Tips en reisinformatie voor Montenegro

Montenegro is een onbekende bestemming in het zuiden van Europa. Vergis je niet, Montenegro heeft alles in zich voor een gevarieerde en actieve vakantie. De Baai van Kotor is een van de mooiste baaien ter wereld. De natuur van Montenegro is betoverend. En het eten in Montenegro is om je vingers bij af te likken.

In dit artikel deel ik tip en reisinformatie voor Montenegro. Alles wat je moet weten voor je Montenegro rondreis: tips voor geld, budget, auto huren en meer! Zo begin je goed voorbereid met je Montenegro vakantie.

Montenegro: Kotor en meer

Voor veel mensen is Kotor de eerste kennismaking met Montenegro. Zij passeren (net als ik) bij Kotor de grens van Bosnië en Montenegro, zij vliegen naar Tivat of ze arriveren per boot. Kotor staat bekend als Montenegro Cruise Port: wekelijks meren hier duizenden reizigers aan. In het hoogseizoen vind je zelfs dagelijks meerdere cruiseschepen in de baai van Kotor.

Een citytrip naar Kotor is leuk, maar Montenegro is veel meer dan dat. Je kunt je makkelijk een week vermaken in een van de vele nationale parken van Kotor. Wanneer je de Adriatische kust achter je laat sta je al snel in de heuvels, de bergen en Diarische Alpen. De natuur is ongerept en in Durmitor National Park ligt een van de diepste kloven ter wereld.

Zodra je Kotor en Budva achter je laat waan je je in een andere wereld.

In deze blog lees je mijn route en wat te doen in Montenegro.

Het visum voor Montenegro

Je hebt geen visum nodig om te reizen in Montenegro. Met een Nederlands paspoort mag je 90 dagen aaneengesloten in Montenegro blijven, met een ID-kaart slechts 30 dagen.

Vliegen naar Montenegro

Hét seizoen voor een vakantie in Montenegro loopt van mei tot oktober. Dan gaan er chartervluchten naar de badplaatsen aan de kust van Montenegro. Met TUI kun je goedkoop vliegen op Montenegro. 

Reis je buiten het seizoen? Helaas gaan er dan geen chartervluchten. Vliegen naar Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, is een goed alternatief.

Een autovakantie in Montenegro

De afstand Amsterdam – Montenegro is zo’n 2000 kilometer. Dat is niet niks. Je kunt onderweg eenvoudig extra stops inlassen in bijvoorbeeld Slovenië of Kroatië.

Grote voordeel van reizen met je eigen auto zijn de kosten die je bespaart voor het huren van een auto in Montenegro, dat je kunt gaan en staan waar je wilt, dat je makkelijk je bagage mee kan nemen (zo veel als je wilt) en dat een autovakantie voordeliger en duurzamer is dan vliegen.

Met de auto naar Montenegro

De volgende grensovergangen tussen Montenegro en zijn buurlanden kunnen erg druk zijn. Houd hier rekening met wachttijden, vooral in het hoogseizoen. 

  • Met Bosnië en Herzegovina: Scepan Polje   
  • Met Kroatië: Karasovic (DC8), Debeli Brijeg
  • Met Servië: Dobrakovo, Brodarevo

roadtrip montenegro

Zelf ben ik de Montenego-Bosnië grens overgestoken bij Pluzine (in het noorden) en bij Granicni Prijelaz (bij Kotor). Bij beide grensovergangen was er bijna geen verkeer en konden ze zo doorrijden. 

Ik reed naar Kotor vanuit vanuit Trebinje. In deze blog lees je meer over de bezienswaardigheden van Trebinje.

De wegen in Montenegro zijn over het algemeen van goede kwaliteit. De wegen in de bergen zijn soms erg bochtig en smal. Wegen in Durmitor NP kunnen in de winter gesloten zijn na hevige sneeuwval. Sommige wegen zijn zelfs de hele winter en een groot deel van het voorjaar dicht. De locals kunnen je hier meer over vertellen – Google Maps is soms te optimistisch.

Auto huren Montenegro

Heb je weinig tijd? Dan kun je ook voor een Fly Drive door Montenegro kiezen. Zo’n individuele rondreis door de Balkan kun je makkelijk zelf organiseren door een los vliegticket te boeken en een auto te huren.

