Gdansk Polen: een fijne bestemming voor een weekendje weg

In het noorden van Polen ligt de havenstad Gdansk, een fijne bestemming voor een weekendje weg. In de zomermaanden kun je Gdansk combineren met het strand in Polen: Sopot Beach ligt op minder dan een uur rijden vanuit Gdansk. Maar Gdansk is het hele jaar door een originele bestemming voor een stedentrip: de hanzenstad in Polen heeft veel leuke bezienswaardigheden en je kunt er lekker eten voor weinig geld.

Tip: hier lees je meer over leuke stedentrips in Polen.

Stadswandeling Gdansk Polen

Het oude centrum van Gdansk is vrij compact. De meeste bezienswaardigheden van Gdansk liggen op loopafstand.

Wil je de charmante oude binnenstad met een gids verkennen? Tijdens een stadwandeling met gids leer je in korte tijd veel over de stad.

Bezienswaardigheden Gdansk: van de Gouden Gate naar de Lange Straat

Op een steenworp afstand van mijn appartement in Gdansk ligt de Gouden Poort (Zlota Brama). De stadspoort stamt uit de zeventiende eeuw. Op de poort staan standbeelden die symbool staan voor de zeven katholieke deugden (vreemd genoeg zijn de zeven hoofdzonden bekender dan de deugden – of komt dat door de thriller Seven?).

Vanaf de Gouden Poort loop ik naar de Lange Straat (Dlugi Targ), wat misschien wel de mooiste straat van Gdansk is. Aan deze staat liggen leuke winkels, hippe plekken om te eten en een aantal bezienswaardigheden van Gdansk. Ik vergaap de aan de prachtige gevels, welke vaak versierd zijn met geometrische figuren, bloemen en andere stenen muurreliëfs.

Veel oude panden hebben een commerciële bestemming gekregen. Het Museum of Gdansk laat echter de pracht en praal van het oude Gdansk zien. Op de vloeren liggen glimmende tegels en de planfonds zijn rijkelijk gedecoreerd met bladgoud en prachtige schilderingen.

Ik pak een kussen en ga op de grond liggen om al het moois boven mijn hoofd eens rustig te bekijken. Hoe langer ik staar, hoe meer details zichtbaar worden. Wat een feestje om hier te mogen zijn!

Mariascka: dé plek om souvenirs te kopen

Parallel aan de Lange staat ligt een andere bekende straat. De Mariascka is mooie plek in Gdansk met leuke gallerijen, fraaie gietijzeren trappen en (in het seizoen) kraampjes met keramiek, zilver en amber.

Aan het eind van de Mariascka ligt de Maria Kerk, de oudste stenen kerk van de wereld. In de kerk staat een antieke astronomische klok uit 1464 die naast de tijd ook de datum, de stand en de fase van de maan verklapt. Vanaf de 78 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over de stad.

Tip: voor het mooiste uitzicht over Gdansk kun je de Gradowa beklimmen, dat is de heuvel bij het station waar het Millennium Cross staat.

Boottocht Gdansk

Een bezoek aan Gdansk is niet compleet zonder boottocht over de Motlawa-rivier langs een aantal monumenten en bezienswaardigheden van de stad. In een uurtje vaar ik in een replica van een piratenschip naar de Westerplatte. Vanaf het water zie ik de Kraanvogel, de vismarkt, Brabank, Gdansk Marina, de Polish Hook en de scheepswerven.

De Westerplatte is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in Gdansk. Op de Westerplatte lag van 1926 tot 1939 het Pools militair depot in de haven van de Vrije Stad Danzig. Tot in 1939 de Duitsers voet aan wal zetten en WOII startte. De ruïnes van de barakken en blokhuizen zijn nog steeds te bezichtigen, in één ervan is een museum gevestigd. Op een heul staat een monument, wat zichtbaar is vanaf het hele eiland. Vanaf het water komt het monument het beste tot zijn recht.

