurt rood met goudgeel.

Tip: De meeste mensen bezoeken Plitvice in de zomer. Als je de kans hebt kun je Plitvice het beste in het voorjaar of najaar bezoeken: het is dan rustiger

Wil je de grootste drukte vermijden? Zorg dan dat je vroeg aankomt in het park. De meeste dagjesmensen uit Zagreb en de kust arriveren pas rond 11 à 12 uur. In het weekend komen er ook veel lokale toeristen, je kun je bezoek daarom het beste op een doordeweekse dag plannen. Jaarlijks trekken meer dan één miljoen bezoekers naar Plitvice National Park in Kroatië.

Online tickets voor Plitvice National Park

Om de ergste drukte te spreiden is het sinds april 2019 noodzakelijk om je tickets online te bestellen. Dat kan via de website van het park. Er worden ‘maar’ tienduizend bezoekers per dag toegelaten. Dat klinkt als veel, en dat is het natuurlijk ook. Gelukkig is het park vrij groot en kun je nog altijd de gebaande paden verlaten.

Bij het online reserveren van een ticket voor de Plitvice meren moet je een tijdslot en een ingang selecteren. Kies je voor toegang tussen 9.00 en 10.00 via ingang 2? Dan kun je alleen naar binnen via ingang 2 tussen 9.00 en 10.00. Stond je in de file of ben je te laat om een andere reden? Dan heb je pech, je kunt je ticket niet om boeken of kosteloos annuleren. 

Na het boeken ontvang je een email met een voucher. Deze moet je uitprinten en meenemen naar de ingang van het park. Hier krijg je het entreebewijs. Je kunt de voucher inwisselen vanaf een half uur voor je gewenste tijdslot. (Dus heb je gekozen voor 9.00-10.00? Dan ligt je ticket vanaf 8.30 voor je klaar.)

Tip: Plitvice National Park raadt aan om tickets minstens 2 dagen vooruit te boeken.

Plitvice meren: ingang 1 of 2?

Je moet al bij het boeken van je Plitvice tickets kiezen welke ingang je neemt. Lastig! Want wat is de beste ingang? Hopelijk wordt het iets minder lastig met deze tips.

Het meest spectaculaire uitzicht ligt bij ingang 1. Dat is het uitzicht van de bovenste foto. Misschien kom je daarom in de verleiding om tickets voor ingang 1 te boeken. Hier kleven ook wat nadelen aan. De meeste mensen komen namelijk het park binnen via ingang 1. Dit is daarom meteen het drukste punt van het park. 

Wil je de Plitvice meren bezoeken en de grootste drukte mijden? Dan kun je beter bij ingang 2 het park binnen komen. De wandeling van ingang 2 naar ingang 1 is een van de mooiste Plitvice routes door het park. Vanaf de uitgang kun je een bus of een taxi naar de ingang verderop nemen. Mijn ervaring is dat ingang 2 de beste ingang voor Plitivice is.

Meer tips voor je bezoek aan de Plitvice meren Kroatië

De Plitvice Meren in Kroatië zijn sprookjesachtig mooi. Zeker in de vroege ochtend als het park ontwaakt en de meeste toeristen nog slapen. Wanneer je wandelt over een van de vele houten bruggetjes waan je je alleen in een bijzonder rijk. Een rijk gedomineerd door 50 tinten groen en blauw. Een rijk van water. Met een beetje geluk zie je vuursalamanders voor je voeten wegschieten – al staat Plitvice niet bekend om zijn wildlife

Grof gezegd kun je het park onderverdelen in twee delen. De Lower Lakes zijn de uitgestrekte meren van het park, terwijl de Upper Lakes gedomineerd worden door kleinere meren en watervallen. In totaal overbruggen de meren en watervallen van Plitvice een afstand van ruim 8 kilometer en een hoogte van 150 meter. 

Lower Lakes: de meren van Plitvice, Kroatië

De meeste bezoekers komen het park binnen bij Plitvice entree 1, de meest noordelijke ingang. Vlak bij deze ingang vind je één van de beste uitzichten over het park: je ziet verschillende meren en een aantal van de grootste watervallen. De hoogste waterval in het nationaal park is maar liefst 79 meter hoog.

