Route Taiwan: alles voor een onvergetelijke rondreis van 2-3 weken taiwan

Ik ben net terug van mijn rondreis door Taiwan en ik sta te popelen om de verhalen over mijn Taiwan vakantie te delen. Taiwan is echt een heerlijke bestemming die nog niet platgelopen wordt door westerse toeristen. Taiwan is redelijk onbekend – maar vast niet voor lang. In deze blog vertel ik alles wat je moet weten voor een Taiwan rondreis en deel ik mijn route voor 2-3 weken Taiwan. 

TAIWAN RONDREIS: IN 2-3 WEKEN HET EILAND ROND

Wat te doen in Taiwan? Taiwan is een zeer divers land met vele hoogtepunten en bezienswaardigheden. Aan de westkust van Taiwan liggen grote steden met een rijke cultuur en historie terwijl de oostkust van het eiland wordt gedomineerd door kliffen en natuur. Taiwan is niet groot, in ongeveer twee weken kun je het eiland rondreizen. Wanneer je gaat backpacken door Taiwan is de trein hét vervoermiddel, ik kies voor het gemak van een auto.

route taiwan kaart

Mijn route voor 2-3 weken Taiwan van dag tot dag:

  • Lukang (3 nachten)
  • Tainan (3 nachten) 
  • Kenting (1 nacht) 
  • Yuli (2 nachten) 
  • Hualien/Taroko (2 nachten) 
  • Taipei (6 nachten) 

Mijn route door Taiwan is een afwisseling tussen cultuur en natuur. Dit is precies wat ik nodig heb.

Met de huurauto door Taiwan

Wanneer ik aankom op Taipei Airport staat er een huurauto voor me klaar. Ik heb veel reizen naar Azië met het openbaar vervoer gemaakt en een huurauto is relatief duur. Waarom dan toch een auto huren? Taiwan heeft toch een prima netwerk van bussen en treinen?

De reden is simpel: ik wil gaan en staan waar ik wil en ik wil me niet conformeren aan tijden van bussen en treinen. Ik wil een aantal plekken bezoeken die buite de stad liggen waar ik met het openbaar vervoer moeilijk kan komen. Een rondreis door Taiwan met een huurauto is ideaal – zeker wanneer je Taiwan met kinderen bezoekt.

Een auto huren in Taiwan kan onder andere bij IWS Rent A Car op Taipei Airport.

ROUTE LANGS DE LEUKSTE TAINAN BEZIENSWAARDIGHEDEN

Lukang: authentiek Taiwan

Vanaf Taipei Airport rijd ik in een paar uur naar Lukang, een fraaie oude stad waar authentiek Taiwan nog leeft. Het straatbeeld in de smalle straten van Lukang wordt bepaald door tempels, rode deuren en rode en gele lampions. Lukang is met stip de meest sfeervolle stad die ik heb bezocht.

Vanuit Lukang maak ik een dagtrip naar Dakeng Nationaal Park. Dit natuurgebied bij Taichung is een aanrader tijdens je Taiwan vakantie: er zijn verschillende trails uitgezet over smalle houten bruggen door een glooiend heuvelachtig landschap. Hier kun je urenlang wandelen en genieten van spectaculaire uitzichten.

De maand augustus is niet de beste reistijd voor Taiwan. ‘Taiwan typhoon season’ is begonnen en een tyfoon nadert het noorden en oosten van Taiwan. Ik houd de nieuwsberichten nauwlettend in de gaten. Uiteindelijk ligt Taipei in het noorden een dag plat, maar zelf merk ik weinig van de tyfoon. Ik haal opgelucht adem. Ik heb geluk met het weer in Taiwan. Af en toe regent het, maar ik tref vooral zon.

Tip: Ik overnacht een paar kilometer buiten het oude Lukang in Rainbow Forest Motel. Dit motel is zeer comfortabel met de meest luxe badkamer ooit.

Tainan: van oude hoofdstad naar creatieve miljoenenstad

Vanuit Lukang stap ik in de auto en daal ik af langs de westkust. Nog geen twee uur later sta ik in mijn appartement in Tainan. Alle Tainan bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het appartement, inclusief een aantal leuke night markets.

