Reizen met alleen handbagage

Reizen is vrijheid ervaren. Doen waar je zin in hebt, niet wetend waar je ’s nachts slaapt. Reizen met alleen handbagage is meer vrijheid ervaren. Ik deel een handige checklist me je! Zo neem je nooit te veel mee. 

De voordelen van reizen met alleen handbagage liggen voor de hand. Je hoeft niet met een zware tas te slepen. Je hoeft bij te betalen voor bagage wanneer je vliegt met een budgetmaatschappij als Transavia of Air Asia. Je hoeft niet te wachten bij de bagageband, je kan zo met je tas naar buiten lopen. Ideaal!

handbagage lowepro portugal
Ik ben klaar voor vertrek naar Portugal: ik heb alleen handbagage

Toch zitten er ook nadelen aan reizen met alleen handbagage. Je moet efficiënt inpakken en niet alles mág in de handbagage. Ik durf bijvoorbeeld niet mijn statief mee te nemen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag het mee als handbagage, maar helaas niet overal.

Dit jaar reisde ik met enkel handbagage naar Spanje, Italië, Duitsland en Korea. De kortste trip was twee nachten Napels, de langste trip zes dagen Seoul

Mijn handbagagetas: de LowePro Photo Sport BP 200AW II

Misschien verwacht je nu een mooie review van een trolley. Helaas.

lowepro photo sport
De LowePro Photo Sport BP 200AW II: zo handig, er past lekker veel in!

Ik reis met de LowePro Photo Sport BP 200AW II. Deze rugtas beschikt over twee ruime compartimenten waarin ik allerlei soorten spullen veilig kan opbergen. Met behulp van een strap aan de buitenkant kunt je de tas strakker trekken zodat de inhoud niet heen en weer geschud wordt tijdens snelle bewegingen. De tas is misschien bedoeld voor extreme sporters, maar ik vind de tas ideaal tijdens een stedentrip!

In het onderste compartiment zit mijn camera en een extra lens, in het bovenste compartiment mijn overige spulletjes. In het aparte laptopvak zitten mijn iPad en (soms) mijn notebook.

In het handige binnenvakje stop ik mijn paspoort en portemonnee.

Checklist algemeen:

 • tas
 • paspoort
 • portemonnee + bankpas
 • creditcard 
 • zonnebril
 • buff

LowePro Photo Sport camera
Belangrijk: mijn camera zit veilig opgeborgen in de LowePro Photo Sport BP 200AW II

Vloeistoffen en handbagage

Helaas mag je nog steeds geen vloeistoffen meenemen in je handbagage. Ik heb daarom van die handige kleine flesjes van de Xenos die ik vul met wat wax voor mijn haar (anders pluist het als een gek!) en shampoo. Speciaal voor reizen heb ik een kleine verpakking tandpasta en zonnebrand. 

Haarborstel en tandenborstel erbij en klaar is mijn toiletzak. (Je leest het goed: ik doe niet aan make up.) Doordat ik geen echte toiletzak gebruik maar een ziplock tasje creëer ik ruimte en kan ik mijn vloeistoffen makkelijk laten controleren op het vliegveld.

Checklist vloeistoffen/toiletspullen

 • shampoo
 • zeep
 • wax
 • tandenborstel
 • tandpasta
 • labello
 • zonnebrand
 • ziplock bag

handbagage kleding op reis
Mijn kleding op reis. (Mijn gympen en extra trui ontbreken op de foto.)

Mijn outfits op reis

Als je alleen met handbagage reist, moet je keuzes maken. Ik kies voor laagjes en dingen die je goed kunt combineren. Goed voor alle weersomstandigheden en je hoeft minder kleren mee te nemen.

Een paar jaar geleden kocht ik in de uitverkoop bij de Kathmandu in Utrecht een opvouwbaar windjack. Dit is een van mijn beste aankopen ooit! Het jasje is licht, het ademt en het is wind- en waterdicht. Eigenlijk heb ik dit jasje altijd bij me. (Helaas zie je dat ook op mijn vakantiefoto’s :))

Dikke en zware kleren doe ik aan in het vliegtuig, net als wandelschoenen of sneakers. In mijn tas prop ik een paar Teva’s of havaiana’s.

Checklist kleding

 • schoenen
 • slippers
 • broek
 • jurkjes
 • t-shirts
 • trui
 • jas

handbagage regenjas
Altijd weer die paarse jas…

Mijn camera op reis

Als ik reis met alleen handbagage, dan kan ik niet ongelimiteerd cameraspullen en lenzen meenemen. (Nee, DIT kan dan niet.) Ik kies meestal voor mijn Canon70D, mijn 15-18mm lens en mijn 100mm lens.

In het grote vak stop ik mijn lader, reservebatterijen en mijn GorillaPod. 

Veel van mijn travel movies heb ik gemaakt met mijn fotocamera. De Gimbal en Actioncam gaan niet altijd mee.

Checklist fotospullen

 • camera
 • lenzen
 • accu’s + lader
 • SD-kaartjes
 • filters
 • Gorillapod

handbagage elektronica
Verdere benodigdheden voor 6 dagen Portugal

Overige elektronica

Tot slot neem ik mijn iPhone en iPad mee. Deze hebben dezelfde lader. Bovendien neemt ik een powerbank mee: zo kan ik mijn elektronica altijd onderweg opladen.

Checklist elekronica

 • iPad
 • telefoon
 • lader
 • koptelefoon

Ik ben klaar voor vertrek naar Portugal. De komende dagen kun je me live volgen op Facebook.

Wat mag er niet ontbreken in jouw tas?