Via een steil pad en een trap door de rotsen kun je vanuit het uitzichtpunt omlaag lopen totdat je op het niveau van de Plitvice meren bent. Via houten bruggen kun je langs de brede en hoge watervallen lopen die je in dit deel van het park vindt. Als je goed in het riet kijkt vind je kikkers en een enkele slang die opwarmt in de zon. Soms zie je een salamander voor je voeten wegschieten.

Plitvice Upper Lakes: duizenden kleine watervallen

De Upper Lakes liggen in het zuidelijke deel van Plitvice National Park. De meren zijn kleiner van oppervlakte en minder diep. De watervallen zijn kleiner, maar talrijker. Het gebied is meer begroeid en minder open, waardoor het wat avontuurlijker oogt. Het gevoel van meer avontuur wordt alleen maar versterkt doordat minder mensen de Upper Lakes bezoeken dan de Lower Lakes.

Doen in Plitvice: wandelen in Plitvice National Park

In het nationale park van Plitvice kun je prachtig wandelen. Bij de entree van het park kun je een kaart kopen en advies inwinnen welke route het best bij jou past. Op deze Plitvice kaart staan niet alleen de belangrijkste wandelroutes, maar ook of deze routes toegankelijk zijn voor rolstoelen en buggy’s. Super handig wanneer je Plitvice met kinderen bezoekt!

Er zijn routes van een paar uur, maar ook routes van een complete dag. Je hoeft niet bang te zijn dat je verdwaalt, de wandelpaden van Plitvice zijn goed gemarkeerd. Meer geoefende wandelaars kunnen ook off-the-beaten trek gaan. Letterlijk. Zeker in in het hooggelegen deel van het park zijn veel kleine paadjes waar nauwelijks iemand komt. Er is genoeg te zien om je meerdere dagen te vermaken. 

Tijdens mijn laatste Plitvice bezoek koos ik voor een wandeling met gids. Dat was hartstikke leuk! De gids kon me meer vertellen over de geschiedenis van het park en de regio. Hij maakte me attent interessante planten en beestjes, dingen die ik anders waarschijnlijk gemist zou hebben. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat ik geen van de hoogtepunten van Plitvice heb gemist. Of toch? Stiekem had ik best een wilde beer willen zien – van een grote afstand. 

Tip: hier kun je een wandeling met een gids boeken.

Mijn favoriete wandeling in Plitvice begint bij de Upper Lakes. Over de houten vlonders zwerf ik van waterval naar waterval. De meeste bezoekers starten aan de andere kant van het park, dus even heb ik het rijk voor me alleen. Het water heeft een mooie groenblauwe kleur. Wat geniet ik hiervan!

Met een bootje vaar ik naar de Lower Lakes. Hier is het meteen een stuk drukker en minder magisch. Even heb ik er spijt van dat ik de oversteek gemaakt heb. Het uitzicht bij entree 1 maakt echter alles goed: dit hoogtepunt móet je gewoon bewaren tot het eind van je bezoek. 

Plitvice met de trein en de boot

Wandelen is heerlijk, maar soms wil je snel wat meters wilt maken om de drukte voor te zijn of heb je juist al teveel meters hebt gemaakt. Voor als je even niet wilt wandelen rijdt er een trein door Plitvice National Park en er zijn boten die de grootste meren oversteken. 

Er varen verschillende boten over de Plitvice meren in Kroatië. Bootlijn 2 is mijn favoriet. Deze boot vaart over Lake Kozjak en verbindt de ‘upper lakes’ en ‘lower lakes’ van Plitvice National Park.

De trein en boot zijn operationeel van april tot en met oktober. Gebruik van de trein en boot is bij je entreeticket inbegrepen. De boten hebben geen dieselmotor maar een elektromotor, waardoor de boten bijna geluidloos over het water glijden. Daarnaast stoten ze geen schadelijke dampen en blijven de meren gegarandeerd vrij van olie. 

Het lijkt misschien heel verleidelijk, zeker op warme dagen. Het is echter niet toegestaan om te zwemmen in de Plitvice meren. Gelukkig bieden de meren sowieso verkoeling. Wist je dat een grote boom meer verkoeling biedt dan tien airconditioners? In Plitvice zijn volop bomen die voor schaduw en verkoeling zorgen.

