Reisroute Colombia: een veelzijdige rondreis van 4-5 weken

Een reis door Colombia is een feestje! Het land in Midden-Amerika is enorm veelzijdig, met uitgestrekte jungle, witte stranden, koloniale steden, street art en hoge bergen. Het is niet mogelijk om in een vakantie naar Colombia het hele land te zien, maar in een week of 3 à 4 kun je een aantal hoogtepunten en minder bekende bezienswaardigheden bewonderen.

Colombia is een verrassende bestemming in Midden-Amerika. Ik had niet echt een beeld bij Colombia, maar o wat is het mooi! In deze blog deel ik mijn reisroute door Colombia (van 5 weken) en lees je een aantal handige Colombia tips.

Reisroute Colombia van dag tot dag

 • Medellin (5 nachten)
 • Guatape (1 nacht)
 • Jardin (6 nachten)
 • Filandia (3 nachten)
 • Montenegro (1 nacht)
 • Salento (4 nachten)
 • Minca (3 nachten)
 • Santa Marta (2 nachten)
 • Tayrona NP (1 nacht)
 • Cartagena (6 nachten)
 • Rosario Eilanden (3 nachten)

Mijn route op de kaart: 1. Medellin – 2. Jardin – 3. Filandia – 4. Salento – 5. Minca – 6. Santa Marta – 7. Tayrona – 8. Cartagena – 9. Rosario Eilanden

Mijn reis door Colombia duurt 5 weken. Zoals je ziet heb ik maar een klein deel van het land gezien, andere bezienswaardigheden van Colombia bewaar ik voor een volgende keer.

Tip: het is eventueel mogelijk om het tempo van deze rondreis door Colombia wat op te voeren en de route in 3-4 weken af te leggen.

Medellin Colombia: van koloniale gebouwen tot toffe street art

Na drie maanden reizen door Mexico en Guatemala laat ik Midden-Amerika achter mij en vlieg ik naar Medellin. Hier start mijn Colombia reis.

Ik maak kennis het oude centrum van de stad, maar om de een of andere reden kan ik mijn draai niet vinden. Het is druk, verkopers zijn opdringerig en ik heb het gevoel dat ik op mijn hoede moet zijn na alle waarschuwingen over veiligheid in Colombia. Ik stap snel in de metro, er zijn leukere plekken in Medellin

De metro brengt me naar Pueblito Paisa, een ‘pittoresk’ dorp binnen de stad. Het is zo nep als wat, maar ik vermaak me prima!

Ook Comuna 13 bevalt goed. Ooit was dit de gevaarlijkste wijk van Zuid-Amerika, nu is het een toffe plek met heel veel street art. Je kunt zelf op ontdekking gaan in Comuna 13, maar ik ga op pad met een Free Walking tour. Echt een aanrader!

Reis je door Colombia met kinderen? Medellin heeft leuke activiteiten voor kids. Ik bezoek onder andere Parque du Nord (een kleine attractiepark), Parque Explora (een tof doe-museum) en het Universiteitsmuseum van Medellin.

Piedre del Penol en Guatape: het mooiste uitzicht van Colombia

Vanuit Medellin is het maar twee uur met de bus naar Guatape. Wat een leuk kleurrijk stadje is dit! Alle huizen hebben minstens drie kleuren verf op de muur

De bekendste bezienswaardigheid van Guatape ligt net buiten het kleurrijke dorp. El Peñón de Guatapé is een grote granieten rots naast een meer met honderden kleine (schier)eilandjes. Om boven te komen moet je 750 traptredes op. Dat klinkt zwaar, maar eigenlijk valt het best mee. Vanaf de hoge rots heb je een betoverend uitzicht over het meer. Dit schijnt een van de mooiste plekken van Colombia te zijn!

In deze blog lees je meer over Guatape. Je kunt natuurlijk ook gelijk een excursie van Medellin naar Guatape boeken. Wil je liever overnachten in Guatape? Ik vind La Martinera Parque Central een leuke plek.

Jardin: het leukste dorp van Colombia

Vanuit Medellin zak ik langzaam af richting Salento Colombia, een van de meest populaire bestemmingen in Colombia. Er gaat een bus van Medellin naar Salento, maar ik hak mijn reis liever in stukken. Onderweg bezoek ik een aantal minder bekende bezienswaardigheden van Colombia.

