Plombières: wandelen door de kalamijnen in de uitlopers van de Ardennen

Plombieres ligt op de grens van Nederland, Duitsland en België. De Nederlandse grens en het Drielandenpunt in Vaals zijn niet ver weg. Je kunt in Plombieres fantastisch wandelen. In de uitlopers van de Ardennen ligt een bijzonder mijn- en rotslandschap. 

Bijzonder overnachten in een oude molen in Vervier 

Tijdens mijn zoektocht naar een bijzondere accommodatie in Luik-Ardennen stuit ik via AirBnb op een oude molen. Voor nog geen vijftig euro per nacht slaap ik in een appartement in een kalkstenen gebouw van maar liefst 350 jaar oud! Vanuit mijn slaapkamerraam kijk ik uit over de glooiende heuvels.

Aan de muur van het appartement hangt een lamp die bijna tot het plafond reikt. Bij nadere inspectie blijkt dit de lichtbak van een oude truck te zijn. Zo zijn er meer originele ornamenten in het appartement te vinden. Heel gaaf gedaan!

In de tuin van het appartement scharrelen een paar kipjes, een hond en een kat. De kleine reiziger maakt meteen vriendjes. Het appartement is een fijne en betaalbare plek voor een weekendje weg in België met (kleine) kinderen.

Na een goede nachtrust ga ik op pad.

Slaap je liever in een knusse B&B? Kom op krachten in B&B Puur Teuven.

Wandelen net over de grens in België

Aan het begin van de negentiende eeuw lag in de omgeving van Plombieres in Wallonië de grootste laag zinkerts van Europa. De sporen van de mijnbouw komen op verschillende plekken tot uiting in het Belgische landschap. Verwacht echter geen verlaten fabrieken, de industrie is overgegeven aan de natuur.

Bij het oude gemeentehuis van Plombieres starten verschillende wandel- en fietsroutes. Het is even puzzelen, maar al snel vind ik de bewegwijzerde rondwandeling die ik op een zonnige zaterdagochtend wil lopen. De route is slechts drie kilometer en er is zelfs een kortere variant langs de hoogtepunten! Ik besluit voor de ‘lange’ route te gaan, ons meisje van anderhalf kan zelf best een eindje lopen (en dan verder in de draagzak).

wandelen met kinderen

Het kalamijnlandschap van Plombieres België: wandelen langs de Geul

De wandeling begint bij het oude gemeentehuis van Plombieres. Een mijnkarretjes verwijst naar het verleden – nog altijd zit er veel erts in de grond.

Tijdens de rondwandeling stuit ik op een steile rotswand waar het erts uit de grond is gehaald. Nu groeit hier een bijzondere flora. Via een houten burg steek ik de rivier de Geul (Gueule) over. In mijn jeugd heb ik vaak door het prachtige Geuldal in Limburg gefietst, ik realiseerde me nooit dat dit dal doorloopt over de Belgische grens.

We wandelen langs de geul naar een kunstmatige grot. Deze is gegraven om de bedding van de Geul te omzeilen. Een eend wast zich aan de overs van de Geul, terwijl in het kraakheldere water een school vissen voorbij komt zwemmen.

Na een korte klim door het bos kom ik een fraai park mét speeltuin. Even ben ik bang dat het laatste stuk van de wandeling niet door het groen gaat, maar die angst blijk ongegrond. Langs boomrijke akkers met prachtige zomerbloemen loop ik terug naar de auto.

Bezienswaardigheden Plombieres: het Drielandenpunt

Het Drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland ligt vlak bij Plombieres en Verviers. Dit is een leuk uitje met kinderen. Je kunt hier in drie landen tegelijk staan!

Vlak bij het iconische Drielandenpunt bij Vaals staat de Boudewijntoren, een 50-meter hoge uitkijktoren met een panoramisch uitzicht over de drie landen. Het maisdoolhof slaan we over: onze dreumes snapt dat nog niet.

Lees meer over een bezoek aan Vaals met kinderen.

Wandelen net over de grens met België is leuk. Ik heb tijdens mijn weekendje België maar een klein deel van Luik-Ardennen gezien, een goede reden om nog een keer terug te komen!

Hier vind je meer inspiratie voor een bezoek aan de Ardennen met kinderen