Ik staar uit het raam. De koele wind speelt met mijn haar. Een groen landschap van glooiende theeplantages glijdt langzaam aan me voorbij. Plots voel ik een klein handje op mijn arm, het meisje naast me biedt me wat roti aan. Een fluittoon maakt een eind aan de beweging van de trein. Sri Lanka is een land dat je bij uitstek per trein ontdekt!
Reizen met de trein door Sri Lanka wordt steeds populairder. Als je naar de foto’s en het filmpje hieronder kijkt, dan snap je wel waarom je echt moet kiezen voor de trein! Sri Lanka heeft vele mooie routes, onderweg glijden de mooiste landschappen aan je voorbij terwijl je een praatje maakt met de locals.
In deze blog vind je alles wat je moet weten voorafgaand aan je Sri Lanka treinreis: de mooiste routes, het boeken van een ticket, de soorten treinen en meer.
Tips voor treinreizen in Sri Lanka
Reizen met de trein door Sri Lanka is een avontuurlijke (en vaak comfortabele) manier om je te verplaatsen. De trein is mijn favoriete vervoermiddel in Sri Lanka: treinen zijn soms traag, maar nooit saai.
Waar om je op letten tijdens het plannen van het Sri Lanka rondreis net de trein? Op sommige trajecten rijdt niet vaak een trein, je kan daarom beter niet zomaar naar het station gaan. Plan je reis vooraf en houd rekening met de dienstregeling.
Verschillende klasse treinen in Sri Lanka
Ga je reizen met de trein door Sri Lanka? Niet alle treinen zijn even comfortabel en even snel.
Sri Lanka kent twee soorten treinen, de luxe blauwe treinen en de minder luxe rode treinen. Er zijn eerste en tweede klas wagons en op sommige trajecten is er zelfs een derde klasse.
- Eersteklas coupés hebben ruime gereserveerde plaatsen en airconditioning
- In de tweedeklas treinen is geen airconditioning, maar met de ramen wijd open en de fan aan is dit niet echt een probleem. Stoelen zijn ruim, en is leuk om een deel van de rit in de deuropening te zitten
- De trein heeft vaak maar een of twee tweede klas rijtuigen met gereserveerde zitplaatsen. De overige tweede klas rijtuigen zijn op populaire trajecten erg druk. Vol is een trein echter nooit: de meute verdeelt zicht over de hele trein. De rijtuigen tussen de gereserveerde en ‘gewone’ rijtuigen zit meestal op slot
- Derdeklas rijtuigen hebben vaak houten bankjes. Soms in de rijrichting van de trein, soms langs de zijkanten van de coupe
De verhoudingen tussen de verschillende klassen kunnen ook verschillen van traject tot traject. Zo rijden er treinen tussen Colombo en Jaffna die alleen maar eersteklas (gereserveerde) zitplaatsen hebben. Dit is zeker iets om rekening mee te houden tijdens je Sri Lanka reis. Ik kocht mijn eerste klas treinkaartje een dag voor vertrek op het station.
Op sommige stations hangt informatie over de samenstelling van de trein in Sri Lanka.
Trein Sri Lanka boeken, hoe dan?
Tweedeklas treinen in Sri Lanka kunnen vol zitten. Écht vol. Het is niet fijn om meer dan vijf uur lang in een trein te moeten staan met je backpack op je rug 🙂 Daarom kan het handig zijn je treinkaartjes te reserveren. Dat is heel eenvoudig.
- Treinkaartjes zijn online te reserveren, bijvoorbeeld hier. Dit kan tot drie dagen voor vertrek. Je betaalt vaak een toeslag
- Op het station worden ook gereserveerde zitplaatsen verkocht, dit hoeft niet perse te gebeuren op het vertrekstation. Weet je wanneer je wilt reizen met de trein? Koop dat zo snel mogelijk een kaartje.
- Gereserveerde zitplaatsen zijn iets duurder dan het normale treinkaartje. Normale niet-gereserveerde kaartjes kunnen dus een staplaats zijn, ik betaal graag een paar cent meer voor een gereserveerde zitplaats
- Treinkaartjes zonder reservering worden een half uur voor de geplande vertrektijd van de trein verkocht. Dan worden ook de kaarten van de gereserveerde zitplaatsen die niet opgehaald zijn vrijgegeven. Soms is het dus mogelijk om last minute een stoel te reserveren.
Reizen door Sri Lanka met de trein: informatie op het station
Op veel stations hangt de dienstregeling. Hierop staan de vertrektijden van de trein en soms ook de treinsamenstelling. De perrons staan niet aangegeven, wat meestal geen probleem is omdat er op veel stations maar een paar treinen per dag komen.
Toch kan het mis gaan, merkte ik meteen tijdens mijn eerste treinreis in Sri Lanka. Door een vertraagde tuktuk kwam ik pas een paar minuten voor vertrek van de trein aan op station Ragama. Terwijl vriendlief de tuktuk betaalde, kocht ik twee kaartjes naar Anuradhapura. De baliemedewerker wees met een vage armbeweging in de richting van een gereedstaande trein. Ik checkte nog twee keer bij een medewerker of het écht de trein naar Anuradhapura was, en plofte op de grond van de trein die langzaam in beweging kwam. Opgelucht: er gaan niet veel treinen op dit traject.
