Reizen naar Aqaba: duik in de rode zee en de oosterse cultuur

Wil je een culturele rondreis door Jordanië combineren met een paar dagen relaxen aan het strand en duiken in de Rode Zee? Dan kun je bijna niet om Aqaba heen! Aqaba is de enige kustplaats die Jordanië rijk is. Vanwege de ligging aan de Rode Zee is Aqaba niet alleen geliefd bij watersporters, maar is Aqaba ook een belangrijke handelsstad. Reizen naar Aqaba wordt steeds leuker én steeds makkelijker!

Duiken in Aqaba

Wil je duiken in Jordanië? Dan moet je beslist reizen naar Aqaba!

De Rode Zee strekt zich uit tussen Soedan, Saudi-Arabië en Egypte. Aan het noordelijke stukje van de Rode Zee bevinden zicht de badplaatsen Aqaba in Jordanië en Eilat in Egypte. De Rode Zee wordt hier ook wel Golf van Sinaï genoemd.

Bootduiken in Jordanië

In het noordelijke uiteinde van de Rode Zee vind je geen groot wild. Je gaat niet naar Aqaba voor de haaien. Je gaat wel naar Aqaba als je relaxt wilt duiken, niet gelooft dat Egypte veilig is, of als je wilt genieten van de rijke cultuur van Jordanië.

Ik maak drie duiken in Aqaba. Veel te weinig wat mij betreft… Zo heb ik een goede reden om een keer terug te gaan.

Warkduiken bij Cedar Pride

Mijn eerste duik in Jordanië was bij Cedar Pride, een 75 meter lang wrak van een Libanees vrachtschip. Op het wrak groeien wat harde koralen en sponzen, maar eigenlijk valt de begroeiing van het wrak me een beetje tegen.

Ondanks het beperkte leven op het wrak is de Cedar Pride absoluut een aanrader wanneer je in Jordanië bent. Het wrak is tegelijk intact en heeft een paar leuke swim-through. Ook kun je onder het wrak door duiken.

Deze duik kun je het beste ’s middags doen, dan verlicht het zonnetje het dek mooi.

Ik dook op de Cedar Pride met Sindbad Dive Club. Deze duikschool is gevestigd in de Bernice Beach Club.

Duiken in Jordanië bij Kiwi Reef

Kiwi Reef ligt in het zuidelijke puntje van Jordanië, vlak bij de Saudi Border. Kiwi Reef is een gevarieerde duikstek met harde en zachte koralen, velden met zeegras en aan het eind kun je een kijkje nemen onder de jetty.

Bij Kiwi Reef vind je vele anemoonvissen, kleurrijke nudibranches, box fish en een pufferfish. Onder een verdwaalde autoband spelen twee witte morenen met elkaar.

Japanese Garden in de Golf van Aqaba

Japanese garden is een duikstek met veel brokken steen bedekt met koralen. Om de koralen heen zwermen scholen kleurrijke vissen.

Tijdens mijn bezoek aan de duikstek was het zicht niet je-van-het, waarschijnlijk door de aanhoudende wind.

Ik dook op Kiwi Reef en Japanese Garden met Deep Blue Dive Centre.

Marine Science Station in Aqaba

Wanneer je niet wilt gaan duiken maar toch wilt genieten van het rijke onderwaterleven van de Rode Zee, kun je het Marine Sience Station bezoeken.  Dit station ligt bij de steiger waar boten naar Saudi-Arabië vertrekt, zo’n 10 kilometer ten zuiden van Aqaba. Het Science Station bevat talrijke zee aquaria met daarin prachtige planten, vissen en andere levensvormen.

Cultuur in Jordanië

Naast duiken in Aqaba kun je er ook verschillende historische bezienswaardigheden bezoeken. Ik vind onderstaande plekken erg leuk.

Het fort van Aqaba

Eén van de bezienswaardigheden in Aqaba is het oude fort in het compacte centrum van de stad. Het 16de eeuwse fort is gratis te bezoeken. Boven de ingang hangt een mooi Hasjemitisch wapenschild. 