Gdansk en de oorlog

Het Museum of the Second World War is een indrukwekkend museum. In het museum worden alle aspecten van de oorlog in Polen op minutieuze wijze beschreven, wat resulteert in een van de grootste historische tentoonstellingen ter wereld. Droge feiten worden gecombineerd met persoonlijke verhalen en pakkend beeldmateriaal.

Tip: kinderen zijn welkom in het museum, maar ik ben sneller door sommige delen van het museum gelopen omdat ik het beeldmateriaal niet geschikt vond voor de peuter. (De peuter las een boekje in haar buggy.)

Vrijheid en Solidariteit

Gdanks is de stad van vrijheid en solidariteit. Op de scheepswerven van Gdansk begon in 1980 de staking die zorgde voor legalisatie van de vakbond Solidariteit. In Gdansk startte het verzet tegen het communisme in Polen, wat uiteindelijk heeft bijgedragen aan het uiteenvallen van de Soviet-Unie. In het European Solidarity Center komt de geschiedenis tot leven in een interactief museum.

Hevelianum: het leukste uitje tijdens een bezoek aan Gdansk met kinderen

Jong geleerd is oud gedaan. De kleine reiziger was nog maar een paar maanden oud toen ze voor het eerst meeging naar een museum. Inmiddels heeft de peuter een voorliefde ontwikkeld voor “musea met knopjes”.

In een oude burcht aan de rand van het centrum van Gdansk ligt het Hevelianum, een leuk en interactief museum voor liefhebbers van wetenschap en techniek. Verschillende hallen hebben verschillende thema’s: populairwetenschappelijke vraagstukken zijn geschikt voor alle leeftijden, terwijl de wiskundige vraagstukken meer geschikt zijn voor pubers en volwassenen.

De kleine reiziger begrijpt de meeste dingen nog niet. Zelfs wanneer je moeder scheikundedocent is kun je niet alles weten. Dat neemt niet weg dat ze úren heeft gespeeld in het museum en dat mijn oververmoeide meisje pas mee naar huis wilde toen het museum haar deuren sloot.

Eten in Gdansk

Er zijn veel leuke plekken om te eten in Gdansk.

  • PanKejk – VEEL en lekkere pannenkoeken. Ideaal voor een stedentrip naar Gdansk met kinderen
  • Restauracja Kuchnia Aleksandry – milk bar aan de populaire Dlugi Targ. Een Milk Bar heeft niks met melk te maken, dit is een eenvoudig Pools arbeidersrestaurant
  • Restauracja Latajacy Holender – fijne en gevarieerde kaart

Slapen in Gdansk

Samen met mijn moeder en de kleine reiziger reis ik naar Gdansk. We overnachten in het fraaie Dom House Duga, een prachtig appartement in het oude centrum dicht bij de bezienswaardigheden van Gdansk. Het appartement heeft een woonkamer met een open keuken, een comfortabele slaapbank en een aparte slaapkamer.

Tip: bekijk de zonsopkomst vanuit het slaapkamerraam. Wat een plaatje!

Badplaats Sopot

Gdansk ligt aan zee, toch zijn er geen leuke stadstranden in de Poolse havenstad. Wil je je citytrip combineren met een dagje strand? Dat kan!

Sopot is een populaire badplaats aan de Oostzee. Een van de bekendste attracties van Sopot is de Molo, met 515,5 m de langste houten pier van Europa.

Reizen naar Gdansk Polen

Vliegen naar Gdansk

Er gaan dagelijks directe vluchten van Nederland naar Gdansk. Wizz Air vliegt een paar keer per week vanaf Eindhoven. Gdansk is ook te bereiken met LOT en KLM vanuit Schiphol

Maak je een roadtrip naar Polen? Dan ben je zeker tien uur onderweg.

Met de trein naar Gdanks

Van Utrecht naar Gdansk met de trein duurt ongeveer 14 uur. Je moet minstens twee keer overstappen, onder andere in Berlijn en Pozan. (De route hangt af van de precieze vertrektijd.)

Tip: In deze blog lees je meer over reizen met de trein in Polen.