Stedentrip Krakau: tips en bezienswaardigheden

Krakau is misschien wel de meest populaire bestemming voor een stedentrip naar Polen. Het oude marktplein Rynek Glowny met de indrukwekkende Lakenhallen vormt het kloppende hart van de stad. Maar er is nog veel meer te doen in Krakau Polen!

Krakau is een leuke stedentrip in oktober, ik ging in de herfstvakantie. Wat te doen in Krakau Polen? In deze blog deel ik mijn beste Krakau tips en bezienswaardigheden.

Tip: Stadswandeling Krakau

Een stadswandeling met een lokale gids is een van de leukste manieren om een mooie plekken te ontdekken en wegwijs te worden in de geschiedenis van een stad. Vaak kies ik voor een Free Tour (je geeft de gids een fooi). Er bestaat bijvoorbeeld een Krakow Free Tour door de oude stad en de Wawel. Deze volgt de Koningsroute (Royal Route), een weg langs veel bezienswaardigheden van Krakau.

Tip: Hier kun je een Krakow Free Tour boeken. 

Joodse wijk: Schindler’s List Tour

Als jong meisje in de jaren ’90 was ik gegrepen door de iconische film Schindler’s List. Deze historische film speelt in de tweede wereldoorlog en is grotendeels opgenomen in Krakau. Wanneer ik mijn citytrip naar Krakau boek staat een ding als een paal boven water: ik wil in de voetsporen van Oscar Schindler treden en wandeling door Krakau maken met als thema Schindler’s list.

De stadswandeling door Krakau start op de Grote Markt en voert langs verschillende bezienswaardigheden en historische gebouwen waar Oscar Schindler handel heeft gedreven. De gids vertelt zijn verhaal met behulp van oude foto’s en maakt duidelijk onderscheid tussen ‘waargebeurd’ en ‘film’.

Vanuit de Old Town loop ik naar de Joodse wijk Kazimierz en naar het Joodse getto Podgorze. In Kazimierz woonde eeuwenlang de Joodse gemeenschap van Krakau. De route leidt langs het Joodse erfgoed en bezienswaardigheden als markten, restaurants en synagoges. De stadswandeling door Krakau eindigt bij de fabriek van Schindler, waar nu een museum zit.

Bezienswaardigheden Krakau: Schindler’s Factory

Het museum vertelt het verhaal van Oskar Schindler en het lot van de Joden tijdens de tweedewereldoorlog in Krakau. Ik word gegrepen door een aaneenschakeling van verhalen van mensen die voor Schindler gewerkt hebben. Met behulp van enorme foto’s, filmopnames, historische voorwerpen en dynamische media-installaties neem ik een kijkje in de donkere kanten van de geschiedenis van Krakau, de rol van de bezetter en de rol van het verzet.

Rynek Glowny Old Market

De Oude Markt (Rynek Glowny) is het centrale plein van Krakau en het op een na grootste plein van Europa. In eerste instantie voelt het plein niet kolossaal, midden op het plein staat namelijk de Lakenhal, een bijzondere bezienswaardigheid van Krakau. De voormalige bazaar met oosterse kruiden en specerijen heeft plaats moeten maken voor winkeltjes met Pools handwerk en snuisterijen.

Onder de markt ligt een doolhof van onderaardse gangen. Deze onderwereld is het gevolg van het verhogen van de stad door de stijging van de rivier en de heropening van de oude werfkelders.

Ik besluit de Gotische toren van het oude stadhuis te beklimmen. Vanaf de toren kijk ik uit over de markt en de aangrenzende panden, een bonte mengelmoes van Gotiek, Jungendstil en meer. Helaas moet ik genoegen nemen met een klein raam om door te gluren, het is niet mogelijk om rondom de 70-meter hoge toren te lopen.

Krakau is een stad met veel fraai gerestaureerde historische kerken. De mooiste is misschien wel de St. Mary’s church, die direct aan de Oude Markt ligt. Door de jaren heen is de kerk overvloedig gedecoreerd. Dit leidt tot een interessante collectie beelden en beschilderde panelen in verschilkende stijlen, gemaakt van verschillende materialen. De kerk is bijna een museum vol Poolse religieuze kunst. Door de prachtige glas-in-lood ramen schijnt de ondergaande zon naar binnen, kleurvlakken op de muren en vloeren achterlatend.

De Koningsroute Krakau

De Koningsroute (Royal Route Krakow) start bij Florianuskerk en loopt via de Oude Markt naar het Koninklijk Kasteel van Wawel. De Koningsroute was dé weg voor monarchen om de stad binnen te treden, maar de weg werd ook gebruikt voor kroningen en begrafenissen. Tegenwoordig is dit een mooie route voor een wandeling in Krakau langs verschillende bezienswaardigheden als prachtig gedecoreerde en rijk gerenoveerde kerken.

De naam van de route is nog altijd actueel, ik zie met veel bombarie de prins van Monaco voorbij rijden.

Bezienswaardigheden Krakau: Petrus en Pauluskerk

Langs de Koningsroute ligt de Petrus en Pauluskerk van architect Giovanni Maria Bernardoni, de eerste barokkerk in Krakau. Boven de kruising staat een geweldige koepel.

Kerk en wetenschap zijn niet altijd goede vrienden. De Petrus en Pauluskerk bewijst dat het ook anders kan. In de zestiende eeuw beredeneerde de wiskundige Nicolaas Copernicus dat de aarde om zijn as draait. De wetenschapper Jean Bernard Léon Foucault bedacht later een mechanisch experiment als bewijs. Aan een slinger van 47 meter hangt een zware bol van 25 kilogram. De slinger gaat (uiteraard) heen en weer, maar als je lang genoeg wacht zie je op een gradenboog dat de aarde langzaam onder de slinger wegdraait.

