Reizen door Kosovo: geschiedenis en natuur in de Balkan

Kosovo is een klein land in de Balkan met prachtige bergen, kloosters en andere bezienswaardigheden. Veel reizigers slaan Kosovo over tijdens hun Balkan vakantie. NIET TERECHT! Een rondreis door de Balkan is niet compleet is zonder bezoek aan de mooie plekken van Kosovo.

In deze blog vertel ik wat je moet weten voor een geslaagde Kosovo vakantie. Van bezienswaardigheden in Kosovo tot leuke overnachtingen en meer tips. 

bergen kosovo

Waar ligt Kosovo?

Kosovo ligt in het oosten van Europa. Net als zijn buurlanden Kroatië, Servië en Macedonië hoort Kosovo tot het voormalige Joegoslavië. De laatste jaren is Kosovo in opkomst als toeristische bestemming. Het land heeft een prachtige natuur en bijzondere culturele bezienswaardigheden. 

Mijn Kosovo reis duurt een week en ik overnacht in Pristina, Peja en Prizren. Waar deze mooie plekken liggen zie je hier op de kaart van Kosovo. Dit zijn echt aanraders voor Kosovo!

Hieronder vertel ik wat te doen in Kosovo en hoe je het best kun reizen door Kosovo.

Hoofdstad Pristina Kosovo: een stad met een communistische geschiedenis

Pristina is niet echt een stad met veel bijzondere bezienswaardigheden. Toch is de hoofdstad van Kosovo een prima plek om een paar dagen rond te hangen en de sfeer op te zuigen. Pristina heeft vele communistische invloeden. De mensen zijn vriendelijk en eten en overnachtingen zijn goedkoop.

Tussen de grauwe en grijze gebouwen van Pristina ligt een gezellige bazaar. De meest bizarre bezienswaardigheid van Pristina is echter het New Born Moment. Dit monument staat symbool voor de onafhankelijkheid van Kosovo. Achter het monument ligt een groot vervallen winkelcentrum in Joegoslavische communistische stijl. Hoe groot kan het contrast zijn?

In deze blog lees je wat te doen in Pristina in 1 à 2 dagen.

Tip: Hotel Ora is een fijn en centraal gelegen hotel in Pristina

Peja Kosovo: fraaie kloosters en wandelen in de Rugova vallei

In het westen van Kosovo bij het stadje Peja (Peje) ligt een van de mooiste kloosters van het land, het Visoki Decani. Dit Servisch orthodoxe klooster is gedecoreerd met kleurrijke fresco’s. De natuur in de omgeving van Peja is betoverend. In het nationaal park van Peja en de Rugova vallei kun je prachtige wandelingen maken. Dit is de beste plek om te fietsen in Kosovo. Helaas heb ik dit zelf niet gedaan, helaas werkte het weer in Kosovo niet mee tijdens mijn bezoek aan de bergen. 

Veel mensen bezoeken Peja als dagtrip vanuit Pristina Heb je meer tijd? In deze blog lees je meer over Peja.

Tip: ik overnachtte in het futuristische hotel Semitronix in Peja. Laat je niet afschrikken door de buitenkant van het gebouw, het hotel is comfortabel en serveert lekkere ontbijtjes met een prachtig uitzicht.

Bezienswaardigheden Prizren: het mooie zuiden van Kosovo

In het zuiden van Kosovo ligt de stad Prizren. In de zomer vult het middeleeuwse centrum zich met ijssalons en notenbarretjes. In het voorjaar is de stad erg rustig, maar Prizren is ook dan de moeite waard. Sterker nog: ik vind het heerlijk om een bestemming in het voorseizoen te bezoeken wanneer het nog niet zo druk is. Waarom zou ik koppen lopen bij de Prizren bezienswaardigheden als het ook anders kan?

Ik flaneer met de locals over de eeuwenoude steden bruggen van Prizren. ik beklim de burcht van het stadje voor het fenomenale uitzicht over Prizren en omgeving. Daarna vervolgde ik mijn roadtrip door het zuiden van Kosovo.

Tip: overnacht in Prizren in het sfeervolle hotel Cleon bij de oude brug. Je kunt Prizren ook bezoeken als excursie vanuit Tirana in Albanië.

PRAKTISCHE TIPS VOOR REIZEN door KOSOVO

Als gezegd, er reizen nog niet veel mensen naar Kosovo. Toerisme staat echt nog in de kinderschoenen. Toch is Kosovo geen lastige reisbestemming, zeker niet voor avontuurlijke reizigers.

Met de auto reizen naar Kosovo

Kosovo is een klein land en de wegen in Kosovo zijn goed. Er loopt een nieuwe autosnelweg tussen Albanië en Kosovo en naar de stad Skopje in Noord-Macedonië. De secundaire wegen in Kosovo zijn van minder goede kwaliteit en ’s avonds niet verlicht. Ik ben met de bus naar Peja en Pristina gereisd, wat op zich goed te doen is. Bussen rijden echter niet heel frequent en ze stoppen niet overal. Wil je meer vrijheid tijdens het reizen door Kosovo? Dan raad ik je aan een auto te huren. Dit had ik in het zuiden van Kosovo.

Tip: wil je een auto huren in Kosovo? Via Sunny Cars reserveer je zorgeloos een huurauto in Kosovo. Je betaalt altijd een heldere all-inclusive prijs. Ter plaatse nog betalen voor extra verzekeringen is niet nodig! 

Uiteraard kun je je autoroute door Kosovo combineren met bijvoorbeeld Albanië. Ga je met de auto de grens over? Zorg dan voor de juiste verzekering en groene kaart, deze kun je aan de grens aanschaffen. De kosten bedragen ongeveer 15 euro.

Het visum voor Kosovo

Je hebt geen visum voor Kosovo nodig als je niet langer dan 90 dagen blijft. Reis je vanuit Noord-Macedonië of Albanië naar Kosovo? Via een simpele stempel in je paspoort krijg je toegang tot het land. 

Reis je vanuit Servië naar Kosovo? Het is (meestal) geen probleem om op en neer te reizen tussen Servië en Kosovo. Servië erkent Kosovo echter niet als land, maar ziet Kosovo als provincie van Servië. Je kunt daardoor niet zomaar doorreizen naar een ander buurland omdat de juiste stempels ontbreken.

Wil je vanuit Kosovo naar Servië? Waarschijnlijk heb je een visum voor Kosovo in je paspoort gekregen. Je krijgt aan de grens tussen Kosovo en Servië echter geen visumstempel voor Servië, wat een probleem kan vormen wanneer je Servië wilt verlaten. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen en omreizen via Noord-Macedonië.

Veiligheid en reisadvies Kosovo

Over het algemeen is Kosovo een veilige bestemming. Ik ben geen rare dingen tegengekomen.

In afgelegen en onbewoonde gebieden van Kosovo kunnen nog mijnen en bommen liggen. Dit is vaak aangegeven met borden. Dit zijn niet de plekken waar je de belangrijkste bezienswaardigheden van Kosovo vindt, de gemiddeld toerist zal hier niet komen. Soms lopen in het noorden van Kosovo de spanningen op tussen de Kosovaarse autoriteiten en de Kosovo-Servische bevolkingsgroep op. Op Nederland Wereldwijd vind je het actuele reisadvies.

Grappig weetje over Kosovo: in Kosovo betalen ze gewoon met euro’s. Wel zo makkelijk.