Reizen in Georgië: de ultieme reisroute voor 2-3 weken Georgië

Georgië is een land met lieve mensen, ruige natuur, beeldschone dorpjes, oude kloosters en andere bijzondere bezienswaardigheden. Na een korte kennismaking met Georgië wil ik meer. In deze blog vertel ik je meer over reizen door Georgië en deel ik mijn route in Georgië.

Mijn reis in 2020 is door de crisis geannuleerd, deze reis zal ik een andere keer afleggen

Ga je naar Georgië? Waar ligt Georgië?

Georgië is nog redelijk onbekend bij Nederlandse reizigers, al zette Wie Is De Mol het land aardig op de kaart. Georgië ligt in de Kaukasus op de grens van Europa en Azië. Hoewel Georgië ingeklemd ligt tussen de Aziatische landen Turkije, Armenië en Azerbaijan ligt Georgië formeel in Oost-Europa.

Tot 1991 maakte Georgië deel uit van de Sovjet-Unie. 

Route Georgie: ruim twee weken reizen in Georgië

Zoals ik hierboven al schreef: ik ben al eerder in Georgië geweest en april 2020 ga ik opnieuw naar Georgië. Mijn gecombineerde route ziet er (ongeveer) als volgt uit.

Reisroute Georgië:

  • Tbilisi
  • David Gareja en Kakheti 
  • Signaghi (2 nachten) 
  • Kazbegi (3 nachten) 
  • Gori (2 nachten) 
  • Kutaisi (4 nachten) 
  • Terug naar Tbilisi 

De route van mijn geplande Georgië rondreis vind je terug op de kaart hieronder. 

Tbilisi: hoofdstad van Georgië

Tbilisi is de knusse hoofdstad van Georgië. De stad heeft een oud centrum op de heuvels met prachtige kerken en een oude burcht. Maar  Tbilisi heeft een ook modern gezicht: langs de rivier de Koera staan onder andere de hypermoderne Bridge of Peace en het presidentiële paleis.

In Tiblisi komen Azië en Europa samen. 

Tip: lees meer over Tblisi Georgië

Sighnagi en Kakheti Georgië

Vanuit Georgië neem ik een matruska naar Kakheti in het oosten van Georgië. Ik verblijf in het stadje Sighnaghi. Sighnaghi ligt in de heuvels met uitzicht op besneeuwde bergen en wijngaarden. Dit is niet voor niks dé wijnregio van het land! Het romastishe stadje Sighnaghi wordt ook wel de ‘city of love’ genoemd. Ik ben stiekem een beetje verliefd op Sighnaghi.

Tip: Lees meer over Sighnagi en Kakheti

Tot zover de plekken die ik al bezocht heb. Dit zijn mijn plannen voor mijn tweede reis.

Militairy Highway en Kazbegi

De Georgian Military Highway is de levensader van Georgië. De Highway loopt dwars door de Kaukasus en verbinfdt Georgië met buurland Rusland. Deze slingerweg moet een van de mooiste bergroutes ter wereld zijn!

Ik overnacht hier in het dorp Sioni. Vanuit daar wil ik wandelen in de Sno Valley, hiken naar watervallen in Kazbegi National Park en natuurlijk de iconische Drievuldigheidskerk van Gergeti bezoeken.

Sovjet Geschiedenis in Gori

Gori Georgië is de geboorteplaats van Stalin. Niet iets om trots op te zijn, lijkt me. De inwonders van Gori denken daar heel anders over. Ik hoop dan ook zeker het Stalin Museum te bezoeken in Gori.

Bezienswaardigheden Kutaisi en omgeving

Ik sluit mijn Georgië vakantie af in Kutaisi, de tweede stad van Georgië. Kutaisi wordt mijn uitvalsbasis om de natuur in Georgië verder te verkennen. Ik wil verschillende canyons bezoeken. Daarnaast duik ik in de recente geschiedenis op zoek naar Urbex-locaties uit de communistische tijd.

Rondreis Armenië – Georgië

Mijn eerste Georgië reis was onderdeel van een rondreis naar Georgië en Armenië. Ik vloog met Ukraine Airline naar Yerevan en twee weken later vloog ik terug vanuit Tbilisi. Eerlijk is eerlijk: in twee weken kun je een goede indruk van de regio krijgen en een aantal hoogtepunten van Georgië en Armenië te bezoeken, maar twee weken is veel te kort om alles te zien.

Zelfs na de tweede reis zullen er gebieden op mijn bucketlist blijven staan, zoals de stranden in Georgië aan de zwarte zee en de bergen bij Svaneti.

Vliegtickets Georgië

Georgian Airways vliegt twee keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar Tbilisi. En jawel, bij deze maatschappij mag je nog altijd gratis ruimbagage meenemen. Daar word ik twee keer blij van!

Ik geef de voorkeur voor reizen met alleen handbagage, maar met een dreumes komt dat er (nog) niet van. Omdat we zelf rijden in Georgië willen we een autostoel meenemen, deze moeten we sowieso inchecken. 

Beste reistijd Georgië

Je kunt het hele jaar reizen in Georgië. Georgië is een populaire wintersportbestemming, maar niet voor mij!

Eind april loopt het wintersportseizoen ten einde. Tijdens mijn eerste rondreis door Georgië bleken sommige wegen nog gesloten door heftige sneeuwval. April is zeker niet de beste tijd om te reizen naar Georgië, het weer in Georgië kan dan erg wisselvallig zijn. 

In de zomermaanden kan het erg warm zijn in Georgië. Het grootste deel van het land heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters.

Visum Georgië

Wanneer je korter dan 360 (!) dagen naar Georgië reist, heb je als Nederlander geen visum voor Georgië nodig. Bij aankomst in Georgië krijg je een stempel in je paspoort. Let op: je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn wanneer je het land verlaat.

Eten en drinken in Georgië

Georgië is een fijn land om lekker te eten en te drinken. Het eten zou ik omschrijven als een zalige mengelmoes van de Aziatische en mediterrane keuken. Daarnaast is Georgië een wijnland bij uitstek! Ik ben echter geen wijndrinker.

Ik krijg de tip ”tsjoersjchela” te proberen,. Het klinkt raar, een snack van een afvalproduct van de wijnproductie. Mijn nieuwsgierigheid wint, ik wil tsjoersjchela proeven. Deze de lokale snickers zijn overal te koop. En de smaak? Die is verrassende lekker.