Reisgids Slowakije: route en tips

Hoge bergen, kastelen, schattige dorpjes en veel mooie plekken. Slowakije is een prachtige vakantiebestemming die onder de toeristische radar is gebleven. Wat te doen in Slowakije? Ik reisde in twee weken langs de bezienswaardigheden van Slowakije en deel in deze blog mijn complete route en veel praktische tips!

Roadtrip Slowakije: route van dag tot dag

Ik reis naar Slowakije met eigen auto vanuit Nederland. Ik combineer Slowakije met een autorondreis door Zuid-Polen. Zo zit ik niet te lang in de auto en kan ik onderweg mooie plekken bezoeken!

Wil je op vakantie in Slowakije? Vanuit Nederland vlieg je in een paar uur naar Slowakije. Met een huurauto rijd je in een mum van tijd naar alle bezienswaardigheden in Slowakije.

Route Slowakije: 1-2 weken van dag tot dag

  • Bratislava (2 nachten)
  • Tatra (5 nachten)
  • Kosice (2 nachten)
  • Hrusov (2 nachten)

Ik heb de route uitgezet op onderstaande kaart van Slowakije.

Bratislava, de gezellige hoofdstad van Slowakije

De kans is groot dat je autovakantie in Slowakije in Bratislava start.

Ik had niet echt een beeld van Bratislava, maar Bratislava blijkt gewoon een hele leuke en verrassende stad te zijn! (Tip: overweeg een stedentrip naar Bratislava.) En wat kun je hier lekker eten!

Het centrum van Bratislava is klein en compact. Ik heb uren gewandeld langs de historische bezienswaardigheden van Bratislava en ik genoot van ijsjes op een van de vele oude pleinen. Bratislava kent verschillende kastelen. In het museum van het kasteel van Bratislava leer ik meer over de geschiedenis van Slowakije.

Ik overnacht in een ruim appartement in het centrum mét gratis parkeren in Bratislava. Vanuit Bratislava is het 4 uur rijden naar het Tatra gebergte (340 km).

Bezienswaardigheden Slowakije: Lage Tatra Gebergte

Maandenlang verheug ik me op mijn verblijf in Maluzina, een fraai appartement mét buitenkeuken en een verwarmd zwembad. Maar het weer in Slowakije laat me even in de steek, het regent dat het giet.

Hoewel de Lage Tatra een echt gebied voor outdoor liefhebbers is, kun je je toch vermaken in de regen. Ik bezoek de betoverende Liberty Cave en het Vlkolinec, een authentiek dorp in Slowakije wat in zijn geheel op Unesco’s werelderfgoedlijst staat.

De volgende dagen trotseer ik de regen voor een aantal korte wandelingen in Slowakije in de Liptov regio. 
grotten lage tatra slowakije

Hoge Tatra Gebergte Slowakije

Ga je reizen in Slowakije? Sla dan zeker de Hoge Tatra niet over! Dit is wat mij betreft het mooiste gebergte in Slowakije.

De Hoge Tatra is een van de populairste natuurgebieden van het land, je vindt hier een aantal mooie bezienswaardigheden van Slowakije. In de winter kun je hier skiën, terwijl het in de zomer een wahalla is voor iedereen die wil wandelen in Slowakije.

De schoonheid van de Hoge Tatra kent een keerzijde: in de zomer kan het er erg druk zijn. Vooral bij meer Strbske Pleso en bij Boomkroonpad Bachledka is het koppenlopen in vakanties en weekenden.

Tip: in deze blog vertel ik alles over een vakantie in het Tatra gebergte.

Kosice en het oosten van Slowakije

Vanuit het Tatra gebergte rijd ik naar Kosice. De snelle route is anderhalf uur (120 kilometer), maar ik besluit een omweg te nemen en onderweg een aantal bezienswaardigheden te bezoeken/

Het contrast tussen de Hoge Tatra in het noorden van Slowakije en het oosten van het land kan haast niet groter zijn. Zodra ik de Tatra’s achter me laat wordt het rustiger op de weg, en na een bezoek aan het kasteel Spissky Hrad zie ik nog maar weinig auto’s. Ik verruil de tolweg van Slowakije voor een slingerweg langs de rivier de Ruzin gelegen in een diep dal. Ik geniet van het bergachtige landschap met zijn roestige spoorbruggen en azuurblauwe wateren. Het uitzichtpunt bij Bradan is een van de mooiste plekken in Slowakije!

Tip: Lees meer over de bezienswaardigheden van Kosice en omgeving.

Kosice is de tweede stad van Slowakije. Kosice mist de gezellige vibe van Bratislava. Kosice en ik zijn geen hele goed vrienden geworden, de stad is mooi maar er mist een klik.

Vlieg je naar Kosice en zoek je een stijlvol appartement mét luchthavenshuttle? Penzion Slovakia Kosice ligt in het hart van de stad.

Onbekend Hrusov: bijzonder overnachten in Slowakije

Ik sluit mijn rondreis door Slowakije af in het onbekende Hrusov. Dit is ongeveer 3 uur rijden vanuit Kosice (222 km).

Wil je slapen in een tipi, een pipowagen of een karakteristieke blokhut? Het kan bij een te-gekke-airbnb in Hrusov! De vriendelijke lama’s en nieuwsgierige emoes maken het plaatje compleet.

Een bezoek aan Hrusov kun je combineren met een aantal mooie wandelingen in Slowakije of een bezoek aan de historische kerken van Banska Stiavnica Calvary.

VAKANTIE SLOWAKIJE TIPS

Wil jij ook een toffe roadtrip maken? Hierbij wat extra tips voor een autovakantie in Slowakije!

Vliegen naar Slowakije

De afstand Nederland – Slowakije bedraagt ongeveer 1150 kilometer (dit is de kortste route van Utrecht naar Bratislava), een hele zit. Je kunt vanuit Nederland naar Slowakije vliegen en daar een auto huren.

Wil je goedkoop vliegen naar Slowakije? Vanuit Nederland gaan er directe vluchten naar Bratislava en Kosice.

Reizen naar Slowakije met eigen auto

Ik combineerde mijn rondreis door Slowakije een autovakantie door Zuid-Polen. Op onderstaande kaart zie je mijn route.

Wil je meer weten over mijn roadtrip in Zuid-Polen? Op deze blog vertel ik er alles over!

Tolvignet Slowakije

Alle snelwegen en autosnelwegen in Slowakije zijn tolwegen, om hier te rijden moet je een tolvignet (e-vignet) kopen. Dit kan bij grensovergangen, tankstations en postkantoren vlak bij de grens. Bij aanschaf van het e-vignet word het kenteken geregistreerd.

Wil je een vignet voor Slowakije online bestellen? Dat kan eenvoudig op deze site. Er zijn vignetten voor 10 dagen, 30 dagen of een jaar. Vlak voor het vignet verloopt krijg je een SMS-je, zodat je eventueel nog een nieuw vignet voor Slowakije kan kopen.