Zoals vele oude gebouwen in Jordanië is ook dit kasteel mooi gerestaureerd, het is echt een aanrader voor iedereen die van historische gebouwen houdt. Het fort is vrij toegankelijk: ik loop hoog boven de grond langs de kantelen lopen en geniet van het uitzicht over de zee met de wind in mijn haar.

Ik geef toe, het uitzicht vanaf het fort lijkt een beetje op het uitzicht vanaf mijn hotelkamer. Toch voelt dit anders en waan ik me even terug in de tijd wanneer ik de horizon afspeur naar de vijand.

De oudste kerk ter wereld

In Aqaba liggen de resten van een kerk uit de derde eeuw na Christus, naar het schijnt de oudste christelijke kerk ter wereld. Ja, zelfs nog ouder dan de geboortekerk in Betlehem.

Door een aardbeving aan het eind van de vierde eeuw raakte de kerk beschadigd. De verlaten kerk werd al snel bedekt door een laag zand. Inmiddels is de kerk grotendeels uitgegraven en kun je de muren van de oudste kerk ter wereld bewonderen.

Oosterse hectiek op de Souq al Khodra

Ik ben dol op markten! Het krioel van mensen, de geur van kleurrijke kruiden en vers gebakken brood.

Op de Souq al Khodra dompel ik me onder in het Jordaanse leven, hier zijn nauwelijks toeristen te zien. Een marktverkoper wilt indruk maken en showt me zijn waar: versgemalen koffie, gember en eucalyptus. Hij duwt me een kop warme zoete thee in mijn handen. Mijn vingers plakken aan de buitenkant van het kopje terwijl ik voorzichtig aan de thee nip.

Ik heb mijn thee nog niet op en ik moet mijn kopje al weer neerzetten. Ik moet ruiken, proeven, ervaren. De koopman smeert mijn hand in met een blok zeep. Niet slecht. Even later vind ik een snuf za’atar in mijn handpalm, een belangrijk ingrediënt van de lokale keuken.

Ik giet de koude thee in mijn mond en loop verder de markt op. Op naar de falafel, dode geiten en kruiwagens vol radijs.

Reizen naar Aqaba

Het toerisme in Aqaba is enorm gegroeid. Veel Jordanezen uit de hoofdstad Aman hebben een tweede huis in Aqaba en met directe vluchten naar Europa neemt ook het aantal Europese reizen naar Aqaba toe. Ik zie de veranderingen en juich ze toe: Aqaba heeft zich in ruim tien jaar tijd ontwikkeld van een slaperige handelsstad tot een volwaardige vakantiebestemming. Er zijn leuke restaurants, hippe rooftop bars en de ban op alcolhol is op veel plekken opgeheven.

Stranden van Aqaba

Grofweg kan je de stranden in Aqaba indelen in drie zones. In het noorden zijn de privéstranden van verschillende hotels die direct aan de kust liggen. In het zuiden liggen verschillende ‘Beach Clubs’. Hier kun je voor een paar euro genieten van het strand en zwembad of activiteiten ondernemen als scheuren op een bananenboot of paragliden.

Tussen deze zones ligt Al-Hafayer, het publieke strand. Al-Hafayer is een gratis strand wat erg in trek is bij de locals. Kinderen spelen met kleren en al in zee, terwijl de volwassenen vredig genieten van een hapje en een drankje en lurken aan hun waterpijp. Vooral in de avonden zitten de terrassen overal, met name in het weekend. Terwijl de golven kapot slaan op het natte zand, klinkt het schelle geluid van een viool uit de boxen. Elk weekend is hier live muziek.

Zoals in meerdere moslimlanden gebruikelijk is, kun je op de public beach van Aqaba beter niet in je bikini op het strand liggen.

Jenny maakte twee reizen naar Aqaba. Beide keren bezocht ze Aqaba als onderdeel van een rondreis door Jordanië.