Roadtrip Balkan: leuke routes voor 1-2-3 weken langs mooie plekken in Europa

Wil je een roadtrip maken door de Balkan? Ben je op zoek naar een mooie route langs mooie plekken in Europa? Zoek niet langer, dit zijn de beste Balkan tips! 

Roadtrip Balkan: waar te beginnen?

De Balkan is een bergachtig schiereiland ten zuiden van de rivieren de Sava en de Donau. Tot de Balkan horen de landen Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo, Noord-Macedonië, Montenegro, Bulgarije en het noorden van Griekenland. In de Balkan ontmoeten west en oost elkaar, de meestal landen zijn Orthodox Christelijk en hebben eeuwen onder het Turkse (Ottomaanse) bewind geleefd. Deze smeltkroes zie je terug in de architectuur op de Balkan en de lokale keuken. Daarnaast is op veel plekken een vleugje communisme terug te vinden.

Tip: Wil de vooral mooie natuur zien tijdens je Balkan reis? In deze blog vind je meer dan 20 mooie plekken in de natuur in de Balkan. Zet deze bezienswaardigheden maar op je bucketlist!

Onbekend maakt onbemind. Veel mensen weten niet dat er zo veel mooie plekken op de Balkan zijn! Maak je geen zorgen over de veiligheid: de Balkan is geen gevaarlijke bestemming, de meeste plekken zijn heel betaalbaar en de mensen zijn erg vriendelijk – al spreekt niet iedereen Engels.

Route Balkan: de mooiste plekken van Slovenië en Kroatië

Wil je met eigen auto of camper vanuit Nederland naar de Balkan reizen? Vanuit Utrecht rijd je in 12 uur naar Slovenië en een paar uur later sta je aan het strand in Kroatië.

Slovenië is een groene bestemming. Het westelijke deel van het land wordt gedomineerd door de Sloveens Alpen met bosrijke valleien, kraakheldere meren en hoge watervallen. Je kunt hier prachtig wandelen in Slovenië, onder andere in de Soca Vallei en het Triglav National Park rondom het Meer van Bled. Onderweg naar Kroatië kom je praktisch langs deze mooie plekken in Slovenië, een goed excuus om hier een paar dagen te blijven!

Kroatië staat vooral bekend om zijn uitgestrekte kustlijn, sfeervolle stadjes, mooie stranden en heerlijke eten.

Voorbeeldroute Kroatië en Slovenië vakantie (3-4 weken)

 • Utrecht – Bled (1150 kilometer)
 • Bled – Soca Vallei (100 kilometer) 
 • Soca Vallei – Grotten van Postonja (74 kilometer) 
 • Postonja – Zadar (285 kilometer) 
 • Zadar – Split (160 kilometer) 
 • Split – Dubrovnik (230 kilometer) 
 • Dubrovnik – Plitvice Meren (260 kilometer) 
 • Plitvice Meren – Ljubljana (260 kilometer) 
 • Ljubljana – Utrecht (1200 kilometer) 

Hoogtepunten van deze Balkan roadtrip

Wat een route! Tijdens deze autovakantie kun je eerst genieten van een actieve vakantie in Slovenië, om daarna in een langzaam tempo af te dalen langs de Adriatische kust. Onderweg Onderweg kun je genieten van een visje op de boulevard, bijvoorbeeld in het oude kuuroord Crikvenica aan de Adriatische kust.

Wanneer je de kust verder zuidwaarts volgt, kun je genieten van de schoonheid van Dalmatië  zoals de Krka watervallen of de culturele bezienswaardigheden van bijvoorbeeld Trogir en Sibenik. Absolute hoogtepunten van Dalmatië zijn het middeleeuwse Split en Dubrovnik, beide bekend van de Games of Thrones.

Tip: heb je geen huurauto? Boek dan hier alvast een dagtrip naar de Krka waterval vanuit Split.

Vergeet je zwemspullen niet, want in Kroatië kun je mooi snorkelen, duiken en eiland hoppen tussen eilanden met een tropische uitstraling. Sommige eilanden zijn lastig met de auto te bereiken, op veel plekken worden er echter leuke dagtrips per boot aangeboden.

Overnachten in Slovenië en Kroatië

Kroatië en Slovenië hebben veel mooie plekken om te kamperen. Slaap je toch liever in een huisje of hotel? Kijk dan eens naar deze leuke accommodaties!

Roadtrip Noord-Macedonië en Kosovo

Noord-Macedonië ligt in het midden van de Balkan. De regio maakte deel uit van het Romeinse, Perzische en Ottomaanse rijk: in Macedonië vind je veel culturele en historische bezienswaardigheden. Noord-Macedonië is relatief klein, tijdens een Balkan reis van een week kun je de belangrijkste hoogtepunten van Macedonië zien. Tijdens deze reis zijn hoofdstad Skopje en Lake Ohrid absolute must sees.

Heb je meer tijd? Combineer Macedonië met buurland Kosovo!

Route roadtrip Noord-Macedonië en Kosovo (2 weken)

 • Aankomst in Skopje
 • Skopje – Pristina (94 kilometer) 
 • Pristina – Peja (85 kilometer) 
 • Peja – Prizren (75 kilometer) 
 • Prizren – Ohrid (200 kilometer) 
 • Ohrid – Skopje (175 kilometer) 

Hoogtepunten van deze Balkan vakantie

Skopje is een knusse stad met veel leuke terrassen en een bijzonder oud centrum. De Skopje bazaar van Skopje is de grootste Ottomaanse bazaar van de Balkan. Daarnaast heeft Skopje een bijzonder fort en fraaie oude kerken, net buiten de hoofdstad van Noord-Macedonië ligt het klooster Panteljemon.

