Reisinformatie Albanië

Wat moet je weten voor je naar Albanië reist? In deze blog lees je alles over het visum, geld en meer. Albanië is een bestemming waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat. Is het moeilijk om door Albanië te reizen? Is Albanië gevaarlijk? Nee hoor! Het is een prachtige bestemming voor avontuurlijke reizigers. 

Visum Albanië

Nederlanders hebben geen visum voor Albanië nodig. Aan de grens krijg je een gratis visum wat 90 dagen geldig is. Het paspoort moet nog minimaal drie maanden geldig zijn bij aankomst in Albanië.

geld en budget albanie

Geld en budget Albanië

De Albanese Lek (Lekë) is de officiële munteenheid van Albanië. Er gaan ongeveer 125 Lek in een euro (2023). Alle grote plaatsen in Albanië hebben pinautomaten die je kunt gebruiken met een Nederlandse bankpas. Je bank kan een extra fee in rekening brengen voor pinnen in het buitenland.

Op veel plekken worden prijzen in euro’s aangegeven en kun je betalen met euro’s in Albanië. Lekker makkelijk!

Een voedzame maaltijd met een halve liter water of bier kost 4-5 euro. Wil je iets stijlvoller eten in een middenklasse restaurant dan betaal je ongeveer 7 euro. Entreegelden bedragen maximaal één à twee euro. Veel bezienswaardigheden als kerken, moskeeën en natuurgebieden zijn gratis te bezoeken. Een kleine donatie bij deze bezienswaardigheden in Albanië wordt uiteraard gewaardeerd.

Ik reis naar Albanië met een vriend. De totale kosten exclusief vliegtickets naar Albanië lagen rond de 35 euro per persoon per dag. Je kunt goedkoper op vakantie naar Albanië als je gaat kamperen en alleen met OV reist.

Reisadvies Albanië

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Albanië. Albanië is een veilig land. Twijfel je over de veiligheid in Albanië? Controleer voor vertrek de website van de Rijksoverheid, daar vind je actuele reisadviezen voor Albanië.

Let op: het verkeer in Albanië kan wat chaotisch zijn. Wegen zijn soms slecht. 

Reizen in Albanië met openbaar vervoer

Albanië heeft een ruim netwerk van bussen en furgons (minibussen). Het is niet mogelijk om een betrouwbare dienstregeling online te vinden, maar met een beetje hulp van Wiki-travel en je hotel kom je een eind.

Het is niet nodig om vooraf een zitplaats te reserveren, een kaartje kun aanschaffen op het station of in de bus. Voor de grote bussen zijn er officiële bushaltes, in de praktijk stoppen bussen overal. Veel lijndiensten stoppen in de loop van de middag, vergeet niet te controleren wanneer de laatste bus (terug) gaat.

koman lake ferry

Taxi’s in Albanië rijden op de meter. Deze kosten minder dan een euro per kilometer. Van Tirana naar het vliegveld kost 20 euro. Een dag een auto met chauffeur huren kost ongeveer 60 euro. Ik heb dit gedaan in Berat voor een bezoek aan de Osumi Canyon.

Ferries in Albanië gaan maar een paar keer per dag, zo ook de ‘beroemde’ Koman Lake ferry. In Shkodra hebben de meeste hotels gratis fietsen. Ideaal!

Religie in Albanië

In Albanië wonen zowel (orthodoxe) christenen als moslims. Kerktorens en minaretten steken zij aan zij de hoogte in.

De taal van Albanië

In Albanië wordt niet veel Engels gesproken. Albanezen zijn echter behulpzaam en geduldig en proberen vaak in willekeurige andere talen met je te communiceren. Italiaans is erg populair bij jongeren, de oudere generatie spreekt nog Russisch.

Verkeersborden zijn in het Romaanse schrift. 

Reizen als vrouw alleen

Albanië is een veilig land om doorheen te reizen, ook als vrouw alleen.

Beste reistijd Albanië

Het hoogseizoen in Albanië loopt van mei tot oktober. In de zomervakantie kan het langs de kust druk zijn, Albanië is een populaire bestemmingen voor een strandvakantie op de Balkan. De beste reistijd voor Albanië is mei – juni of september – oktober. 

Het grootste deel van Albanië heeft een mediterraan klimmaat met warme zomers en zachte winters. In het noorden van Albanië in de Alpen kan in de winter een behoorlijk pak sneeuw liggen. Wintersport in dit gebied is nog niet ontwikkeld.

In het najaar valt gemiddeld de meeste regen. Uit ervaring weet ik dat het óók in de meivakantie heel nat kan zijn 🙂 

Telefonie en internet in Albanië

Albanië hoort niet bij de EU, wat betekent dat je niet gratis kunt bellen en internetten binnen je bundel. Veel providers hebben echter een voordelige buitenlandbundel. Zo kun je bijvoorbeeld bij Tele2 500 MB aan data kopen voor 12 euro. Deze buitenlandbundel is meestal een maand geldig.

De meeste hotel en restaurants hebben WiFi.