Reistips voor het onbekende Jaffna

Jaffna is een uniek stukje Sri Lanka. Jaffna kent geen echte bezienswaardigheden en ligt voor de meeste reizigers te ver van de gebaande paden. 

En dat is precies waarom ik naar Jaffna wil! Ik neem de trein naar het onbekende noorden van Sri Lanka om gedurende drie dagen Jaffna en omgeving te verkennen. Twijfel je om wel of niet naar Jaffna te gaan? Bij deze een blog met veel praktische tips voor Jaffna. Ik laat je zien dat Jaffna de moeite waard is om een stukje om te reizen.

Nallur Kandasamy Tempel in Jaffna, Sri Lanka

De Nallur Kandasamy tempel ligt in het noorden van de stad Jaffna. De Nallur Kandasamy tempel is een van de belangrijkste Saiva tempels van Sri Lanka en is van belangrijke historische waarde. Anders dan de buitenkant doet vermoeden is de Jaffna tempel van binnen rijkelijk gedecoreerd met goud en kleurrijke muurschilderingen.

De geur van wierook prikkelt in mijn neus. De muziek heeft een opzwepende en hypnotiserende werking. Elke dag vindt om 6 uur de puja plaats, en vooral de puja op vrijdag is bijzonder. Toeristen mogen hier bij zijn, maar geen foto’s maken.

De koloniale geschiedenis van Jaffna

Het Nederlandse fort is dé attractie van de stad Jaffna. De basis van het fort is gemaakt door de Portugezen, maar het fort kwam al snel handen van de Nederlanders die het uitbreiden en versterken. Het fort heeft bijna vier eeuwen dienst gedaan als vestiging, nu is het fort open voor de enkele toerist die Jaffna bezoekt.

Kosten nog moeite is gespaard bij de bouw van het fort. Nergens zijn concessies gedaan, en dat maakt het fort tot wat het is: een van de best geconserveerde forten uit de zeventiende eeuw.

Veel archeologische vondsten uit Jaffna en omgeving zijn ondergebracht in het archeologisch museum van de stad. Het museum is heel kleinschalig en zelfs wat kneuterig opgezet. De artefacten zijn echter geweldig! Veel beeldhouwwerken uit de 11-13de eeuw en mooie houtsnijwerken die bijna net zo oud zijn.  

Toegang tot het Nederlandse fort en het archeologisch museum is gratis. In het museum wordt een vrijwillige donatie op prijs gesteld.

Het lekkerste eten in Jaffna (tips!)

Jaffna heeft niet veel leuke en gezellige restaurants. Rondom het station zijn een paar tentjes die goede curries serveren. Deze plekken zijn vooral in trek bij de lokale bevolking en hebben niet echt een naam – deze kan ik dan ook niet delen. Het eten is lekker en erg goedkoop. Het entourage laat echter te wensen over: gasten eten aan lange tafels, zitten op een gammel plastic krukje. Aan de plafonds hangen sfeervolle (not!) spaarlampen.

Mango’s restaurant is anders. Mango’s is een vegetarisch restaurant waar Indiaas eten geserveerd wordt. Op de kaart staat vooral roti en biriyani welke geserveerd worden met lekkere smeersels en dipsaus. Enneh, de mango lassi is goddelijk.

Adres: Mango’s restaurant, 359/3, Temple Road, Jaffna, Sri Lanka

Mandaitivu en Kyats: bizarre landschappen ten westen van Jaffna

Het landschap van Mandaitivu en Kyats zijn surreëel. Platter dan Nederland, bestaand uit grote vlakten met zand en zout. Waar het land overgaat in de zee hebben vissers netten en fuiken geplant.

De bus hobbelt door het lege landschap. Zo af en toe maken we een stop bij de kleine nederzettingen op het eiland, de bus raakt al snel steeds voller. Uit de open raampjes schalt Hindi-muziek. 

Op Kyats ligt Chaddy Beach, een zandstrand wat erg populair is bij locals, vooral in het weekend.

Nainativu: het tempeleiland bij Jaffna

Langzaam komt het bootje tot stilstand. De mensen om me heen kruipen het ruim uit, ik volg. Wanneer ik mijn reddingsvest inlever moet ik 30 rupies betalen: de prijs voor de overtocht van Kurikadduwan naar Nainativu.

Nainativu is een klein eiland met verschillende boeddhistische en hindoeïstische tempels. Dagelijks trekken er vele pelgrims naar de heiligdommen van het eiland.

Nagadeepa Rajamaha ligt ongeveer een kilometer ten zuiden van de haven, deze dagoba is helemaal spik en span. De tempel wordt omringd door beelden van olifanten en wuivende palmen. De luxe aanlegsteiger wordt niet gebruikt voor de vele Srilankanen die dagelijks naar het eiland trekken om de goden te eren, deze steiger is voor leger en de president.

Nainativu Nagapooshanui is de bekendste tempel van Nainativu. Een hindoetempel met kleurrijke afbeeldingen van goden en mythische figuren. Gelovige Srilankanen brengen hun offers, nieuwsgierige koeien eten deze op. Zij mogen, zij zijn heilig.