Ik maakte een rondreis van 2 weken door Bosnië en Montenegro. (En dat was eigenlijk veel te kort!) Ik boekte een vlucht naar Sarajevo in Bosnië en Herzegovina, dat bleek het goedkoopste. Daar huurde ik een auto bij Sunny Cars. Bij Sunny Cars is je auto all risk verzekerd – het is heel fijn om een roadtrip te maken zonder zorgen. Tegen een kleine vergoeding kun je de auto mee de grens overnemen.

Tip: Sunny Cars Montenegro heeft vestigingen in Kotor en Podgorica, dus ook voor een huurauto in Montenegro ben je bij hen aan het goede adres.

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Montenegro, zowel voor een vakantie naar Montenegro met eigen vervoer als voor het huren van een auto. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht.

Montenegro: klimaat en weer

De kustlijn van Montenegro heeft een mediterraan klimaat. Het weer in Montenegro is warm en droog in de zomer. De winter wordt gekenmerkt door veel regen. Het binnenland van Montenegro heeft een gematigd zeeklimaat met milde zomers en koele winters. Durmitor Nationaal Park is een geliefd wintersportgebied in Montenegro. De gemiddelde dagtemperatuur kom dan amper boven het vriespunt uit.

De beste reistijd voor Montenegro is het voorjaar en het najaar. De temperaturen zijn dan aangenaam en je mist de drukte van het hoogseizoen. Wil je zwemmen of duiken in Montenegro? De watertemperatuur is het fijnste in de zomer en in het najaar.

Is Montenegro veilig?

Montenegro ligt in het zuiden van Europa op de Balkan ingeklemd tussen Kroatië en Albanië. Montenegro maakte deel uit van het voormalige Joegoslavië en later tot de federatie van Servië en Montenegro. Sinds 2006 is Montenegro een zelfstandig land.

Montenegro heeft geen heftige oorlog gekend als Bosnië en Herzegovina met de val van Srebrenica. Montenegro is een veilig en ontwikkeld land. De levensstandaard is hoog terwijl de prijzen plezierig laag zijn gebleven.

Montenegro: geld en budget

Ga je op vakantie naar Montenegro? Don’t worry: geen vreemd geld in Montenegro! In Montenegro komen gewoon euro’s uit de muur. (En je kunt op heel veel plekken pinnen.)

De prijzen in Montenegro liggen lager dan in Nederland, Montenegro is een prima bestemming voor een goedkope vakantie. Je hebt al accommodatie in Montenegro voor 20-30 euro per nacht. Voor een beetje meer heb je een ruim tweekamerappartement bij Lake Skadar met uitzicht over een fraaie vallei of een knus hotel in Kotor Town.

Een warme maaltijd met een drankje kost 5-10 euro per persoon. Het eten in Montenegro is zeer smaakvol, vooral het sea food aan de kust.

Het huren van een auto kan vanaf 40 euro per dag. Veel bezienswaardigheden in Montenegro zijn gratis.

De taal in Montenegro

In Montenegro wordt Montenegrijns gesproken, een taal die sterk verwant is aan het Bosnisch, Servisch en Kroatisch. In tegenstelling tot in Servië en andere Oost-Europese landen gebruikt met in Montenegro gewoon hetzelfde alfabet als in Nederland. Handig!

Inwoners van Montenegro spreken goed Engels en soms wat Duits. Menukaarten in Montenegro zijn twee- tot drietalig, je weet dus altijd wat je bestelt. Google translate kan handig zijn, maar let op: Montenegro hoort (nog) niet tot de EU dus er gelden extra kosten voor het gebruik van roaming. Gelukkig is er op veel plekken Wifi.

Montenegro met kinderen

Ik reisde naar Montenegro met de kleine reiziger toen ze negen maanden oud was. Dit was mijn tweede avontuurlijke gezinsvakantie met een baby. (Mijn eerste verre reis met baby bracht me naar Bali.)

Montenegro is een erg kindvriendelijk land. Veel hotels hebben kamers met een babybedje en in Zabljak sliep ik zelfs in een ruime familiekamer. Luiers, groentehapjes en opvolgmelk zijn in alle grotere supermarkten te koop. De babyvoeding komt overwegend uit Duitsland en is van goede kwaliteit.