Reisroute Marokko: 2 weken Marokko langs de leukste bezienswaardigheden

Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik door Marokko reisde. Wat is Marokko toch een mooi en veelzijdig land! Twee weken Marokko is voldoende om een beeld van het land te krijgen en de belangrijkste Marokko bezienswaardigheden te zien, van de Koningssteden van Marokko tot de Hoge Atlas.  

Ik maakte een rondreis door Marokko in de winter. Mijn Marokko rondreis startte en eindigde in Casablanca. Vanuit Casablanca reisde ik met het openbaar vervoer in Marokko – dat is prima te doen! In deze blog deel ik mijn route van mijn rondreis en praktische tips voor een Marokko vakantie.

Route Marokko: rondreis Marokko 15 dagen

Dit is mijn reisroute Marokko van dag tot dag. Omdat de reistijden tussen de Koningssteden niet lang zijn, is het mogelijk om in korte tijd veel hoogtepunten van Marokko te zien.

  • Dag 1-2: Casablanca 
  • Dag 3-5: Marrakech 
  • Dag 6: Ouarzazate 
  • Dag 7-8: Todra Gorge 
  • Dag 9-10: Fez 
  • Dag 11-12: Mekness 
  • Dag 13-14: Rabat 
  • Dag 15: Casablanca 

Het tempo van deze route door Marokko ligt vrij hoog – hoger dan je van mij gewend bent.

Casablanca: Mediterrane sferen in Marokko

De stad Casablanca is een beetje een vreemde eend in de bijt. De gezellige oosterse sferen en bazaars met geurende kruiden en specerijen ontbreken in Casablanca. Hoewel de stad een van de grootste moskeeën ter wereld heeft Casablanca het meest weg van een westerse Mediterrane stad.

Ik vier kerst in Marokko op het dak van de kerk in de zon, ik volg daarmee het voorbeeld van diverse christenen in Marokko. O ja, de lekkerste toetjes van een soort pudding en fruit uit Marokko vind je hier!

In deze blog lees je meer over Casablanca.

Marrakech: lekker eten en drinken in Marokko

Marrakech is een van de oude koningssteden in Marokko. Misschien is Marrakech wel de stad met de meeste historische en culturele bezienswaardigheden. Marokko staat bekend om zijn oude gebedshuizen, kleurrijke tegeltjes en smalle straatjes met bijzondere winkeltjes.

Maar Marrakech is ook dé plek om lekker te eten en te drinken in Marokko. Iedere avond wordt het centrale plein omgetoverd tot een gezellige nachtmarkt.

Ouarzazate: het Hollywood van Marokko

Er gaan dagelijks bussen van Marrakech naar Ouarzazate. Ik besluit de reguliere bus te laten voor wat het is en neem een toeristenbus naar Ouarzazate. Deze bus stops bij diverse bezienswaardigheden tussen Marrakech en Ouarzazate, waaronder Ait Bin Haddou. Deze filmset ligt op zo’n toen kilometer van Ouarzazate. In deze Ksar zijn diverse films en series opgenomen Lawrence of Arabia, the Gladiator en the Game of Thrones.

Vanuit Ouarzazate maak ik ook een korte tocht met kamelen door de woestijn.

De zuidelijke Atlas: wandelen in de Todra Gorge

Twee weken Marokko is te kort om het hele land te zien. Toch ben ik zo nieuwsgierig naar het zuidelijke deel van het land en het leven in Marokko. En dus vervolg ik mijn reisroute met aan de ene kant de Hoge Atlas en aan de andere kant de steppe en de woestijn.

Helaas heb ik geen tijd om naar de Dades Gorge te reizen met het openbaar vervoer, maar de Todra Gorge vormt een waardig alternatief. De Todrakloof is een prachtig stukje natuur in het Atlasgebergte. De kloof is maar liefst 15 kilometer lang en een fijne plek om te wandelen in Marokko. 

Bezienswaardigheden Fes, Marroko

Vanuit de Todra kloof is het ongeveer zeven uur rijden naar Fes. De bus is comfortabel en de uitzichten zijn alles behalve saai.

Misschien heeft Fes wel de hoogste concentratie bezienswaardigheden in Marokko. Ik zie prachtig versierde antieke deuren en oude moskeeën. Maar de meeste indruk maken de leerlooierijen van Fes. Op veel plekken is het mogelijk een kijkje achter de schermen te nemen.

Lees meer tips voor Fez.

Chefchaouen: de blauwe stad in Marokko

Chefchaouen is een van de leukste steden in Marokko. Chefchaouen wordt ook wel de blauwe stad van Marokko genoemd, de huizen in de oude media hebben witte en blauwe muren. Op zonnige dagen mooi steekt Chefchauoen mooi af tegen het ruige Rif gebergte.

Je kunt Chefchaouen bezoeken als excursie vanuit Fez. Deze tour in Marokko kun je hier online boeken.

Meknes, Marokko

Meknes is een populaire bestemming in Marokko. De stad is deels opgebouwd in Moorse stijl. Meknes is rustiger dan Fes en Marrakech en dat is best wel fijn.

Vanuit Meknes maak ik een dagtrip naar het Volubilis. Volubilis is een Romeinse nederzetting en misschien wel de meest indrukwekkende historische bezienswaardigheid in Marokko.

Rabat, hoofdstad van Marokko

Mijn rondreis noord Marokko eindigt in Rabat, de hoofdstad van Marokko. Rabat mist de sfeer van de koningssteden. Toch is Rabat een kort bezoek waard, vooral vanwege de bijzondere kustlijn en zijn beroemde blauwe huizen.

Citytrip Marokko

Er gaan goedkope vluchten naar Marokko vanuit Amsterdam en Eindhoven, onder andere met Transavia. Dit maakt Marokko een goede bestemming voor een stedentrip. Binnen een paar uur vliegen sta je in een compleet andere wereld – en de kans op zon is groot.

Beste reistijd Marokko

De beste reistijd voor Marokko is het voorjaar en het najaar. In de zomer kan het erg warm zijn in Marokko, vooral in het zuiden van het land.

Ik ging twee keer naar Marokko in de winter, in december en in februari. Ik heb genoten van de winterzon. Overdag is de temperatuur aangenaam, ’s nachts koelt het rap af. Veel goedkopere hotels in Marokko hebben geen verwarming, dat is best koud! Een extra deken doet wonderen, net als een nachtje in een iets luxer hotel. Let hierop wanneer je je Marokko rondreis plant.