Mijn eerste stop is Jardin, een lieflijk dorp op drie à vier uur rijden vanuit Medellin. Hier overnacht ik in Finca Carrizalis, een organische koffieboerderij hoog in de bergen. Jaime en Imelda runnen de boerderij, geven rondleidingen én hebben een paar kamers voor gasten. Het echtpaar is zo lief en gastvrij!

Vanuit Finca Carrizales verken ik de omgeving van Jardin en ga ik lekker wandelen en paardrijden. De waterval Cueva Esplendor is een van de hoogtepunten van Jardin. De wandeling naar de waterval is prachtig! Diep in dal ligt Jardin en na iedere bocht van het bergpad word ik getrakteerd op nieuwe weidse uitzichten.

Lees hier meer over Jardin.

Filandia: de koffieregio

Na een week is het tijd om afscheid te nemen van Jardin. Met veel vertraging kom ik aan in Manizalis, een stad doe me echt niet kan boeien. Is het de regen of het slechte eten? De volgende dag reis ik gelijk verder naar Filandia.

Ik overnacht in Pop Art Hotel in Manizalis. Dit hotel is echt een aanrader!

Filandia ligt vlak bij Barabas Bremen, een natuurgebied met oranjebruine brulapen. Helaas, ik heb drie uur door de Barabas Bremen gelopen in de stromende regen, ik ben uitgegeleden op mijn gat en GEEN AAP te zien.

Ondanks het slechte weer het ik me prima vermaakt in Filandia. Het is een heerlijke plek om een paar dagen te tot rust te komen.

In deze blog lees je meer over de bezienswaardigheden van Filandia en Barbas Bremen.

Parque del Café: een pretpark tussen de koffieplantages

Reis je door Colombia met kinderen? Of ben je fan van pretparken en themaparken? Ga dan naar Parque del Café.

In de Koffieregio bij Armenia en Salento ligt het Parque del Café, een themapark met achtbanen, wildwaterbanen en andere toffe attracties. Het park is supergoed georganiseerd met duidelijke informatieborden, zeer korte rijen, voldoende toiletten en betaalbare horeca. Echt een aanrader!

Hotel de la Vega ligt op een paar minuten lopen van het pretpark. In de tuin wonen heel veel verschillende soorten vogels – en er is een zwembad!

Salento: koffie en palmen

Salento is in een paar decennia uitgegroeid tot de meest toeristische plek van Colombia. Het centrum is gezellig druk en buiten het centrum is het lekker rustig. Ik slaap aan de rand van het dorp met uitzicht over de bergen.

Een half uurtje buiten Salento ligt de Cocora vallei, een vallei vol waxpalmen die meer dan 60 meter hoog kunnen worden. Wat een betoverend gebied om te wandelen! Ik combineer het dal met een aantal uitzichtpunten. De ene plek is nog mooier dan de andere, mijn mond valt regelmatig open van verbazing. Ik snap dat het hier zo druk is.

Lees meer over mijn bezoek aan Salento.

Tip: wil jij ook naar de Cocora vallei? Vertrek op tijd, anders moet je lang op een Willy wachten. (Ik stond ruim een half uur in de rij.)

De laatste dag in Salento bezoek ik een klein natuurreservaat net buiten het dorp. Carlos neemt me mee door zijn ‘achtertuin’ en vertelt me over de bijzondere ecosystemen van het reservaat én van Colombia. Daarna bezoek ik een koffieplantage, een absolute must do in Salento.

Minca Colombia: wandelen en relaxen

Na drie weken neem ik afscheid van Medellin en de Eje de Cafetero, ofwel de koffieregio. Dit deel van Colombia heeft me aangenaam verrast. Ik heb een zwak voor de bergachtige landschappen, de weelderige groene hellingen en de kleurrijke stadjes. In anderhalf uur vlieg ik naar Minca in het noorden van Colombia.

Wat te doen in Minca? De natuur rond Minca nodigt uit om te wandelen. Vanuit het dorp in het dal klim ik naar een koffie- en chocoladeboerderij. Het is leuk om te zien hoe chocolade gemaakt wordt, maar het hoogtepunt van de tour is het chocolademasker voor mijn gezicht. Vanuit de finca klim ik naar de Mundo Nuevo Ecolodge. Wat een uitzichten! In de verte zie ik zelfs Santa Marta en de zee

Ik overnacht in La Cabanita VIP, een fijn apartement aan de rand van het dorp.