Een paar uur later verdween de opluchting als sneeuw voor de zon. Ineens stond ik in Kandy en de eerste trein naar Anuradhapura zou de volgende dag pas vertrekken. Oeps. Ik was gewoon de foute kant op gestuurd! Achteraf had ik beter bus van Negombo naar Anuradhapura kunnen nemen, dat was een stuk sneller geweest.
Tip: de informatievoorziening op het station kan tegenvallen – het wisselt echt van station tot station. Zorg dat je op tijd bent, en check bij verschillende mensen of je écht goed zit
Mijn ervaringen met treinen in Sri Lanka
Goed, mijn eerste kennismaking met de trein door Sri Lanka verliep niet soepel. Toch zat ik tijdens mijn Sri Lanka vakantie van drie weken meer dan twintig uur in de trein. Ik legde een afstand af van ongeveer achthonderd kilometer.
Ik reisde van Negombo naar Kandy. (Dat was een foutje.) Daarna reisde ik van Anuradhapura naar Jaffna en terug. Ook legde ik het traject Ella – Haputale – Kandy – Colombo per trein af, met een lange stop in Haputale en Kandy.
Trein Kandy naar Ella: een van de mooiste treinreizen ter wereld
De treinreis Kandy – Ella is een van de mooiste treinreizen ter wereld. Dit is echt een must do tijdens je reis door Sri Lanka! De landschappen die je onderweg passeert zijn fenomenaal, vooral op het traject tussen Haputale en Ella.
Snel is de trein niet op dit traject: het traject Haputale – Ella is slecht 24 kilometer en duurt iets meer dan een uur. Als je geen vertraging hebt.
Tips voor het reserveren van treintickets voor trein in Sri Lanka
De trein van Haputale naar Ella (eigenlijk de trein van Kandy naar Ella) is zeer populair onder toeristen en zit vaak bomvol. Wil je verzekerd zijn van een comfortabele treinreis? Wellicht heb je wat aan deze tips voor de mooiste treinreis ter wereld.
Rondom weekenden en lokale feestdagen is het extra druk in de trein – dan reizen er meer locals. Zeker tijdens de Perahera in Kandy zitten de treinen overvol. Het kan handig zijn hier je reisschema op aan te passen.
Go with the flow: liever niet!
De trein Kandy – Ella is populairder dan de treinreis van Ella naar Kandy. Heb je geen zin in trein die afgeladen vol zijn met westerse toeristen? Reis dan tegen de stroom in en neem de trein vanuit Ella in plaats van de trein vanuit Kandy.
Heb je mijn route door Sri Lanka van dag tot dag al gezien?
Wil je op een doordeweekse dag van Ella naar Haputale of Kandy reizen en heb je geen gereserveerde zitplaats kunnen bemachtigen? Vanuit Ella ben je in een half uur met de tuktuk in Dembola. Dit is het station vóór Ella. Hier is de trein meestal nog een stuk leger. Als je instapt op station Dembola heb je daardoor meer kans op een zitplaats.Want geloof me: het station van Ella is een heksenketel. Iedereen probeert zo snel mogelijk in de trein te stappen en dat gaat niet altijd even georganiseerd.
De vroege ochtendtreinen (de blauwe treinen) van naar Haputale en Kandy zijn drukker dan de treinen in de middag. De rode trein van 10.56 vanuit Ella is niet zo vol, ideaal als je naar Haputale of Nanu-Oya (voor Nuwara Eliya en World’s End) wilt! Het nadeel voor reizigers naar Kandy is dat deze trein niet in Kandy stopt, het is echter mogelijk om uit te stappen in Peradeniya en met de tuktuk verder te reizen. Dit is ongeveer zes kilometer.
Tot slot een laatste tip: probeer tijdens de treinreis van Ella naar Haputale een zitplaats aan de rechterkant van de trein te bemachtigen. Daar is het uitzicht het mooist.
Zitten in de deuropening met de wind in je haar
Ik typ bijna vijftienhonderd woorden over treinen in Sri Lanka en het krijgen van een zitplaats, maar stiekem is het ook heerlijk om in de deur te zitten of staan tijdens de treinreis. Wind in het haar, camera naar buiten, vrijheid. Selfie time.
De deuropening is erg populair onder toeristen. Dat snap ik wel, in de deuropening kun je genieten van de mooiste uitzichten van je Sri Lanka rondreis. Sommige reizigers duwen echter iedereen aan de kant om een zitplaats te bemachtigen. Ze gooien hun tassen op een aantal stoelen om plekken te reserveren voor hun matties. Vervolgens wurmen ze een weg door de mensen die in het gangpad staan om zelf in de deuropening te gaan zitten. Dit is zo asociaal als je het mij vraagt!
Het is prima om in de deur te zitten, maar gun dan anderen een stoel. Zo houd je reizen met de trein door Sri Lanka het leuk voor iedereen.
Praktische tips voor reizen met de trein door Sri Lanka
- Hoewel je altijd mee kan, vond ik het fijn een zitplaats te reserveren voor de treinen in Sri Lanka
- Aan boord van de trein is vaak eten en drinken te koop – maar meestal niet op het moment dat je het nodig hebt
- Bewaar je ticket gedurende de hele reis, soms is er controle bij het verlaten van de trein
- Er is meestal een toilet aan boord
- Op Seat61 vind je meer informatie over treinen in Sri Lanka.
- Geniet!