Tainan moet je zeker bezoeken als je gaat reizen in Taiwan. Tainan is een oude hoofdstad van Taiwan en de Nederlanders hebben hier overduidelijk hun sporen achtergelaten. Maar Tainan is meer dan een oude Nederlandse koloniale stad. Tegenwoordig is het een creatieve miljoenenstad met honderden tempels en duizenden plekjes om te eten. Ik ben dol op tempels en eten, ik zit hier goed!

Ik at mijn buikje rond op de nachtmarkt. Ik slenterde door smalle straatjes versierd met kleurrijke lampions. Ik genoot van street art in een van de Creactive Parks van de stad – oude barakken van een gevangenis hebben een nieuwe bestemming gekregen. In Tainan is veel street art te vinden, de murals in zachte kleuren met lieflijke motieven geven de stad een zoet uitstraling.

Kenting: strand in Taiwan

Ik merk dat ik na een paar dagen stad behoefte krijg aan ruimte. Veel Taiwan bezienswaardigheden liggen in de steden in het westen, een van de dichtbevolkte gebieden ter wereld. Ik zou de hoogtepunten van Taiwan voor geen goud willen missen, maar ik voel al snel de behoefte in me opkomen om me even terug te trekken van alle drukte en prikkels. Even uitwaaien op het strand. Taiwan is misschien niet dé bestemming voor een strandvakantie, Taiwan heeft zeker mooie stranden.

Ik besluit af te reizen naar Kenting in het zuidelijke puntje van Taiwan. Volgens het lokale verkeersbureau is Kenting een absolute must see. Bij aankomst ben ik eerste instantie wat teleurgesteld. Zijn dit echt de mooiste stranden van Taiwan? Het is alsnog druk en door de hoge golven ziet de zee er niet uitnodigend uit.

Gelukkig ervaar ik de volgende dag hoe mooi de regio is: vergeet het westen van Kenting, het oosten is veel mooier! In dit afgelegen gebied is de natuur prachtig en ongerept en zijn de stranden uitgestrekt en wit.

Tip: wil je Kenting bezoeken? Overnacht dan in La Maison B&B, een heerlijk boetiek hotel met een kleine rooftop pool. Dit is de beste plek om bij te komen na een warme dag in het zuiden van Taiwan!

Roadtrip langs de oostkust van Taiwan

Vanuit Kenting rijd ik met de huurauto noordwaarts langs de oostkust van Taiwan. Deze rit is een van de hoogtepunten van mijn Taiwan vakantie, wat ben ik blij dat ik een auto heb en overal kan stoppen. Ik zie hoe de golven van de oceaan tegen de rotsen uit elkaar spat. Ik loop over een glazen brug langs de rotsen en zie de diepe kliffen onder me.

De oostkust van Taiwan heeft geen echte bezienswaardigheden, maar de ervaring en de uitzichten zijn heel bijzonder.

Wil je iets anders en ben je een beetje sportief? Als je wilt fietsen in Taiwan is de oostkust zeer geschikt. Hier lopen verschillende lange afstandsroutes.

Yuli: het platteland van Taiwan

Reizen door Taiwan betekent reizen door miljoenensteden en dichtbevolkte gebieden Ik wil meer! Ik besluit Khaosiung over te slaan en reis in plaats daarvan naar het onbekende Yuli. Hier maak ik een trekking over de Walami Trail, een trail van in totaal 14 kilometer. Alleen het eerste deel kun je zonder permit lopen. Voor mij is dat genoeg: ik geniet van de hangbrug en de watervallen langs de Walami Trail.

Tip: ik overnacht in Wisdom Garden Homestay. Dit is echt mijn favoriete accommodatie in Taiwan! Het fraaie huis ligt in een kleine vallei en heeft een prachtige tuin. De kamers zijn sfeervol ingericht en het voortreffelijke ontbijt is met liefde bereid.