Elke donderdag kun je het experiment van Foucault met eigen ogen zien. Het experiment is echter in een modern jasje gegoten: in de bol is een laserpointer bevestigd, die er voor zorgt dat een verschuiving van slechts enkele graden al zichtbaar is.

kasteel wawel krakau

Koninklijk Kasteel van Wawel

Het Koninklijk Slot, ofwel het Kasteel de Wawel, ligt op een heuvel met historische gebouwen en bijzondere bezienswaardigheden in Krakau. Het is raadzaam vooraf kaartjes te reserveren als je de gebouwen wilt bezoeken, al is het centrale plein vrij toegankelijk.

Vanaf de Wawel heb je een mooi uitzicht over de Krakau, misschien wel het mooiste uitzicht van de stad. Na een tijdje genoten te hebben van het uitzicht bezoek ik een aantal musea in Krakau, als Simon’s Bells in de Kathedraal, de koninklijke tombes en het Cathedral Museum.

Verscholen in het hart van de Wawel ligt de Drakengrot. Via een wenteltrap daal ik af tot diep onder de grond, hier ligt de grot waar volgens de myhte een draak woont die het kasteel bewaakt. De draak is echter niet thuis tijdens mijn Krakau stedentrip. Een bronzen draak staat bij de ingang spuugt af en toe vuur.

Ik heb geluk. Tijdens mijn citytrip in de herfst is het heerlijk zonnig, het weer in Krakau valt me alleszins mee!

wawel schildering

Eten en drinken in Polen

Zoek je een gezellige plek om te eten en drinken in Krakau? Rondom de Oude Markt is er volop keus. In de loop van de middag vullen de terrassen zich en in het weekend is er volop live muziek. Ook in de kelders onder de markt vinden diverse optredens plaats.

Hier vind je meer tips om te eten en dinken in Krakau.

Bezienswaardigheden omgeving Krakau: Auschwitz Tour Krakau

Auschwitz is een bijzondere plek. Het concentratiekampcomplex is tijdens de tweede wereldoorlog opgezet door nazi-Duitsland in het geannexeerde Polen.

Wanneer ik door de grote ijzeren poort met ‘Arbeit macht frei’ het grote vernietingskamp binnenloop, stokt mijn adem. In de barakken van Auschwitz is een aantal indrukwekkende tentoonstellingen te zien. De cellen en de tentoonstelling ter nagedachtenis van de Nederlandse slachtoffers levert me kippenvel op. De indrukwekkende tentoonstelling bestaat uit foto’s en citaten van mensen uit stafkampen waaronder Auschwitz, kamp Vught en Westerbork.

Ik loop langs de gaskamers en de verbrandingsovens van Auschwitz en ik zie de oude leidingen lopen. Deze plek bezorgt me kippenvel.

Er rijdt een (gratis) shuttlebus van Auswitch naar het nabijgeleden Birkenau. Birkenau is groot, er staan zo’n tweehonderdvijtig barakken. Wanneer ik een voorstelling maak van het aantal mensen dat hier leefde, is Birkenau tegelijkertijd klein.

Birkenau was sinds 1942 een efficiënte ‘doodsmachine’. Treinrails voeren van Auschwitz het kamp in, op hoogtijdagen werden achtduizend mensen per dag aangevoerd. De rails stopt bij de ruïnes van ondergrondse gaskamers. Naast de gaskamers staat een monument waar nog dagelijks kransen worden gelegd.

Tip: Boek hier eenvoudig een tour van Krakau naar Auschwitz met kundige gids.

Wieliczka zoutmijn

De Wieliczka zoutmijn ligt 15 kilometer buiten Krakau. Hier wordt sinds de dertiende eeuw zout gewonnen, al is dit nu vooral voor toeristen.

Met een groep daal ik af naar het eerste niveau van de mijn. Een lange trap voert me na een diepte van 64 meter. Daar begint de rondleiding door de zoutmijn door uitgestrekte gangen langs verschillende zoutkamers. Ik eindig op een diepte van maar liefst 135 meter.

De mijn ie schaars verlicht en de zoutkristallen fonkelen in het spaarzame licht. Pure magie! In de zoutkamers zijn standbeelden en verschillende ondergrondse kapellen te bewonderen, waarvan eentje geheel gewijd is aan de Poolse (ex-)paus Johannes Paulus II.

Eind van de middag ben ik weer in Krakau.

Tip: Wieliczka zoutmijn is een unieke attractie die je zeker moet bezoeken tijdens je reis naar Polen. Ik bezocht deze tour waarmee ik de rij bij de kassa wist te omzeilen.

Praktische tips Krakau Polen

Vliegtickets

Ryan Air vliegt meerdere keren per week van Eindhoven naar Krakau. Vlieg je liever vanaf Schiphol? KLM en LOT vliegen direct van Amsterdam naar Krakau.

Via deze site kun je goedkoop parkeren bij Eindhoven.

Met de trein naar Krakau

Er lopen verschillende treinroutes van Amsterdam-Centraal naar Krakow Gowny. Je koopt een ticket vanaf 40 euro.

Wil je graag reizen met de trein in Polen? Combineer Krakau dan met Katowice!

Tip: In deze blog lees je alles over reizen met de trein in Polen.

Overnachten in Krakau

Wat zijn er veel leuke plakken om te slapen in Krakau! Hieronder vind je een paar suggesties voor elk budget.

Hostels in Krakau

Ik overnacht in het Premium Hostel Krakau net buiten het centrum. De kamers zijn niet groot, maar er is een grote woonkamer/keuken met gratis WiFi, koffie en thee.

Ook het Ginger Aparthostel is mooi en van alle gemakken voorzien.

Appartement Krakau

Leuke Hotels in Krakau

Update: 2022