Santa Marta en het strand van Taganga

Santa Marta is de volgende bestemming van mijn rondreis door Colombia. De meeste reizigers hebben Santa Marta niet bovenaan hun bucketlist staan, het is echter een fijne uitvalsbasis om het noorden van Colombia te ontdekken. Al slenterend door het stadje stuit ik op koloniale gebouwen, street art en een kleurrijke markt.

Het lokale strand van Taganga is een en al bedrijvigheid, hier vertrekken boten naar Tayrona Nationaal Park. Achteraf gezien is een bootrocht naar Tayrona misschien niet de beste keus, in deze blog vertel ik mijn over mijn bezoek aan Tayrona NP.

Tayrona Nationaal Park

Tayrona NP is het meest toegankelijke nationale park van Colombia. Ik wandel bij witte stranden, wuivende palmen en een jungle met fraai aangelegde wandelpaden. Ik vind Tayrona heel mooi, maar erg druk.

Kamperen is niet aan mij besteed. Ik ben niet avontuurlijk genoeg om (met kind) in een hangmat te slapen, ik heb liever een huisje in de jungle mét zwembad. Na een helse boottocht en acht kilometer klimmen en klauteren heb ik dat verdiend.

Caribisch Cartagena in Colombia

Cartagena bruist! In het ommuurde centrum hangt een Caribische vibe en op elke straathoek klinkt muziek. Het ene gebouw is nog mooier dan het andere, onze monden vallen regelmatig open van verbazing. Het is tropisch warm, vers fruit en sapjes zorgen voor de broodnodige verkoeling

Houd je van street art, cocktails en dansen (op straat)? Dan moet je zeker naar Getsamani.

Rosario Eilanden: witte stranden en helder water

Vlakbij Cartagena liggen de Rosario Eilanden. Deze archipel staat bekend om witte stranden en turquoise water. Vanuit mijn glamping tent op Playa Baru zie ik iedere avond de zon in de zee zakken.

Het hoogtepunt is strandje hoppen (en eilandhoppen) binnen de archipel. Rondom de Rosario Eilanden liggen uitgestrekte riffen met uiteenlopende soorten koraal. Ik maak een aantal prachtige duiken waarbij ik inktvissen, papegaaivissen en murenen zie.

In deze blog neem ik je mee naar de Rosario Eilanden.

Colombia met kinderen

Colombia is heel goed te bereizen met een peuter/kleuter. Vaak reist een kind gratis mee, al is het voor mij nog steeds onduidelijk wanneer wel en niet.

In veel bussen reist het kind gratis als het op schoot zit. Persoonlijk vind ik een lange reis met kind op schoot helemaal niks, dus vaak kopen we gewoon een kaartje voor haar. Ook met het oog op wagenziekte is dit voor ons de beste keus.

In de metro en bij sommige bezienswaardigheden in Colombia moeten kinderen vanaf 100 cm betalen, in de praktijk kregen we eigenlijk altijd te horen dat we gewoon door moesten lopen. (De kleine reiziger blies vier kaarsjes uit in Colombia, ze is ongeveer 105 cm.)

Luiers zijn te koop in de grotere supermarkt en apotheek.

Backpacken Colombia: is Colombia veilig?

Ja en nee.

Niet alle gebieden in Colombia zijn even veilig en ook in de veilige gebieden kan diefstal en beroving voorkomen. Ik heb zelf vijf weken door Colombia gemerkt en ik ben geen vervelende of gevaarlijke situaties tegengekomen. Ik heb me niet onveilig gevoeld.

Daar staat tegenover dat ik ’s avonds niet in mijn eentje over straat gelopen heb (dat krijg je als je met kleine kinderen reist). Ik heb geen dure sieraden om, liep bijna nooit met een iPhone in mijn hand en ik zwaaide niet open en bloot met mijn dure camera.

Hier vind je mijn paklijst voor Colombia, Guatemala en Mexico.

Je kunt je niet 100% wapenen tegen verlies of diefstal van spullen. Je kunt er alleen voor zorgen dat je (online) kopieën van belangrijke documenten maakt en dat je een backup hebt van foto’s op je telefoon of camera.