Rastoke waterval: de verborgen parel tussen de Plitvice meren en Zagreb

De natuur in Kroatië is betoverend mooi. Er zijn prachtige nationale parken en natuurgebieden, eerder schreef ik al een blog over de mooiste watervallen in Kroatië. Een van die mooie watervallen is Rastoke waterval, een verborgen parel tussen Zagreb en de bekende Plitvice watervallen. 

Wil je Rastoke bezoeken? In deze blog vertel ik je alles over Rastoke! Rastoke in een eenvoudige stop tijdens je autovakantie in Kroatië.

Home of Fairies and Elves

Rastoke Slunje is een waterval waar niet al te veel toeristen komen. Hier hoef je niet dagen voor aankomst al een ticket te kopen zoals bij de Plitvice Kroatië.

In het dorp Rastoke komen de Korana-rivier en de Slunjica-rivier samen. Door het samenkomen van de rivieren is een interessant netwerk van stroomversnellingen en kleine watervallen ontstaan. Midden tussen de waterstromen ligt het sprookjesachtige Rastoke.

rastoke slunj

De watermolens van Rastoke Kroatië

Rastoke ligt strategisch midden in het water. Van oudsher liggen er verschillende watermolens in het dorp. Deze werden oorspronkelijk gebruikt om graag en koren te malen. Tegenwoordig is nog maar een deel van de Rastoke watermolens in gebruik: in het dorp worden op talrijke plekken ambachtelijke producten verkocht. Het eten in Kroatië is heerlijk, alleen hiervoor is Rastoke al de moeite waard!

Tip: Verblijf je aan de zuidkust van Kroatië? Ook bij de Krka watervallen aan de Dalmatische kust kun je een etnodorp bezoeken.  

Rastoke is een waar openluchtmuseum. Als je het dorp wilt bezoeken en een kijkje in de watermolens wilt nemen moet je een paar euro entree betalen.

Rastoke waterval

Het is een warme dag, een dag zoals vele (ik word meestal heel blij van het weer in Kroatië). Na een bezoek aan de watermolens en de winkeltjes van Rastoke loop ik richting water. Ver hoef ik niet te lopen, je kunt de watervallen van Rastoke in een uurtje zien.

Al snel spatten kleine druppeltjes water in mijn gezicht. De zon speelt met de Rastoke waterval, al snel verschijnt een kleine regenboog in het water. Het water in de stroompjes is kraakhelder. Helaas is het niet toegestaan om te zwemmen in Rastoke.

eten in rastoke

Forel

De Korana-rivier, Slunjica-rivier en de stroompjes rondom de Rastoke waterval zijn een kweekvijver voor smakelijke forel. Ben jij een liefhebber van deze zoetwatervis? Combineer je bezoek aan de Rastoke waterval dan met een bezoek aan het Petro restaurant aan de rand van het dorp.

Naast forel staan er nog meer lokale gerechten op de kaart. Dit is een fijne plek om te eten in Kroatië!

watervallen kroatie

Rastoke of Plitvice?

De Plitvice meren zijn wat mij betreft hét hoogtepunt van Kroatië. Is je moet kiezen tussen Nationaal Park Plitvice en Rastoke Slunj dan zou ik zeker voor Plitvice gaan.

De twee watervallen kun je echter prima combineren. Je kunt bijvoorbeeld na een bezoek aan Plitvice een hapje gaan eten in Rastoke, of je doodt de tijd in Rastoke wanneer je pas later op de dag bij Plitvice naar binnen mag. Rastoke – Plitvice is ongeveer een half uur rijden.

Reis je vanuit Zagreb Airport naar het zuiden? Dan is Rastoke een goed begin van je Kroatië vakantie!

Rastoke met kinderen

Rastoke is een aanrader tijdens je gezinsvakantie. Kroatië heeft veel leuke speeltuinen met sprookjesfiguren, deze vind je ook in Rastoke. Hoe fijn is het om op een schommel te zitten en uit te kijken over de bergen en de waterval van Rastoke? De vrolijk gekleurde sprookjesfiguren in het gras maken het plaatje compleet.

Tip: Bezoek ook Zadar aan de kust.