Tip: Wil je zwemmen in een waterval in Kroatië? Bezoek dan de Roski waterval (onderdeel van de Krka watervallen) bij Split of de Kravica watervallen net over de grens met Bosnië.

Restaurants bij de Plitvice meren

“Het water is zo schoon, dat je het gewoon kan drinken. Je hoeft dus geen water mee te nemen tijdens een (lange) wandeling.” Ik kijk mijn gids een beetje argwanend aan en ik besluit tijdens de wandeling gewoon het water te drinken wat ik in mijn tas bij me draag. Kraanwater, wat overigens ook uit het meer afkomstig is.

De horeca is gelukkig (!) dun gezaaid in Plitivice. Restaurants zijn er nauwelijks binnen de poorten van het park. Bij entree 1 (de noordelijke ingang) vind je diverse cafetaria voor een snelle hap en bij entree 2 (de zuidelijke ingang) staat een aantal hotels dat hun restaurant openstelt voor niet-gasten. 

Het a-la-carte menu van het Plitvice Hotel bij de zuidelijke ingang is erg goed!

Als je langere wandelingen in het park wilt maken kun je het beste zelf eten en drinken meenemen.

In het park vind je bij de noordelijke aanlegplek van boot 2 een grote picknickweide waar je een snelle hap kan kopen. Een aantal jaar geleden was deze weide nog een camping, maar nu moeten kampeerders hun heil buiten het park zoeken.

Een dagtrip naar Plitvice National Park vanuit Zagreb en de kust

Plitvice is prima te bezoeken als dagtrip vanuit Zagreb of de kust van Kroatië. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je veel reistijd besparen door een excursie naar Plitvice te boeken. 

Kom je met eigen vervoer? 

  • Afstand Zadar – Plitvice: (1h30)
  • Afstand Split- Plitvice: 240 km (2h40)
  • Afstand Zagreb-Plitvice: 130 km (2h)

Overnachten bij de Plitvice meren

Als je de toeristenstroom voor wilt zijn dan kun je beter in buurt van de Plitvice meren overnachten. Je bent dan als een van de eerste binnen wanneer het park zijn deuren opent. 

Voor de budgetreiziger en avontuurlijke reiziger is er een aantal campings, de een is wat luxer dan de andere. Daarnaast zijn heel veel mensen die een kamer verhuren (te herkennen aan de bordjes ‘soba’ of ‘Zimmer frei’). Wil je meer luxe en comfort, dan zijn er ook hotels bij Plitvice.

Zelf overnacht ik in het Plitvice Hotel. Plitvice Hotel is een fijn en efficiënt hotel. De kamers zijn ruim en schoon, er is gratis WiFi en het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Het grootste voordeel van dit hotel is van praktische aard: het hotel ligt meteen bij ingang twee van het park! Je hoeft niet onnodig vroeg op te staan en ver te reizen. Je hoeft niet te zoeken naar een parkeerplek maar parkeert gratis bij het hotel. Zo kun je na het ontbijt meteen op ontdekking.

Adres: Plitvice hotel, Plitvicka Jezera, 53231 Plitvicka Jezera

Rastoke waterval

Liefhebbers voor watervallen zonder al te veel toeristen komen in Rastoke bij Slunj tot hun trekken. Dit kleine idyllische dorp ligt langs de weg van Zagreb naar Plitvice. Rastoke wordt ook wel ‘Home of fairies and elves’ genoemd. 

Bij het dorpje Rastoke komen de Korana-rivier en de Slunjica-rivier samen. Door het samenvoegen van de rivieren zijn talrijke stroomversnellingen en kleine watervallen ontstaan. De inwoners van het eeuwenoude dorp zijn omringd door water.

Het water is en was een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners van Rastoke. Het centrum van het dorp telt vele watermolens, welke graan en koren malen. Bovendien zijn de rivieren rondom Rastoke een belangrijke bron van smakelijke forel. Tegenwoordig verdienen de inwoners van Rastoke vooral ook aan het toerisme: voor een kleine vergoeding kun je het dorp en de watermolens bezichtigen. Daarnaast zijn er kleine winkeltjes met streekproducten. 

Tip: In deze blog lees je meer over de Rastoke Waterval.