Een paar blokken achter Nainativu Nagapooshanui staat een kleine dagoba, de Buddha Valawwa.  

Bussen van Jaffna naar Kurikadduwan gaan 1-2 keer per uur (bus 767). Boten varen af en aan.

Met de boot naar Needuntheevu: van Sri Lanka naar Delft

Het eiland Delft (Needuntheevu) is beroemd en berucht vanwege zijn ligging, dit eilandje is het verste verwijderd vanaf het eiland Sri Lanka. De boot naar Delft doet er een uur over – als het weer mee zit. Het verplichte reddingsvest blijft uit (de reddingsvesten liggen netjes in een hoek), in plaats daarvan krijgen reizigers een plastic zakje in hun handen geduwd. Voor het geval dat.

Ik zit onder in de boot, zonder uitzicht. Een kleine fan blaast wat warme lucht in mijn gezicht. Langzaam vult het ruim zich met de geur van de dieselmotor. Ik wéét dat dit de ideale omstandigheden zijn om zeeziek te worden. Om mij heen zie ik mensen groen en geel wegtrekken. Ik voel de knoop in mijn maag toenemen. Ik besluit het ruim te verlaten en vind een plekje op de smalle trap naar het dek. Om mij heen worden verschillende plastic zakjes gevuld en met een sierlijke zwaai overboord gegooid. Ik voel me te misselijk om er wat van te zeggen – plastic hoort niet in zee. 

Met de tuktuk over Delft

Delft is te groot om te voet te ontdekken. Voor 1500 rupies rijdt een tuktuk je langs de bezienswaardigheden van Delft. Een rondje van ongeveer twee uur.

Het eiland ligt strategisch tussen Sri Lanka en India – dat wisten de oude zeevaarders ook. Op Delft vind je resten van een Nederlands fort en oude stallen. Als je goed kijkt, zie je een eeuwenoude voetafdruk in de stenen die van een Nederlandse heerser is geweest. De beste man leefde duidelijk op te grote voet 🙂

Op Delft zie ik voor het eerst van mijn leven een baobab boom: zo bijzonder! Deze boom is in zestiende eeuw gepland door Arabische handelaren.

Aan het eind van mijn rondje Delft dropt de tuktuk me op het strand, een strand dat niet zou misstaan op de cover van een reisgids. Witte zand, blauwe zee en wuivende palmen. Het nadeel? In Delft is het not done om in bikini te zwemmen.

Er gaan twee boten per dag van en naar Delft: heen om 8.00 en 10.30, terug om 14.30 en 16.30. Boten vertrekken vanuit Kurikadduwan. Als je om 6.30 de bus naar Kurikadduwan neemt, en je ruim op tijd voor de eerste boot.

Point Pedro Jaffna: het uiterste noorden van Sri Lanka

Na mijn bezoek aan Delft in het uiterste westen van Sri Lanka besluit ik ook het uiterste noorden te bezoeken. In iets meer dan een uur reis je van Jaffna naar het kleine stadje Point Pedro. Point Pedro heeft geen echte bezienswaardigheden, maar toch is Point Pedro één van mijn hoogtepunten van Sri Lanka!

De zee bij Point Pedro is onvoorstelbaar helder. Als je goed kijkt zie je grote roggen zwemmen. Dat zien de lokale vissers ook: terwijl zij hun dagvangst op het strand voorkopen proberen kraaien en roofvogels een deel van de oogst te jatten.

Vissersvrouwen hakken de vis in stukken en leggen de vis te drogen. In de schaduw herstelt een vissers zijn netten, terwijl kinderen tussen de oude boten spelen.

O ja, Point Pedro heeft een markt, een katholieke kerk en een beroemde vuurtoren. Die laatste mag je officieel niet fotograferen.

Bus 750 en 751 gaan vanuit het busstation van Jaffna naar Point Pedro. De bus doet er ruim een uur over.

Burgeroorlog en Tsunami

Jaffna regio is een van de armste regio’s van Sri Lanka, getroffen door de burgeroorlog die woedde tot 2009 en de tsunami uit 2004. De mensen werken keihard aan de wederopbouw van de regio en zijn ontzettend vriendelijk.

Jaffna is veilig. Ik ben blij dat ik de gebaande paden heb verlaten en naar het onbekende Jaffna ben gereisd!

Wil je meer lezen over de vloedgolf in Sri Lanka? Lees dan deze indrukwekkende verhaal over de tsunami in Sri Lanka.

Reisrips voor Jaffna

  • Jaffna ligt op 5 uur bussen vanuit Anuradhapura, de trein naar Jaffna doet er maar drie uur over. Er gaan twee treinen per dag
  • Accommodatie in Jaffna is eenvoudig. Ik verbleef in D’Villa Guest House, een homestay zonder ontbijt en warm water maar mét AC. Dat laatste is zeer welkom in het warme Jaffna!  
  • Een tuktuk in Jaffna kost in principe 50 rupies per kilometer. Voor ritjes in de stad ben je meestal 150 rupies kwijt  
  • Lees meer over mijn route in Sri Lanka