Wandelen in de Taroko Kloof, Taiwan

Mijn vakantie naar Taiwan is niet compleet zonder bezoek aan de Taroko Kloof. Dit is een van de hoogtepunten van Taiwan.

De Taroko Kloof is een 18 kilometerlange kloof. Door de ruige natuur lopen kronkelige wegen over bruggen en door tunnels. De rode bruggen en daken van tempels vormen een fraai contrast met het groen van de bomen. Ik loop verschillende trails in de Taroko Kloof en stop met de auto bij diverse andere bezienswaardigheden. De Taroko Kloof is echt magisch!

Na anderhalve dag in de Taroko Kloof laat ik de natuur van Taiwan achter me en rijd ik in drie uur naar Taipei, de laatste bestemming van mijn Taiwan rondreis.

Last but not least: Taipei, Taiwan

Miljoenensteden hebben een toxisch effect op me: ik vind de Taipei bezienswaardigheden echt heel gaaf, maar de stad slurpt energie uit me. De drukte van het verkeer op de achtergrond. De tijd die het kost om je te verplaatsen. Gelukkig verblijf ik in centraal gelegen appartement in een relatief rustig deel van de stad. Ik blijf maar liefst zes nachten in Taipei en ik vind het heerlijk om even niet te hoeven verplaatsen en op een plek te blijven.

Mijn eerste kennismaking met de stad is een Taipei Free Walking Tour door Old Taipei. Een local vertelt me meer over de ins en outs van de stad en de geschiedenis van Taiwan. Ik geniet van de tempels en de creative parks van Taipei.

Het letterlijke hoogtepunt van mijn Taipei stedentrip is de Taipei 101 Taiwan, de hoogste en beroemdste toren van Taipei. Vanaf de Starbucks op de 35ste verdieping geniet ik van het uitzicht over Taipei. In de avond zie ik vanaf de Elephant Trail de zon verdwijnen achter de skyline van Taipei en de Taipei 101 toren.

Vlieg je met China Airlines naar Australië of Nieuw-Zeeland? Informeer dan eens naar een lange stopover in Taipei. Een stedentrip tussendoor hakt je lange vlucht in stukken.

PRAKTISCHE TIPS VOOR JE TAIWAN VAKANTIE 

Vliegen naar Taiwan

Er gaan dagelijks directe vluchten naar Taiwan, deze worden uitgevoerd door KLM en China Airlines. (Laat je niet misleiden door de naam, China Airlines is de naan van Taiwan’s nationale luchtvaartmaatschappij.) De prijzen in augustus reizen echter de plan uit, ik wil goedkoop vliegen naar Taiwan. Lees: betaalbaar vliegen. Ik besluit daarom mijn Taiwan rondreis te combineren met een korte Maleisië vakantie. Ik boek daarom een vliegticket naar Kuala Lumpur en vlieg dan verder met Air Asia.

Achteraf zit deze keus me toch niet echt lekker. Ik ben erg lang onderweg en het duurt maar liefst zeven dagen voordat mijn bagage me bereikt. Bagage die kwijt raakt is nooit leuk, zeker niet wanneer je dagenlang van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

Vanuit Taipei vlieg ik naar de Perhentian eilanden in Maleisië. Lees hier meer over mijn rondreis door Maleisië.

Het Taiwan visum

Nederlanders mogen maximaal 90 dagen in Taiwan blijven zonder een visum aan te vragen. Het enige wat ik moet doen is een formuliertje invullen, mijn vingerafdrukken later scannen en even lachen naar de camera. Binnen een paar minuten is mijn paspoort een stempel rijker.

Taiwan met kinderen

De kleine reiziger is net een jaar geworden wanneer we een rondreis door Taiwan maken. Taiwan is een zeer geschikte bestemming voor backpacken met kinderen! Met de hygiëne is het prima gesteld en luiers en andere benodigdheden zijn makkelijk te krijgen. Veel restaurants hebben een kinderstoel: wel zo makkelijk.

Helaas hebben niet alle hotels een kinderbed. Ik los dit op door gebruik te maken van een Deryan tentje of door creatief te zijn met de aanwezige matrassen.