Vanuit Skopje rijd je in iets meer dan een uur naar Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Pristina is een bijzondere stad met veel socialistische en communistische architectuur. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Pristina is het fameuze New Born Monument.

In het westen van Kosovo ligt Peja, een stad die zelden wordt bezocht tijdens een Balkan trip. Peja is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Peja National Park en de Rugova vallei. Het klooster Visiko Decani is een van de mooiste plekken van de Balkan. Vanuit Peja reis je in anderhalf uur naar het Ottomaanse Prizren in het zuiden van Kosovo.

Via nationaal park Mavrovo rijd je van Prizren naar Ohrid. Dit is niet de snelste route, maar wel een van de mooiste wegen in de Balkan! Het Meer van Ohrid is een mooie plek om te relaxen, te zwemmen en te genieten van de natuur.

Wil je deze Balkan rondreis vanuit Nederland maken? Een enkele reis Utrecht – Peja is 2000 kilometer. Let op: Servië erkent Kosovo niet als een land. Je kunt niet zomaar de grens tussen Kosovo en Servië oversteken tijdens je Balkan Roadtrip. 

Overnachten in Noord-Macedonië en Kosovo

Een kleine selectie van bijzondere hotels en appartementen langs de route:

 • Chalet Kujtafraaie huisjes in de natuur in het westen van Kosovo
 • Hotel Cleostijlvol hotel (met een toffe vintage aankleding) in Prizren
 • Boutique Villa Artehotel bij het centrum van Ohrid mét gratis parking en terras met uitzicht over de bergen

Tip: Heb je geen eigen vervoer? Deze excursie combineert Tirana en Prizren.

Rondreizen Balkan: Montenegro en Bosnië

Montenegro is een van de mooiste plekken op aarde. Buiten Noorwegen vind je nergens zulke spectaculaire fjorden. In de Baai van Kotor rijzen steile grijze rotsen uit kraakheldere wateren. Montenegro heeft een lange grillige kustlijn waar ook ruimte is voor fraaie zandstranden. De binnenlanden van Montenegro worden gedomineerd door diepblauwe meren, hoge besneeuwde bergtoppen en diepe kloven.

Tip: reserveer hier alvast een plekje voor een betoverende boottocht door de Baai van Kotor naar Perast en de Blue Cave.

In één tot twee weken kun je de hoogtepunten van Montenegro zien. Heb je meer tijd? Combineer Montenegro met Bosnië en Herzegovina.

Route Montenegro en Bosnië (2-3 weken)

 • Aankomst in Podgorica
 • Podgorica – Lipovo (80 kilometer) 
 • Lipovo – Zabljak (70 kilometer) 
 • Zabljak – Sutjeska NP (150 kilometer) 
 • Sutjeska NP – Sarajevo (105 kilometer) 
 • Sarajevo – Mostar ( 130 kilometer) 
 • Mostar – Trebinj (116 kilometer) 
 • Trebinj – Kotor (82 kilometer) 
 • Kotor – Lake Skadar (65 kilometer) 
 • Lake Skadar – Podgorica (30 kilometer) 

Voor de ultieme Balkan roadtrip combineer je bovenstaande route met een rondreis door Albanië. In deze blog vind je een voorbeeldroute langs mooie plekken in Albanië.

Hoogtepunten van deze Balkan reis

Reizen naar Montenegro is genieten van mooie plekken in de natuur in de Balkan. Tijdens deze route bezoek je de natuurgebieden als Durmitor National Park, de Tara Kloof, Pliva, Lake Skadar en Sutjeska NP (in Bosnië). Vanuit Kotor maak je eenvoudig dagtrips naar de stranden bij Budva en het mausoleum bij Lovcen.

Wat te doen in Montenegro? Bij Lake Skadar kun je prachtig fietsen en wandelen. Een boottocht over het grootste meer van de Balkan is een absolute must do. De kans is groot dat je een kolonie wilde pelikanen ziet! Bij Durmitor, Pliva en Lipovo kun je prachtig wandelen in Montenegro. Enneh, vergeet niet te raften in de Tara Kloof of te ziplinen over de diepste kloof van Europa.

Deze roadtrip combineert natuur met historische steden als Mostar, Sarajevo en Trebinje in Bosnië en Kotor en Bar in Montenegro. In Bosnië ontmoeten het oosten en westen elkaar – wat zorgt voor een bijzondere sfeer. Bosnië wordt door velen geassocieerd met de gruwelijke Bosnië oorlog, maar Bosnië is meer dan dat!

Tip: Wil je vanuit Nederland met eigen auto naar de Balkan reizen? De rit van Utrecht naar Sarajevo is 1700 kilometer.

Overnachten tijdens deze roadtrip door de Balkan

 • Old Bridge Terrace AppartmentUitzicht vanuit de historische Mostar Bridge vanuit je slaapkamer en de liefste eigenaar ooit!
 • Chikma Apartmentslapen aan de rand van Sarajevo Old Town met gratis parking
 • Old Hoiusa Pajovicmijn favoriet in Montenegro: uitzicht over Lake Skadar, voortreffelijke huisgemaakte maaltijden en gratis parkeren op eigen terrein
 • Polar Star Hotel – fijn familiehotel bij Durmitor National Park

Auto huren Balkan

Wil je een auto huren op de Balkan? 

In de meeste grote steden van de Balkan kun je een auto huren. Ik heb goede ervaring met Sunny Cars. Zij bieden een unieke all inclusive formule waardoor je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan. Dat is fijn – hoewel de wegen over het algemeen erg goed zijn, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Vermeld altijd bij de verhuurder wanneer je een landsgrens wilt passeren. Tegen een kleine meerprijs is dit vaak mogelijk.

Tip: De groene kaart wordt in grote delen van Europa erkent, maar niet in Kosovo. Je kunt aan de grens een verzekeringsbewijs kopen.